Kodėl organizmas netoleruoja kai kurių maisto produktų? | kl.lt

KODĖL ORGANIZMAS NETOLERUOJA KAI KURIŲ MAISTO PRODUKTŲ?

Kokių maisto produktų žmonės dažniausiai vengia? Kurie produktai dažniausiai sukelia alergijas, o kurie iššaukia netoleravimą? Apie tai kalbėta LRT TELEVIZIJOS šeštadienio laidoje „Labas rytas, Lietuva“.

Vaikų gydytojas gastroenterologas doc. dr. Vaidotas Urbonas pažymi, kad žmonės dažniausiai vengia produktų, kurie sukelia alergiją, taip pat tų produktų, kurie yra netoleruojami, kaip, pavyzdžiui, laktozė.

Pasak gydytojo, alergiją gali sukelti net keli miligramai produkto, kurio nepriima organizmas.

„Kai kalbame apie alergiją, mes pirmiausia galvojame apie pieno produktus, soją, kviečius, žuvį, kiaušinį, riešutus ­– tai dažniausiai sukelia alergiją. Netgi maži kiekiai šių produktų gali būti netoleruojami žmogaus“, – sako V. Urbonas.

Kalbėdamas apie laktozę, kurios dalies žmonių organizmai netoleruoja, gydytojas teigia, kad neigiamai organizmo reakcijai sukelti reikia žymiai daugiau šio produkto kiekio, nei tai būna alergijos atveju.

Pasak V. Urbono, laktozės netoleravimas atsiranda dėl įvairių priežasčių ir tai gali nutikti tiek vaikystėje, tiek vyresniame amžiuje.

„Tai gali būti įgimti dalykai, kurie su amžiumi išryškėja. <...> Taip pat dažnai būna, kad po tam tikrų ligų, plonojo žarnyno ligų, žmogus pradeda netoleruoti laktozės“, – teigia gydytojas.

Plačiau apie tai – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS