Koronaviruso plitimas organizme: infekcija paveikia ne tik plaučius | kl.lt

KORONAVIRUSO PLITIMAS ORGANIZME: INFEKCIJA PAVEIKIA NE TIK PLAUČIUS

  • 6

Koronavirusas pažeidžia ne tik plaučius, bet ir inkstus, kepenis, širdį, smegenis, nervų sistemą, odą ir virškinimo traktą, teigia gydytojai, apžvelgę pranešimus apie COVID-19 pacientus, informuoja CNN.

Apie tai, kaip koronavirusas veikia organizmą, paskelbė Niujorko Kolumbijos universiteto Irvingo medicinos centro komanda – viena iš ligoninių, kurią pavasarį užtvindė COVID-19 pacientai.

Medikai teigia, kad koronavirusas užpuola beveik visas pagrindines žmogaus kūno sistemas, tiesiogiai pažeisdamas organus ir sukeldamas kraujo krešulius, širdyje prarandamas sveikas ritmas, inkstai negeba tinkamai perfiltruoti kraujo, o odą smarkiai išberia.

Virusas sukelia galvos skausmą, svaigimą, raumenų skausmą, skrandžio skausmą ir kitus simptomus kartu su klasikiniais kvėpavimo takų simptomais, tokiais kaip kosulys ir karščiavimas.

Šis virusas yra neįprastas. Sunku suvokti, kiek jis gali padaryti žmogaus kūnui.

„Gydytojai turi galvoti apie COVID-19 kaip multisisteminę ligą. Yra daug naujienų apie krešėjimą, tačiau taip pat svarbu suprasti, kad nemaža dalis šių pacientų kenčia nuo inkstų, širdies ir smegenų pažeidimų. Medikai turi gydyti šias ligas kartu su kvėpavimo takų liga“, – pranešime teigia kardiologė Aakriti Gupta.

Medikai akcentuoja, kad didelė dalis viruso padarytos žalos atsirado dėl jo giminingumo receptoriui ACE2. Ląstelės, apimančios kraujagysles, inkstus, kepenų kanalus, kasą, žarnyno traktą ir kvėpavimo takus, yra padengtos ACE2 receptoriais, kuriuos virusas gali panaudoti siekdamas užkrėsti ląsteles. „Šie duomenys rodo, kad kelių organų pažeidimai bent iš dalies gali būti padaryti dėl tiesioginio virusinio audinio pažeidimo“, – rašoma medikų pranešime.

Koronavirusinė infekcija taip pat aktyvina imuninę sistemą. Dalį šio gynybinio atsako sudaro uždegiminių baltymų, vadinamų citokinais, gamyba. Šis uždegimas gali pažeisti ląsteles ir organus, o vadinamoji citokinų audra yra viena iš sunkių simptomų priežasčių. „Šis virusas yra neįprastas. Sunku suvokti, kiek jis gali padaryti žmogaus kūnui“, – pranešime teigė kardiologas Maheshas Madhavanas.

Kraujo krešėjimą sukelia keli skirtingi mechanizmai: tiesioginis kraujagysles apimančių ląstelių pažeidimas ir pačių kraujo krešėjimo mechanizmų veikimas. Tyrėjai teigia, kad dėl plaučių uždegimo sumažėjęs deguonies kiekis kraujyje gali krešėti labiau. Šie krešuliai gali sukelti insultą ir širdies priepuolį arba nukeliauti į plaučius ar kojas. Jie užkemša inkstus ir trukdo dializės procedūroms, reikalingoms ligoniams, sergantiems sunkiausia koronaviruso forma.

Įrodyta, kad pacientams, sergantiems cukriniu diabetu, yra didžiausia sunkios COVID-19 formos ir mirties nuo infekcijos rizika. Virusas gali tiesiogiai pakenkti smegenims, tačiau kai kuriuos neurologinius padarinius greičiausiai sukelia COVID-19 gydymas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Roms

Yra ta liga,tikrai yra.Taip,kiekvienas serga skirtingai,bet kas patyrė kovidinius skausmus,to pakartoti nenorėtų.antroji banga daug sudėtingesnė.vis daugiau sunkių atvejų.pati tokių žinau ir jau žiūriu į tai daug rimčiau.būkime sąmomingi,,saugokime save ir artimuosius.taip,gal būsit iš tų laimingųjų,kurie net nepajunta ligos.o jei užkrėsite savo artimą ir jam taip nepasiseks.?žinau šeimų,kur vienas sveikas,kitas serga lengvai,du reanimacijoje.Linkiu visiems supratingumo ir sveikatos

Stebuklas

Šis užkratas geriausiai išbandytas su Klaipėdos hospiso senoliais, kurių didžioji dalis, turėdami aibę gretutinių susirgimų, per dvi savaites pasveiko ir kurių amžiaus vidurkis buvo 78, 5 metų. O kaip paaiškinti besimptomius atvejus? Jau prasideda paruošiamieji straipsniai prieš 2-os bangos komediją.

Nesamone

Čia vis rasite apie šią liga, tačiau ji kažkokia paslaptinga, iš mano labai didžiulio draugų rato ne vienas nesirgo. Ar tikrai tą liga yra tikra? Ar tai kaip ir kasmetinis peršalimas, ar covid bankininkams pasipelnyti?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS