Mokestis už greitosios pagalbą: kada reiktų mokėti ir kiek | kl.lt

MOKESTIS UŽ GREITOSIOS PAGALBĄ: KADA REIKTŲ MOKĖTI IR KIEK

  • 105

Nuo vasaros pagal naują, centralizuotą tvarką dirbantys greitosios pagalbos medikai sako, kad sistema gerai neveiks, kol nebus įvestas neskubių iškvietimų apmokestinimas.

Dabar medikai vienodai skuba ir iš mirties gniaužtų žmogų gelbėti, ir pas kraujo spaudimą pamatuoti prašantį pilietį. Pasitaiko ir tokių situacijų, kai skubant pas vieną pacientą, nukenčia kitas, sunkesnis, ligonis.

Greitosios medikai teigia, kad reikalingas iškvietimų rūšiavimas ir neskubios pagalbos apmokestinimas. Latvijoje tokios neskubios greitosios paslaugos kainuoja 70 eurų. Ar ir Lietuvoje bus toks mokestis?

Tai plačiau LNK pakomentavo Greitosios medicinos pagalbos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Jolanta Keburienė.

– Jeigu reikėtų įvertinti, kokia būtų finansinė išraiška vieno greitosios pagalbos iškvietimo?

– Ko gero, iškvietimas iškvietimui nelygus. Todėl, kad yra kilometražas, kur vykstama, kokiu atstumu, kiek laiko sugaištama, kiek medikamentų sunaudojama, kokių medikamentų. Būtų sunkoka įvertinti vieną, greičiausiai, reikėtų visos paros kilometrus, išlaidas vaistams, atlyginimams skaičiuoti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– 10 eurų? 100 eurų?

– Žinoma, daugiau, nes vienos brigados, sakykime, budėjimo valanda yra įvertinama maždaug 100 eurų.

– Ar kada nors paskaičiavote arba bent pagalvojote, kiek iš dešimties iškvietimų yra pagrįstų?

– Para parai nelygu. Kartais gali būt ir visi dešimt pagrįstų, bet dažniausiai kokie trys keturi.

– O visi kiti? Kokių būna atvejų?

– Būna pačių absurdiškiausių. Klausia, galbūt galime pakūrenti krosnį, nes tai kaip dovana prieš Kalėdas artimajam, kažkur toliau gyvenančiam. Jeigu pats žmogus tingi važiuoti, iškviečia greitąją, kad padarytų kardiogramą, pamatuotų kraujospūdį. Nuvykus – prasideda, artimasis skambina savo giminaičiui, kuriam kvietė greitąją, prašo pasikalbėti su greitosios medikais ir pasipila, jūs padarykite tą, tą ir tą. Žodžiu, visus tyrimus, kaip privačioje klinikoje. Yra tokių, ir tikrai nemažai.

– Kodėl, jūsų manymu, reikėtų apmokestinti greitosios pagalbos paslaugą?

– Visų pirma, turbūt reikėtų susitarti su visuomene. Būtų geriausia. Lėšų ir pajėgų yra tiek, kiek yra. Turime pagalvoti, ar tikrai čia būtina ir kitaip negaliu, ar mano bėdai, ligai, būklei, reikalinga greitoji.

– Jeigu tai būtų mokama paslauga, kiek ji turėtų kainuoti? Kaip manote, kada žmogus prieš kviesdamas greitąją pagalvotų?

– Manyčiau, tai ne atsiperkanti priemonė, daugiau pagalvojimui, drausminimui. Galbūt ir minimalus mokestis – 10, 20 eurų – paskatintų mintis, ar tikrai reikia. Manau, po nelaimingai pasibaigusio filmo finalo nekviestų greitosios.

– O jeigu kaip Latvijoje – 70 eurų?

– Kiek teko bendrauti, kalbėti, latviai nepastebėjo, kad būtų baiminamasi kviesti tiems, kam reikia. Vis tik kviečia. Būna ir bereikalingų, bet tikrai mažiau, ir gyventojų skaičiui tenka daugiau greitosios postų negu Lietuvoje. Jie turi mažesnį krūvį ir turi šią paslaugą.

Manau, po nelaimingai pasibaigusio filmo finalo nekviestų greitosios.

– Kalbant apie paslaugų apmokestinimą, ar nereikėtų mokėti už visas paslaugas? Tik už pačias nereikalingiausias arba nesudėtingus atvejai, ar ne?

– Čia reikėtų kalbėti ir išdiskutuoti patį geriausią variantą. Iš kitų šalių patirčių, kiek teiravomės, kiek esame susipažinę, vienas variantas yra visuotins nedidelis iškvietimų apmokestinamas. Kitas variantas – netikslingi iškvietimai, kaip kaimyninėje Latvijoje, ir būtent tik tie, kurie ne greitosios kompetencija.

– Darbuotojai linkę pritarti, kad būtų apmokestintos greitosios pagalbos paslaugos. O politikų arba žmonių, kurių sprendimai ir lems, kainuos greitoji pagalba ar ne, kokios nuotaikos? Ar vyksta kas nors ministerijoje, Seimo salėje?

– Ministerija kaip ir pritaria, bet oficialaus pritarimo mes taip ir nesulaukiame. Susikūrus tarnybai galbūt bus paprasčiau kalbėtis. Tikimės, kad ir politikai supras, išgirstame, kad kalbėti apie tai turime. Mes drąsiai, garsiai kalbame. Suprantame, kad galime kitą kartą nukentėjusiųjų vietoje būti ir patys.

Rašyti komentarą
Komentarai (105)

J

Tai aišku kad reikia susimokėt kokius 200 €ir iš karto pervest 100€ zelenskiui okita 100 atgrasymui ir nauda milziniska būtų jeigu gyventojai kviestų ,manau jog geriau pasikliaut dievu ir gali būt kad išgyventume o jeigu tokia dievo valia o be to ir dar atgrasymui lieka jeigu išeina pensininkas ar koks pašalpinis o ko ne rojus lietuvoj dabar jau pritariu ir nausėdai kad sulaukėm gerovės valstybės

Di.

Medikai aiškina, kad žmonės kviečia greitąją, pecio pakurt, ar spaudimo pamatuor ir t,t, tai disprciariai ir siunčia, aišku, kad ne, kam kalbėt nesąmones, dauguma kviečia nes jaučiasi blogai, ne kiekvienas supranta kas su juo dedasi, jei padarys mokama, o ir atrodo eina prie to, tai bus tik pasiturinčių greitoji, o kiti pas dievuli.

Bevardis

Kiek zinoma medikams moka alga valstybes biudzetas,taip pat visa struktura islaiko biudzetas -isskyrus kai kurias privacias sferas tos srities.Dirbantieji moka sveikatos draudima,pensininkai jau issimokejo,nedirbantys ir nestovintys UZT moka savarankiskai-tai ar butu teisinga apmokestinti greitosios atvykimus.Tikslingas ar bereikalingas iskvietimas-turi issiaiskinti operatoriai kurie priima skambucius..90 procentu galima suprasti ar is tikruju zmogui reikalinga pagalba.Taip pat palengvintu melagingiems,netikslingiems iskvietimams-Mobilioji medicina ,patronazas ir panasiai-senukus-galetu lankyti namuose budintys medikai tarkime kas du menesiai,trys menesiai ir panasiai.Atsirastu darbo vietu.Ar valstybei svarbiau atsikratyti valstybiniu paslaugu ir permesti viska i privatu sektoriu?Zmoniskumui nebeliko vietos.Gimei ir mokek.Tai tuomet gal paprasciau numirsti-ir issiprendzia visos problemos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS