Moteriškoji androgeninės alopecijos pusė – iššūkiai ir lūkesčiai | kl.lt

MOTERIŠKOJI ANDROGENINĖS ALOPECIJOS PUSĖ – IŠŠŪKIAI IR LŪKESČIAI

  • 1

Moteriškojo tipo plaukų slinkimas (MTPS), dar kitaip vadinamas moterų androgenine alopecija (AGA), – tai išskirtinė difuzinio tipo plaukų slinkimo forma. Plaukų slinkimas – tai ne tik kosmetinė problema.

Atlikti tyrimai parodo, kad tai sukelia žymių psichologinių problemų: plaukų slinkimas gali būti susijęs su žema saviverte, depresija, uždarumu ir nepasitikėjimu savimi. Daugiau nei 40 proc. moterų virš 50 metų kenčia nuo AGA, kuri labiausiai pasireiškia po menopauzės. Jai būdingas difuzinis skalpo plaukų retėjimas dėl suintensyvėjusio plaukų slinkimo, sulėtėjusio plaukų augimo arba abiejų. Dažniausiai plaukai pradeda retėti centrinėje skalpo dalyje, ties vidurio linija. Jie gausiai slenka, tampa plonesni, trumpesni viršugalvyje, taip pat gali būti pažeidžiamos smilkinių ar priekinė skalpo sritys. Pakaušio srities plaukai išlieka nepažeisti. Normalu per dieną netekti 50–100 plaukų, netenkant daugiau plaukų verta kreiptis į gydytoją dermatovenerologą-trichologą, siekiant užkirsti kelią tolesniam ligos progresavimui.

MTPS dažnai yra nulemtas genetinių faktorių. Nustatytas stiprus genetinis polinkis šiai ligai, taip pat žinoma, kad tai susiję ne su vienu konkrečiu, o su keliais genais, kurie nulemia skirtingą plaukų slinkimo pradžią, ligos progresavimą, pobūdį ir sunkumą. Genai gali būti paveldimi tiek iš motinos, tiek iš tėvo pusės. Šiuo metu genetiniai tyrimai alopecijos genams nustatyti yra nepatikimi, todėl klinikinėje praktikoje neatliekami.

Shutterstock nuotr.

Iki galo neaišku, kiek androgenai (vyriški lytiniai hormonai) turi įtakos moterų AGA, kadangi dauguma moterų, turinčių šią problemą, turi normalų androgenų kiekį kraujyje – būtent dėl šios ne iki galo nustatytos sąveikos labiau tinkamas vartoti yra moteriškojo tipo alopecijos terminas. Daugeliu atveju, jei nėra gretutinių nusiskundimų, papildomų tyrimų nereikia. Tiesa, yra patologijų, kai esant MTPS stebimas didesnis vyriškų hormonų kiekis, todėl, jei kartu su plaukų slinkimu stebimas nereguliarus mėnesinių ciklas, per didelis veido ar kūno plaukuotumas, aknė, atliekamas papildomas endokrininės sistemos tyrimas. Estrogenų (moteriškų lytinių hormonų) įtaka taip pat iki galo neaiški. MTPS yra būdingesnis po menopauzės, todėl spėjama, kad estrogenai gali skatinti plaukų augimą, tačiau įvairūs tyrimai nurodo, jog jie gali veikti ir priešingai. Nustatyta, kad moterų, turinčių AGA, plaukų folikuluose randamas didesnis 5-α reduktazės fermento kiekis (šis fermentas atsakingas už testosterono virtimą į dihidrotestosteroną), daugiau androgenų receptorių ir mažesnis citochomo P450 kiekis (šis fermentas atsakingas už testosterono virtimą į estrogenus).

Simona Žilinskienė. / Klinikos nuotr.

Koks yra normalus plaukų augimo ciklas? Nustatyta, kad kiekvienas gimstame su iš anksto nulemtu plaukų folikulų skaičiumi skalpo odoje. Vidutiniškai plaukas anageno – aktyvioje augimo fazėje, kuri trunka 3–6 metus, paauga apie 1 cm per mėnesį. Po šio laikotarpio plauko augimas sustoja, vyksta vadinamasis pereinamasis katageno laikotarpis, kuris trunka apie dvi savaites, tuomet plaukas pereina į ramybės – telogeno fazę, kuri trunka apie tris mėnesius. Pasibaigus vienam ciklui plauko folikulas vėl pereina į anageno fazę, iš to paties folikulo pradeda augti naujas plauko stiebelis ir senas plaukas iškrinta. Toks plaukų augimo ciklas kartojasi visą gyvenimą. Tiesa, augimo fazės trukmė per gyvenimą kinta – su amžiumi ši fazė linkusi trumpėti, todėl daug ilgiau užtrunka užsiauginti ilgus plaukus, o kartais to padaryti ir neįmanoma.

Esant MTPS, taip pat kaip ir vyriškos AGA atveju, yra paveikiami plaukų folikulai skalpo odoje. Androgenų receptorių aktyvinimas sutrumpina anageno arba augimo fazę ir pailgina laiką tarp plaukų slinkimo ir naujos anageno fazės pradžios. Vadinasi, užtrunka ilgiau, kol plaukai pradeda ataugti, kai jie iškrinta įprasto augimo ciklo metu. Androgenų receptorių aktyvinimas taip pat sukelia folikulų miniatiūrizaciją – dėl to įprasti, stori, pigmentuoti, ilgai gyvuojantis – terminaliniai plaukai yra pakeičiami į trumpus, plonus, visai nepigmentuotus – vellus plaukus.

Plaukų slinkimas – nepastovus procesas, dažniausiai pasireiškia paūmėjimais ir remisijomis. Neretai pagreitėjusios plaukų slinkimo fazės trunka 3–6 mėnesius, vėliau būna 6–18 mėnesių trunkantys stabilumo periodai. Nežinoma, kiek toli liga progresuos. Kadangi plaukų slinkimas AGA atveju yra normalaus plaukų augimo ciklo nukrypimas, teoriškai jis yra grįžtamas. Deja, toli pažengusi liga gali nereaguoti į gydymą, nes uždegimas, supantis folikulą, gali nepataisomai pažeisti folikulo kamienines ląsteles, kurios atsakingos už plaukų ataugimą ir atsinaujinimą.

Negydant MTPS lėtai progresuoja ir plaukai pastebimai retėja priekinėje skalpo srityje, viršugalvyje, tačiau visiškas minėtų sričių nuplikimas nebūdingas. Plaukų slinkimas labai dažnai kelia nerimą ir stresą, todėl svarbu parinkti tinkamiausią gydymo metodą. Alopecijos gydymas neretai užtrunka kelis mėnesius, kartais ir metus, todėl gydytojo ir pacientės bendradarbiavimas, gydymo režimo laikymasis yra labai svarbus. Pagrindiniai gydymo tikslai – sumažinti plaukų ne-tekimą ir paskatinti plaukų ataugimą. Deja, ne visoms moterims atsakas į gydymą būna vienodas. Kai kurioms plaukai atauga iš dalies, o kitoms pavyksta tik pristabdyti tolesnį plaukų slinkimą.

MTPS paprastai gydomas medikamentais, gali būti skiriami vietiškai aplikuojami ar geriami vaistai. Kartais galima pasitelkti pagalbinių gydymo priemonių – mezoterapiją ar trombocitais papildytos plazmos injekcijas, kurios ilgina anageno fazę, todėl didina plaukų tankį ir ilgį.

Užsakovų nuotr.

Viena iš gydymo priemonių rekomenduojamų gydytojos dermatovenerologės Simonos Žilinskienės, esant pradinės stadijos MTPS, yra priemonės su užkrūčio liaukos peptidais – „Thymuskin“. Esant pradinei AGA stadijai, gydymo tikslas yra sulėtinti folikulų miniatiūrizaciją, ilginti augimo fazę ir kontroliuoti uždegimo simptomus. „Thymuskin“ jau daugiau nei 35 metus sėkmingai naudojamas kovojant su plaukų slinkimu ir skatinant naujų plaukų augimą. Poveikis yra įrodytas moksliškai, o preparatus labai gerai toleruoja tiek vyrai, tiek moterys. „Thymuskin“ priemones sudaro negyvulinės kilmės užkrūčio liaukos peptidai (GKL-02 faktorius), natūralūs ir aktyvūs ingredientai (kofeinas, vitaminas E, dilgėlės ekstraktas) ir kosmetiniai ingredientai (pantenolis ir augaliniai baltymai).

Užsakovų nuotr.

Sintetiniai užkrūčio liaukos peptidai (GKL-02 faktorius) skatina keratinocitų, už plauko atsinaujinimą atsakingų ląstelių, augimą, aprūpina aminorūgštimis, kurios reikalingos keratino – pagrindinio plauko baltymo – formavimuisi, ir mažina uždegimą odoje – visa tai skatina naujų plauko ląstelių susidarymą ir pailgina plauko augimo fazę. Natūralios medžiagos (vitaminas E, kofeinas, dilgėlės ekstraktas) papildo plauko folikulus augimui reikalinga energija, pagerina odos mikrocirkuliaciją, neutralizuoja toksinį laisvųjų radikalų poveikį. Kosmetiniai ingredientai (augaliniai baltymai ir pantenolis) reikalingi, kad plaukai būtų lankstūs, žvilgantys ir lengvai iššukuojami. GKL-02 faktorius yra pagamintas iš di-, tri- ir tetrapeptidų, kuriems būdinga maža molekulinė masė, taip didinamas veikliųjų medžiagų prasiskverbimas ir efektyvumas. Atlikti tyrimai rodo, kad, pradėjus naudoti priemones su užkrūčio liaukos peptidais AGA ankstyvoje stadijoje (abiem lytims), galima pasiekti gerą klinikinį atsaką – plaukų slinkimo sulėtėjimą ir ataugimo stimuliavimą. Taip pat priemonės pasižymi raminamuoju poveikiu, todėl puikiai tinka jautriai skalpo odai, slopina niežulį, eritemą ar seborėją. Priemonės su užkrūčio liaukos peptidais turėtų būti naudojamos mažiausiai šešis mėnesius. Pirmieji rezultatai paprastai matomi maždaug po dvylikos savaičių. Androgeninis plaukų slinkimas negali būti išgydomas, todėl pasibaigus gydymui plaukų slinkimas gali atsinaujinti. Jei slinkimas atsinaujina, „Thymuskin“ šampūno ir serumo derinį reikia ir yra visiškai saugu naudoti ilgą laiką.

Daugiau informacijos apie Thymuskin – www.thymuskin.lt

GALERIJA

  • Moteriškoji androgeninės alopecijos pusė – iššūkiai ir lūkesčiai
  • Simona Žilinskienė
  • Moteriškoji androgeninės alopecijos pusė – iššūkiai ir lūkesčiai
  • Moteriškoji androgeninės alopecijos pusė – iššūkiai ir lūkesčiai
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tikrai geri

tokius va produktus turetu reklamuoti televizija, maximytes ir drogiukai, o ne s... visokį kisti i ekranus ir poto mum ieskoti geru priemoniu, gydanciu kai jau prisidirbam

SUSIJUSIOS NAUJIENOS