Nėštumo trukmė: kaip ji apskaičiuojama? | kl.lt

NĖŠTUMO TRUKMĖ: KAIP JI APSKAIČIUOJAMA?

  • 1

Dažnai besilaukiančios moterys nerimauja, jog kelioms dienoms užsitęsus nėštumui, naujagimis bus pernešiotas arba atvirkščiai – pagimdžius šiek tiek anksčiau, jis bus neišnešiotas. Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos gydytoja akušerė ginekologė Laima Bagušytė teigia, kad nors nėštumo metu svarbu nustatyti tikslų gimdymo terminą, bet jis – tik orientacinis.

„Ne visos moterys gimdo tą dieną, kuri laikoma preliminaria gimdymo diena. Todėl kelios dienos prieš ar po numatytos datos dar nereiškia, kad tai – neišnešiotumas ar pernešiojimas, – pasakoja gydytoja akušerė ginekologė. – Iškilus klausimams, reikėtų pasikonsultuoti su nėštumą prižiūrinčiu gydytoju ar akušeriu,  atkreipti dėmesį į nėščiosios kortelę, kurioje turėtų būti surašyta visa aktuali informacija apie reikalingus tyrimus ar gimdymą.“

– Kaip apskaičiuojamas gimdymo terminas ir ar jis tikslus?

– 1812 metais formulę gimdymo termino skaičiavimui sugalvojo vokiečių mokslininkas Francas Karlas Nėgelė, kuria medicinoje naudojamasi iki šių dienų. Skaičiuojant gimdymo terminą, svarbu žinoti paskutinių menstruacijų pirmąją kalendorinę dieną, prie jos pridėti 7 dienas bei atimti 3 mėnesius (jeigu menstruacijų ciklas trunka 28 dienas). Taip apskaičiuojama numatoma gimdymo diena.  Priklausomai nuo reguliaraus menstruacijų ciklo trukmės, ši formulė atitinkamai koreguojama. Nėštumo trukmė visada skaičiuojama savaitėmis. Žmogaus nėštumas trunka apie 280 dienų arba 40 savaičių. Reali trukmė – trumpesnė, nes ovuliacija, kurios metu moters organizme apvaisinamas kiaušinėlis, įvyksta maždaug dviem savaitėm vėliau, nei paskutinių menstruacijų pradžia. Dažnai moterys nežino tikslaus ovuliacijos ir galimo pastojimo laiko, todėl visame pasaulyje nėštumo trukmė skaičiuojama pagal šią formulę, kuri yra pakankamai tiksli, kad gydytojai akušeriai ginekologai ir akušeriai galėtų ja vadovautis klinikiniame darbe. Tikslesnį nėštumo laiką padeda nustatyti ir nėštumo pradžioje atliekamas ultragarsinis nėščiosios tyrimas.

– Kodėl svarbu žinoti tikslią nėštumo trukmę?

– Remiantis nustatyta nėštumo trukme, paskiriamas būtinų tyrimų laikas. Tiksli nėštumo trukmė svarbi ir tam, jog prasidėjus gimdymui būtų galima nustatyti, ar gimdymas vyksta laiku – ar tai ne priešlaikinis gimdymas arba pernešiojimas.

– Kada prasidėjęs gimdymas laikomas priešlaikiniu?

– Priešlaikiniu gimdymas laikomas tada, kai naujagimis gimsta anksčiau nei 37 savaitę. Gimdymas, įvykęs likus trims savaitėms iki numatyto gimdymo termino, laikomas savalaikiu, o vaikelis yra išnešiotas.

– Kada besitęsiantis nėštumas gali būti vadinamas pernešiojimu?

– Praėjus kelioms dienoms po numatyto nėštumo termino, dažnai besilaukiančios moterys nerimauja, kad naujagimis bus pernešiotas, tačiau ne visada taip yra. Pernešiojimu laikoma, kai nėštumas tęsiasi dvi ar daugiau savaičių po numatyto gimdymo termino. Todėl praėjus tik kelioms dienoms po numatytos gimdymo dienos, negalima sakyti, kad tai – jau pernešiojimas.

– Kokie yra gimdymo pradžios simptomai?

– Tikrieji gimdymo pradžios simptomai – reguliarūs gimdos susitraukimai (sąrėmiai). Gimdymo pradžia nustatoma vertinant pokyčius gimdos kaklelyje, kai dėl reguliarių susitraukimų jis pradeda atsiverti. Artėjantį gimdymą taip pat gali išduoti nereguliarūs ir reti gimdos susitraukimai, vaisiaus vandenų nutekėjimas, kuris nebūtinai yra gimdymo pradžios požymis. Tačiau dažniausiai, esant išnešiotam nėštumui, nutekėjus vaisiaus vandenims prasideda ir gimdymas.

– Pajutus pirmuosius simptomus, per kiek laiko gali prasidėti gimdymas?

– Kiekvienai nėščiajai gimdymas prasideda individualiai. Kartais prasidėję reguliarūs gimdos susitraukimai nurimsta, o kartais ir nereguliarūs gimdos susitraukimai gali pakeisti gimdos kaklelio atsivėrimą.

– Kada reikėtų vykti į Nėščiųjų ir gimdyvių priėmimo skyrių?

– Pajutus skausmingus, reguliarius, dažniau nei kas 10 minučių pasikartojančius gimdos susitraukimus (sąrėmius), kurie laikui bėgant tik stiprėja, reikėtų vykti į Nėščiųjų ir gimdyvių priėmimo skyrių.

Taip pat į Gimdymo skyrių reikėtų atvykti nutekėjus vaisiaus vandenims. Nors vaisiaus vandenų nutekėjimas nebūtinai gali reikšti gimdymo pradžią, tai yra būklė, dėl kurios gydytojams akušeriams ginekologams reikia įvertinti situaciją ir spręsti, ką daryti toliau. Kartais, nutekėjus vaisiaus vandenims, gimda pradeda reguliariai susitraukinėti ir prasideda gimdymas. 

Pradėjus kraujuoti, sutrikus vaisiaus judesiams (kurie iki tol buvo gerai juntami, tačiau tapo silpni ar visai nejuntami) reikėtų nedelsti ir kuo greičiau vykti į Nėščiųjų ir gimdyvių priėmimo skyrių.

– Kokius daiktus reikėtų pasiimti gimdymui į ligoninę?

– Nėščiosioms reikėtų turėti asmens dokumentą ir nėščiosios kortelę, kurioje surašyti atlikti tyrimai ir gydytojų rekomendacijos bei išvados. Be šių dokumentų reikėtų pasiimti asmens higienos reikmenis, pavyzdžiui, dantų šepetėlį, chalatą, pižamą ir įklotus. Žinant apytikslį naujagimio svorį, rekomenduojama įsidėti ir drabužių, skirtų naujagimiui, sauskelnių. Taip pat galima pasiimti negazuoto  mineralinio vandens, juodojo šokolado.

– Ar gimdyme gali dalyvauti artimas žmogus?

– Rekomenduojama, kad gimdymo metu šalia nėščiosios būtų jai artimas žmogus, kad moteris jaustųsi kuo komfortiškiau ir jaustų mažesnį stresą. Remiantis moksliniais duomenis, artimo žmogaus dalyvavimas gimdyme pagerina moters savijautą, sumažina nuskausminamųjų vaistų poreikį. Svarbu, kad žmogus, kuris dalyvaus gimdyme, galėtų padėti ir rūpintųsi nėščiosios savijauta ir poreikiais. Gimdyme gali dalyvauti ne tik vyras/partneris, bet ir kitas artimas nėščiajai žmogus: mama, sesuo, draugė arba dula.

– Jei po pagalbinio apvaisinimo žinoma tiksli data, ar uždelsti pavojinga?

– Skaičiuojant gimdymo datą, svarbu atsižvelgti ne tik į paskutinio menstruacijų ciklo pirmąją dieną, bet ir į kitus veiksnius. Pavyzdžiui, atlikus pagalbinį apvaisinimą, skaičiuojant gimdymo terminą, atsižvelgiama į embriono įsodinimo laiką, todėl ši skaičiuoklė keičiasi. Anksti atlikus ultragarsinį tyrimą, jis gana tiksliai parodo tikrąjį nėštumo laiką, todėl kartais nėštumo terminas skaičiuojamas būtent pagal šį tyrimą. Žinant gimdymo terminą (po atlikto pagalbinio apvaisinimo) ir jei nėštumas nekomplikuotas, vaisius vystosi gerai, jis aktyvus, o jo vandenų kiekis pakankamas, tai nėštumas gali tęstis savaitę ar net ilgiau po numatytos gimdymo datos. Įprastai vengiama užsitęsusio nėštumo, todėl dažniausiai gimdymą rekomenduojama sužadinti praėjus 7-9 dienoms po numatyto gimdymo termino.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Vita

Ankščiau gimdė be vyrų ir pagimdydavo,o dabar baimė,kad be vyro jos nepagimdys.Tai yra visai nesamonė,tai ju isitikinimas.Papraščiausia mados reikalas ir tiek.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS