Klounai ligoninėse veikia kaip raminamieji | kl.lt

KLOUNAI LIGONINĖSE VEIKIA KAIP RAMINAMIEJI

  • 0

Klegantis juokas, muzika ir krykštavimai – taip atrodo vaikų skyrius, kai ligoninėje lankosi...klounai! Tačiau juokas ir geras laikas – tik ledkalnio viršūnė. Rytoj, kovo 18-ąją, „Raudonosios nosies“ dieną, laidos „Pasaulis pagal moteris“ vedėjos Kristina Rimienė ir Renata Mikailionytė išsiaiškins ir savo akimis pamatys visus šios daug kam girdėtos, bet dar iki galo nepažintos terapijos principus bei naudą.

Padeda kurti socialinius ryšius

Pačius klounus ar bent jau raudonas jų nosis yra matęs ne vienas. „Ne vienas yra ir ranka numojęs – atseit, kas čia ypatingo: visi gali užsidėti raudonas nosis ir eiti per palatas. Dar kiti klausia, ar čia politikai lankysis ligoninėje“, – apie skeptikus užsimena viena iš klounų judėjimo Lietuvoje įkūrėjų Indrė Vileitė. „Žmonėms vis dar trūksta suvokimo, kaip klounų buvimas padeda ir kiek daug reikia žinoti, kad galėtum prakalbinti sergantį vaiką“, – iš karto paaiškina pašnekovė ir įvardija pirmąją klounų naudą – klounai padeda kurti socialinius ryšius ligoninėje ir net už jos ribų. Pasak Indrės, klounai sustiprina ne tik vaikų ir gydytojų tarpusavio ryšius – klounai suartina net gydytojus ir tėvus! „Ir net personalą suartina“, – juokiasi laidos vedėjos matydamos, kaip klounai priverčia nusišypsoti iš pradžių kiek dėl triukšmo niurnėjusią valytoją.

Veikia kaip raminamieji

Klounų terapija jau daugelį metų nuolatos naudojama užsienyje. Kiekvienas klounų žingsnis, kiekvienas tikslas labai apgalvotas, o rezultatai patvirtinti įvairiais tyrimais. Štai vienas iš tyrimų parodė, kad grupė vaikų, kurie prieš operacijas bendravo su klounais, buvo lygiai taip pat nusiteikusi kaip ir grupė vaikų, kurie vartojo specialius raminamuosius. Panašiai teigiamai klounų buvimas veikia ir kituose ligoninės procesuose: „Yra netgi paskaičiuota, kad kartu su klounais ligoninėje sunaudojama mažiau pagalbinių medžiagų, pavyzdžiui, bintų ar švirkštų vien todėl, kad vaikai būna nusiraminę ir pasitiki suaugusiuoju“, – pasakoja kita idėjos puoselėtoja Viltautė Žemelytė.

Eina pas vaikus, o ne pas jų ligas

Paklaustos, kur slypi klounų žavesio paslaptis, organizacijos atstovės nedvejoja, kad svarbu neapkrauti vaiko savo, kaip suaugusiojo, baimėmis ir liūdnomis mintimis. „Nesvarbu, kokia sunki būtų situacija, mes visada stengiamės vaike įžiūrėti ne ligoniuką, o vaikiškumą. Juk einame pas vaikus, o ne pas jų ligas“, – šypsosi Viltautė ir prideda, kad vaikai ypač jaučia, kas vyksta tavo galvoje ir širdyje, todėl klounams galioja griežta emocinė higiena – jokių ašarų, jokių asmeniškumų. „Labai įdomus niuansas, kad esame vieninteliai, kurie suteikia vaikui teisę pasakyti savo nuomonę: juk ligoninėje niekas neklausia, ar nori gerti vaistus, ar nori keltis ir panašiai. O mes paklausiame, išklausome ir niekada neiname į palatą jeigu vaikas nenori. Psichologai teigia, kad netgi vaikui suteikta galimybė atsisakyti ir pasakyti NE, palengviną jo emocinį krūvį, jis pajaučia, kad kažkas gerbia jo žodį“.

Per mėnesį aplanko 1200 vaikų

„Raudonos nosys“ taip pat nėra vienkartinis ar kartą metuose vykstantis projektas. Per septynerius veiklos metus jau virš 50000 vaikų aplankiusių klounų kuratorės siekia, kad tai taptų ligoninės kasdienybe ir kuo daugiau mažųjų galėtų pabendrauti su klounais. Didžiųjų miestų ligoninėse klounai lankosi bent kartą per savaitę ir siekia tai daryti dar dažniau: „Tik vis dar trūksta klounų Kaune ir Klaipėdoje“, – atsidūsta Viltautė bei Indrė kviesdamos prisijungti visus turinčius aktorystės pagrindų bei meilės vaikams.

Klounai linksmins ir senolius

Sveiko juoko reikia visiems – ir mažiems, ir dideliems. Būtent todėl, remiantis Austrijos klounų patirtimi, ruošiamas naujas, pirmą kartą Lietuvoje pristatomas projektas, kurio metu klounai lankysis ir senelių ar slaugos namuose. „Tai būtų nuostabus žingsnis“, – merginoms rankas spaudžia laidos vedėja Renata ir ragina ruošis kartu keliauti į ligoninę.

„Tiek gėlių vaikų skyrius dar nematė“

„Tiek gėlių vaikų skyrius dar nematė“, – rankomis ploja seselės. Šventinį šeštadienį pamatysite ne tik kaip vaikai bendrauja su klounais, bet ir rekordinę floristinio deserto porciją – flortistikos dizainerė K. Rimienė kartu su vaikais pagamins net aštuonias nuostabias puokštes, o kita laidos vedėja Renata mokys sodinti pavasario gėles vazonuose.

Kaip kuriamas klouno personažas? Kaip žmogaus trūkumai klouno asmenybėje paverčiami privalumais? Ir kaip kartu su klounais linksminti vaikus sekėsi K. Rimienei bei R. Mikailionytei, bus galima pamatyti šį šeštadienį, TV3 laidoje „Pasaulis pagal moteris“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS