Ko imtis norint džiaugtis stipriu imunitetu | kl.lt

KO IMTIS NORINT DŽIAUGTIS STIPRIU IMUNITETU

  • 2

Atėjus rudeniui daugelis susirūpina imuniteto stiprinimu – skubama į vaistines, kur pirkinių krepšeliai prikraunami įvairiausių papildų ir vitaminų. Tačiau dažnai pamirštama apie natūralius imuniteto stiprinimo būdus, kuriuos suteikia gamta.

Kokie požymiai išduoda, kad organizmas nusilpęs ir ko reikėtų imtis, norint palaikyti stiprų imunitetą? Patarimais dalijasi sveikos gyvensenos ir mitybos specialistė Gretė Brokienė.

Taikyti kompleksinį požiūrį

Nors mityba ir turi didžiulę įtaką mūsų imuninei sistemai, tačiau, pasak G. Brokienės, tai toli gražu ne vienintelis veiksnys, lemiantis gerą savijautą.

„Visuomet sakau, kad nėra vienos panacėjos. Nėra vienos priemonės, kuri išgydytų visas ligas ir leistų visuomet jaustis puikiai. Į viską reikia žiūrėti kompleksiškai. Nors mitybos įtaka mūsų imunitetui labai didelė, reikia nepamiršti ir kitų sąsajų. Ne mažiau nei tinkama mityba svarbi ir miego higiena, streso kontrolė, fizinis aktyvumas, didelę įtaką turi ir genetika, paveldimumas, sveikatos istorija. Tai tarsi dėlionė, kurios kiekviena dalelė daro įtaką mūsų imuniteto stiprumui“, – pasakoja mitybos specialistė.

G. Brokienė priduria, kad į imuniteto stiprinimą reikėtų žiūrėti kaip į ilgalaikį procesą ir savo sveikatos būkle rūpintis nuolatos, o ne tik šaltuoju sezonu ar tuomet, kai jau pajuntame pirmuosius simptomus.

„Pati frazė „imuniteto stiprinimas“ labai madinga, pamėgta rinkodaros specialistų ir jų dažnai vartojama. Tačiau labai svarbu suprasti, kad per vieną dieną imuniteto sustiprinti neįmanoma. Joks stebuklas taip greitai neįvyks. Net ir tarp savo klientų pastebiu madą ar net įprotį rudenį ir žiemą vartoti vitaminą D, prisipirkti įvairiausių papildų ir taip stiprinti imunitetą. Tai neteisingas požiūris. Mums reikia ne tiek stiprinti imunitetą, kiek nuolatos juo rūpintis – savo sveikata, organizmu. Tai, kaip minėjau, kompleksiškas dalykas, apimantis tiek mitybą, tiek kokybišką miegą, tiek fizinį aktyvumą“, – teigia G. Brokienė.

Grėtė Brokienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Svarbiausias vitaminas

Specialistės teigimu, nusilpusį imunitetą dažniausiai išduoda išoriniai dalykai, kuriuos pastebėti nesudėtinga.

„Nusilpusį imunitetą rodo dažnos virusinės ligos, vis pasikartojantys peršalimai, silpnumas, mieguistumas, suprastėjęs virškinimo sistemos darbas, pakitusi odos būklė. Labai dažnai pirmuosius simptomus galima pastebėti iš išorinių dalykų“, – tvirtina pašnekovė.

Peršalimo ligos ir įvairūs virusai dažniau puola rudenį, šaltuoju metų laiku. Pasak G. Brokienės, taip nutinka dėl tam tikro vitamino trūkumo organizme.

„Rudenį dažniau sergame, nes labiau trūksta vitamino D. Lietuvos gyventojams jo trūksta ištisus metus, tačiau šaltuoju sezonu tas deficitas būna dar labiau didesnis. Šis vitaminas turi labai didelę įtaką mūsų imuninės sistemos būklei. Žinoma, prie visko dar prisideda ir mityba. Didžioji dalis žmonių linkę daržoves, vaisius ir uogas vartoti sezoniškai, tada, kai jų yra šviežių, o rudenį ir žiemą juos kažkodėl pamiršta“, – pastebi mitybos specialistė.

Daržovės: „Pripildykite savo lėkštes kuo daugiau spalvų – kiekvieną dieną jose turėtų atsirasti visa vaivorykštė“, – pataria G. Brokienė. / pixabay.com nuotr.

Lėkštėje – vaivorykštės spalvos

Kaip teigia G. Brokienė, norint džiaugtis stipriu imunitetu, reikėtų nepamiršti gamtos dovanojamų gėrybių. Specialistė rekomenduoja vartoti tai, ką galime rasti sode ir darže, o ne sezono metu vartoti užšaldytas ar kitaip apdorotas daržoves ir vaisius.

„Vertinkime, ką mums dovanoja mama gamta. Turime nuostabių lietuviškų braškių, pomidorų, kurie yra puikus antioksidantų šaltinis. Miškų karalienėse žemuogėse ir mėlynėse gausu geležies. Dabar kaip tik prasideda obuolių metas. Pasinaudokime tuo, ką turime sezono metu, ir nepamirškime užsišaldyti. Užšaldyti vaisiai, daržovės ir uogos nepraranda savo vertės ir maistinių medžiagų. Pripildykite savo lėkštes kuo daugiau spalvų – kiekvieną dieną jose turėtų atsirasti visa vaivorykštė“, – pataria G. Brokienė.

Mums reikia ne tiek stiprinti imunitetą, kiek nuolat juo rūpintis – savo sveikata, organizmu. Tai kompleksiškas dalykas.

Prisijaukinti gyvenimo ritmą

Specialistė teigia, kad norintiems į savo mitybą įtraukti daugiau vaisių ir daržovių, tačiau nežinantiems, kaip tai padaryti, ar paprasčiausiai nemėgstantiems jų skonio, patariama išmėginti keletą dalykų.

„Jeigu žmonės nemėgsta daržovių ar vaisių, nežino, kaip juos įtraukti į savo kasdienį valgiaraštį, rekomenduoju kreiptis į mitybos specialistus. Jie padės susidėlioti skanesnius receptus ir patars, kaip daugiau  suvartoti vaisių ir daržovių. Yra sukurta ir nuostabių produktų, kurie gali padėti tai padaryti. Pati neseniai atradau – liofilizuotų daržovių, vaisių ir uogų miltelių mišinius („fruttberry“). Iš pradžių buvau labai skeptiškai nusiteikusi, nes nesu didelė visokių glotnučių ir kokteilių gerbėja. Tačiau, labiau susipažinus su šiuo produktu, nuomonė visiškai pasikeitė. Tai tikras išsigelbėjimas skubančiam žmogui, puiki alternatyva, padedanti suvartoti reikalingą vaisių ir daržovių dienos normą“, – teigia mitybos specialistė.

G. Brokienė priduria, kad, gyvenant šiandieniame pasaulyje, kuriame viskas vyksta itin sparčiu tempu, kaip niekada anksčiau svarbu pasirūpinti savo fizine ir emocine sveikata.

„Mūsų gyvenimo ritmas yra be galo dinamiškas, greitas. Visuomet skatinu žmones priimti faktą, kad kitaip jau niekada nebebus, kitaip jau nebegyvensime. Todėl reikia išmokti gyventi jaučiant visą šią įtampą ir lekiant dideliu tempu savimi pasirūpinti, prisijaukinti tą dinamiką ir pasidaryti ją sau palankią. Čia mūsų naujoji misija. Nepamiršti savo kūno, nepamiršti emocinės sveikatos ir  imuniteto“, – pataria G. Brokienė.

GALERIJA

  • Ko imtis norint džiaugtis stipriu imunitetu
  • Ko imtis norint džiaugtis stipriu imunitetu
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

patarimas

iš ryto sportas, per pietus tortas, vakare kinas, naktį vaikinas

susidraugaut

su Gamta ir nekreipt demesio i aplinka su aplinkiniais ,klausyt savo sirdies ir vadovautis savo sveiku ptotu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS