Nacionalinė laboratorija: pasiekta tyrimų dėl COVID-19 pajėgumų riba | kl.lt

NACIONALINĖ LABORATORIJA: PASIEKTA TYRIMŲ DĖL COVID-19 PAJĖGUMŲ RIBA

  • 0

Šalies laboratorijos pasiekė tyrimų dėl koronaviruso pajėgumų ribas, sako Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) direktoriaus pavaduotoja Rosita Balčienė.

„Pilnai yra panaudojama tiek įranga, tiek žmogiškieji ištekliai. Situacija yra tokia, bet kol kas laboratorijos su tyrimų kiekiu susidoroja“, – penktadienį LRT radijui sakė Nacionalinės laboratorijos atstovė.

Jos teigimu, šiuo metu daugiausiai per parą galima ištirti apie 12 tūkst. ėminių.

Vis dėlto, pasak R. Balčienės, esant poreikiui laboratorijose pajėgumus dar galima būtų padidinti, tačiau ji pabrėžė, kad svarbiausia ne tyrimų kiekis, o jų tikslingumas.

Kol kas laboratorijos su tyrimų kiekiu susidoroja.

„Esmė turbūt yra ne tyrimų skaičiuje, o kad tie tyrimai būtų nukreipti tikslinga linkme, pasirenkant tinkamą kontingentą, kad tai maksimaliai darytų įtaką pandemijos suvaldymui. Tačiau didinti pajėgumus dar, aišku, būtų galima, todėl kad kai kurių ligoninių laboratorijos kol kas dar atlieka tik savo pacientams tyrimus, taip pat NVSPL dirba ties tuo, kad padidintų savo pajėgumus. Pirmiausia, tam reikia daugiau žmogiškųjų išteklių, kurių nėra taip paprasta rasti“, – komentavo ji.

Nacionalinės laboratorijos direktoriaus pavaduotoja taip pat teigė, kad šiuo metu turimų reagentų koronaviruso tyrimams turėtų užtekti dar 50 dienų.

Iš viso iki šiol Lietuvoje ištirta daugiau nei 1 mln. 64 tūkst. ėminių, ketvirtadienį Sveikatos ministerija pranešė, kad per parą atlikta beveik 14,6 tūkst. tyrimų.

Praėjusią savaitę beveik kasdien buvo ištiriama po maždaug 10 tūkst. ėminių, šis skaičius buvo sumažėjęs tik savaitgalį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS