Krono liga: išgyti padeda speciali dieta ir sportas | kl.lt

KRONO LIGA: IŠGYTI PADEDA SPECIALI DIETA IR SPORTAS

  • 0

Krono liga – tai lėtinė virškinimo trakto liga, pasižyminti uždegimais ir galinti paveikti bet kurią trakto dalį nuo burnos iki išangės. Šiuo metu nėra jokio efektyvaus gydymo, tačiau mokslininkai mano, kad milijonai sergančiųjų simptomus galėtų palengvinti kardinaliai pakeitę dietą. Pasirodo, gali pakakti perėjimo prie augaliniais produktais paremtos dietos.

Tarp Krono ligos simptomų – karščiavimas, pilvo skausmai, viduriavimas (kartais ir su krauju), nuovargis, svorio kritimas. Ši liga stipriai kenkia gyvenimo kokybei, sukelia dideles kančias, dėl jos gali prasidėti ir kitos ligos, tokios kaip mažakraujystė, artritas, įvairūs bėrimai. Mokslas iki šiol nežino, kas sukelia Krono ligą. Tyrimai nurodo kelis veiksnius – imuninės sistemos išsibalansavimą (tačiau tai nėra autoimuninė liga), žarnyno mikrofloros sutrikimus, blogus įpročius ir prastą mitybą. Pastarąjį veiksnį pakeisti yra labai lengva.

Amerikiečių mokslininkė Hana Kahleova surado įdomų atvejį, leidžiantį įsitikinti, ar augaliniais produktais paremta dieta gali sumažinti Krono ligos simptomus. Krono ligos pašalinimo dieta (Crohn's Disease Elimination Diet arba CDED), kaip teigiama ankstesniuose tyrimuose, gali padėti išspręsti 62-71 procentų atvejų. Ši dieta yra kupina skaidulų, joje nėra jokių mėsos ir pieno produktų. Kahleova su bendradarbiais patyrinėjo vieno Krono liga sergančio vyro istoriją.

Šis pacientas Krono ligos diagnozę išgirdo būdamas 25-erių. Jis kentėjo stiprius pilvo skausmus, opas, pykinimą ir nuolatinį nuovargį. Gydytojai jam skyrė infliksimabo terapiją – vaistai buvo leidžiami kas 8 savaites ištisus metus. Nors simptomai nebebuvo tokie stiprūs, gydytojai negalėjo patvirtinti ligos remisijos.

Antraisiais gydymo metais pacientas dėl religinių priežasčių nusprendė 40 dienų nevalgyti jokio gyvūninės kilmės maisto. Prieš tai jis valgė viską, ką valgo įprasti amerikiečiai – mėsainius, pieno produktus, šiek tiek vaisių ir daržovių. Tačiau perėjęs prie naujos dietos jis pastebėjo netikėtą pokytį – staiga visiškai atsitraukė visi Krono ligos simptomai.

Pastebėjęs teigiamus pokyčius vyras iš karto nusprendė atsisakyti gyvūninės kilmės maisto visam laikui. Tiesa, naujos dietos laikytis pavyksta ne visada – kartą per savaitę vyras suvalgo šiek tiek mėsos ar sūrio, tačiau tada iš karto pajunta pykinimą ar pilvo skausmą. Jaunuolis taip pat pradėjo sportuoti. Po šešių mėnesių pacientas pasirodė gydytojams ir šie neaptiko jokių Krono ligos simptomų – žarnynas buvo visiškai išgijęs.

Krono liga vis dar yra nepagydoma – jei šis žmogus vėl imtų valgyti mėsą, greičiausiai simptomai sugrįžtų. Tačiau naujoji dieta ir sportas tikrai padeda. Mokslininkai mano, kad augalinės kilmės maistas skatina žarnyno mikrofloros klestėjimą. Prireiks dar kelių tyrimų, kol mechanizmas bus galutinai suprastas, tačiau sergantiems Krono liga jau galima rekomenduoti pasidomėti Krono ligos pašalinimo dieta.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS