Ministerija ragina karantino atlaisvinimais naudotis atsakingai | kl.lt

MINISTERIJA RAGINA KARANTINO ATLAISVINIMAIS NAUDOTIS ATSAKINGAI

  • 0

Praėjusią savaitę Lietuva įžengė į juodąjį D scenarijų, kai sergamumas COVID-19 liga viršijo 500 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų.

Tačiau geri vakcinacijos tempai, aktyvus testavimas ir aktyvesnė žmonių veikla atvirame ore, o ne uždarose patalpose, padeda išvengti tokio spartaus koronaviruso plitimo, koks buvo stebimas rudenį. Kaip keisis situacija, nemaža dalimi priklausys ir nuo visuomenės sąmoningumo.

Įteisinus privalomą testavimą tam tikroms gyventojų grupėms ir pradėjus tirti ėminių kaupinius balandžio mėnesį pavyko pasiekti rekordines testavimo apimtis. Atliktų tyrimų skaičius kai kuriomis dienomis jau viršija 20 tūkstančių, nors per pandemijos piką gruodį ir sausį neperkopė 18 tūkstančių.

Aktyvus testavimas leidžia aptikti daugiau atvejų, izoliuoti užsikrėtusius asmenis ir šitaip užkirsti kelią tolesniam viruso plitimui.

Atkreipdami dėmesį, kad daugėja simptominių teigiamų tyrimų, Sveikatos apsaugos ministerijos epidemiologai ragina gyventojus nebijoti ir nevengti testavimo. Pajutus peršalimo ligos požymius, reikėtų nedelsti, nesiimti savigydos ir nuvykti pasitikrinti, ar tai nėra COVID-19 liga.

Epidemiologai pastebi, kad sušvelninus kai kurias karantino priemones tikėtinas sergamumo padidėjimas, todėl ragina gyventojus atlaisvinimais naudotis atsakingai, nepamirštant galiojančių taisyklių. Primenama, kad ir paskiepytiems bei persirgusiems žmonėms tebegalioja reikalavimas viešose uždarose vietose, taip pat ir atvirame ore, jei nėra galimybės išlaikyti saugaus atstumo nuo kitų asmenų, dėvėti apsaugines veido kaukes. Atvėrus lauko kavines, atšilus orams ir leidžiant daugiau laiko lauke, išlieka poreikis laikytis saugių atstumų ir vengti susibūrimų.

Sudėtingiausia epidemiologinė situacija išlieka Vilniaus regione. Širvintų ir Vilniaus rajonų savivaldybėse 14 dienų sergamumas 100 tūkst. gyventojų viršijo 1000, Vilniaus mieste šis rodiklis siekia 975. Aukštas sergamumas ir toliau siejamas su „britiškąja“ koronaviruso atmaina, kuri sparčiai plinta ir į kitus šalies regionus.

COVID-19 skirtų lovų užimtumas sparčiausiai auga Vilniaus ir Kauno regionuose, kur per mėnesį koronavirusu sergančių pacientų skaičius išaugo nuo pusantro iki dviejų kartų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS