Kodėl reikia susirūpinti, kai šąla rankos ir pėdos? | kl.lt

KODĖL REIKIA SUSIRŪPINTI, KAI ŠĄLA RANKOS IR PĖDOS?

„Sakome, kad anemija arba mažakraujystė pasižymi odos ir ypač gleivinių blyškumu, bendru nuovargiu, mirgėjimu akyse, sunkiais atvejais netgi ir oro trūkumu. Tačiau dar vienas požymis: žmonės neretai skundžiasi šaltomis rankomis ir pėdomis“, – sako LSMU profesorius Alvydas Unikauskas. 

Jo patarimu, jei jūsų rankos ir pėdos, nepaisant visų šildymo pastangų ir priemonių, išlieka šaltos, reikėtų išsitirti feritino, baltymo, pernešančio geležį, kiekį kraujyje.

Laidoje „Klauskite daktaro“ jis papasakojo, dėl kokių priežasčių gali šalti rankos ir kojos bei kaip išvengti šio nemalonaus jausmo.

Antroji priežastis – cukrinis diabetas. Gydytojo teigimu, dėl šios ligos pakinta kraujagyslės – jų sienelės labai sustorėja. „Kuo ilgesnis ligos stažas, tuo labiau būna susiaurėjęs kraujagyslių spindis, prateka mažiau kraujo. Mes sakome, kad nukenčia kraujotaka, ypač pėdos“, – teigia gyd. A. Unikauskas.

Žmonėms, turintiems Reino sindromą, šąla galūnės, ypač rankos. Reino priepuolio metu pirštai pabąla, po to pamėlsta, o galiausiai parausta. Dažniausiai priepuolį sukelia žema aplinkos temperatūra, šaltas vanduo ar stresas. Tačiau pirminė priežastis gali slypėti giliau: tai rūkymas, kai kurios ligos, pavyzdžiui, sisteminiai susirgimai.

„Tai reiškia, kad liga „užkabina“ dvi organų sistemas, pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo ir pan. Gal kas nors yra girdėjęs pavadinimus: raudonoji vilkligė, sklerodermija, reumatoidinis artritas. Tais atvejais kraujagyslės taip pat pažeidžiamos ir kraujotaka nukenčia – žmonėms šąla galūnės“, – pasakoja A. Unikauskas.

Dar viena priežastis – lėta skydliaukės veikla, hipotirozė. „Tada viskas organizme vyksta lėtai. Medžiagų apykaita lėta, pats žmogus lėtas, depresuotas, oda stora, balsas storas. Jam šąla rankos ir kojos“, – teigia gydytojas.

Jo pasakojimu, kai kurie vaistai gali pasižymėti pašaliniu poveikiu, dėl kurio šąla rankos ir pėdos. „Pavyzdžiui, sakome, kad beta blokatorių grupėje yra labai populiarūs vaistai, kurie skiriami žmonėms su aukštu kraujospūdžiu, taip pat vaistai nuo migreninio galvos skausmo, kai kurie vaistai peršalimams gydyti arba kontraceptikai. Iškart noriu pasakyti, kad rankų šalimas nėra priežastis atsisakyti vaisto“, – teigia A. Unikauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS