Odontologai pataria neišmesti ištraukto ar iškritusio danties: tam yra svarbi priežastis | kl.lt

ODONTOLOGAI PATARIA NEIŠMESTI IŠTRAUKTO AR IŠKRITUSIO DANTIES: TAM YRA SVARBI PRIEŽASTIS

  • 9

Šią vasarą Japonijos medikai žada pradėti galimo dantų atauginimo klinikinius bandymus. Tikimasi, kad taip bus sukurtas medikamentas, galėsiantis padėti atauginti dantis. Dantis gydantys medikai naudoja kitas modernias technologijas. Pavyzdžiui, dantų persodinimą arba dantų miltų mišinį protezavimui. Odontologė pataria neišmesti išrautų ar iškritusių dantų – jų dar gali prireikti.

Plačiau apie tai papasakojo Vilniaus universiteto docentė, odontologė Ieva Gendvilienė.

– Daugelis tikrai laukia to momento, kada vietoje išrauto, iškritusio danties bus galima atauginti dantį ir nereikės implantų, protezų. Bet yra ir kitų medicininių naujovių, kurias jau dabar diegia Lietuvos odontologai.

– Viena iš tokių naujovių – nebūtina utilizuoti, sunaikinti protinių dantų, kai juos šalina. Juos galime panaudoti kaulo priauginimui. Pasirodo, kad dantis ne tiek smarkiai skiriasi nuo kaulo. Aišku, tam reikia specialių priemonių, reikia juos susmulkinti, paruošti chemiškai, apdoroti, bet tikrai gaunasi gražūs rezultatai. Jeigu pacientui reikalingas kaulo priauginimas, tai galima padaryti su jo paties audiniais. 

– Tai reikia saugoti iškritusius vaikų dantis arba savo išrautus dantis, nes ateityje jų gali prisireikti? 

– Pasaulyje atsiranda naujų tyrimų ir straipsnių, kad netgi pieninius dantis galima panaudoti kaulo priauginimui. Geriausi rezultatai būna tada, kai susiplanuojame operacijas. Juos reikia panaudoti šalinant, nes visos ląstelės dar gyvos. Tikrai galima panaudoti ir anksčiau pašalintus dantis, tačiau juos pašalinus reikia nuvalyti su vandenilio peroksidu, padėti švariai į sandarią dėžutę, tuomet jau galime laikyti, o vėliau atsinešti pas gydytoją.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar žinote daug pacientų, kurie renka savo dantis?

– Kurie renka nežinau, bet savo vaikui renku.

– Galbūt ne už kalnų ir dantų atsodinimas?

– Panašią technologiją į atsodinimą jau naudojame, nes protinius dantis lygiai taip pat galima perkelti į krūminių dantų sritį, jeigu jų netenkame. Vaikams daroma procedūra, jeigu jis dėl traumos ar kažkokių pažeidimų netenka priekinio danties, tai galime neišdygusį kabliuką perkelti į priekį, vėliau pakeisti formą, kad turėtų savo nuosavą dantuką. Toks dalykas vadinamas autotransplantacija.

– Kada galėsime atauginti dantį?

– Dar nėra aišku. Mokslininkai dirba ties šita tema, bet tikriausiai greičiau auginsime kaulą, o dantis šiek tiek vėliau. Pas žmogų yra daug sudėtingų procesų. Manau, kad viskas eina į priekį.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Cha cha

Implantologams verslas užsilenks, juk tiek dabar lupa.

Tai

Ir kakučio neišmeskit, dar galima panaudoti, pvz. kaip trašą.

Pas mane

tik šaknis likus, bet ir ją ištraukus saugosiu, juk irgi mano medžiaga.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS