Pažadas medikams didinti algas virto šnipštu: pinigus suvalgo pandemija | kl.lt

PAŽADAS MEDIKAMS DIDINTI ALGAS VIRTO ŠNIPŠTU: PINIGUS SUVALGO PANDEMIJA

  • 10

Santaros klinikų medikų bendruomenė jaučiasi įžeista. Sausį turėjo kilti medikų atlyginimai. Dabar – jau gegužė, o didesnių algų darbuotojai taip ir nesulaukė, informuoja LNK.

„Mes kreipėmės ir į savo darbdavius, ir į pačią Sveikatos apsaugos ministeriją. Nepadidėjimą jie įvardija kaip priežastį, kad neturi pinigų, nes visus pinigus suvalgo vadinamasis kovidas“, – teigė Santaros klinikų slaugos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Mindaugas Busevičius.

Medikų profsąjungos ir SAM dar prieš trejus metus pasirašė kolektyvinę sutartį. Joje sutarė, kad medikų atlyginimai kasmet bus keliami. Alga susidės iš skatinamųjų priedų ir pastovios dalies. Pastaroji kasmet turėtų didėti, nes yra pririšta prie minimalios mėnesinės algos.

Pernai sausį minimalus atlyginimas pakilo iki 607 eurų, tad medikai tikėjosi savo sąskaitose išvysti 9 proc. didesnį atlyginimą. „Dabartinė kolektyvinė sutartis nors ir galioja, bet jos nėra laikomasi. Tai antra žinutė, jeigu planuojama pasirašyti: ar verta, jeigu jos taip pat būtų nesilaikoma“, – svarstė Santaros klinikų medicinos darbuotojų profesinės sąjungos narys Andrejus Černovas.

Rajonų ligoninėms kiekvienas darbo užmokesčio didinimas kelia grėsmę bankrutuoti, mat papildomo finansavimo niekas neskiria, o esamų lėšų ir taip vos užtenka išlaidoms padengti. Jau dabar 80 proc. išlaidų atitenka atlyginimams.

„Nereikia duoti tuščių pažadų, kurie nepagrįsti realiais veiksmais. Kolektyvinės sutarties pasirašymas, ko gero, nebuvo paremtas piniginėmis lėšomis. Jeigu mes turėsime jas mokėti iš savo kažkokių mistinių vidinių rezervų, tai to niekada nebus. Mes neturime pinigų gamybos padalinio“, – teigė Lietuvos rajonų ligoninių asociacijos pirmininkas Vygantas Sudaris.

Visas skolas reikia grąžinti. Galiu tik dėl vieno apgailestauti, kad medikai šiuo atveju lieka nukentėję.

Medikai sako, kad pinigų nesilaikoma pirmi metai, kai SAM vairą perėmė Arūnas Dulkys. Kodėl kolektyvinė sutartis ignoruojama ministerija šiandien atsakyti nesutiko. O Seimo nariams belieka reikšti apmaudą, esą biudžete pinigų algų didinimui numatyta 50 milijonų eurų, bet jie jau išnaudoti pandemijai.

„Kad 9 proc. atlyginimai didėtų... Deja, teko mokėti įstaigoms už suteiktas paslaugas jau šių metų biudžeto pinigais už praėjusių metų paskutinius mėnesius. Ir su COVID-19 dirbantiems priedai tikrai pareikalavo labai daug resursų“, – kalbėjo Sveikatos reikalų komiteto narė Jurgita Sejonienė.

Gerų žinių neturi ir premjerė Ingrida Šimonytė. Anot jos, patikslinus biudžetą, didesnių algų šiemet gali tikėtis tik su COVID-19 dirbantys medikai. Kitiems teks laukti. Profsąjungos mano, kad toks sprendimas – iš vienų atimti, kitiems duoti, suskaldys medikų bendruomenę.

„Kitų kolegų, kurie nedirba kovido skyriuose, darbo užmokestis nepakito. Tačiau darbo krūviai padidėjo netgi dviem-trim kartais. Todėl, nes kiti kolegos, kurie kaip visada būtų dirbę, iškeliavo dirbti į kovidinius padalinius. O pacientų srautai nemažėja“, – teigė Santaros klinikų slaugos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas M. Busevičius.

Kolektyvinę sutartį su medikais pasirašęs Aurelijus Veryga ragina skolintis. „Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) rezervas, ar tai bus valstybės biudžetas, ar galbūt skolintos lėšos. Privalo įsipareigojimus įgyvendinti“, – kalbėjo Sveikatos reikalų komiteto narys.

„Negali skolintis neribotai. Vis dėlto tai riboja ir įstatymai. Aišku, kad visas skolas reikia grąžinti. Galiu tik dėl vieno apgailestauti, kad medikai šiuo atveju lieka nukentėję“, – situaciją komentavo J. Sejonienė.

Pernai vasarį vidutinis gydytojo atlyginimas „popieriuje“ siekė 3 tūkst. eurų, slaugytojo – 1,6 tūkst. eurų, o kito personalo – 1,3 tūkst. eurų.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Teresė.

Pensininkai kiek mokėjo dirbdamis sodrai tiek ir gauna.Todėl nesipiktinkite gaudami tik minimumą.Ir to neužsidirbote.Kas mokėjo sodrai ir gaunapagaluždarbi.Ką gaus pašalpiniai gave pinigėlius palikdami jjuosknaipėse.Tegu miršta badu jei negalvoja apie senatvę.O medikai mokosi dešimtis metų ir mokosi visą gyvenima.Ir ju atlyginimas neturi būti su valytojos ar eilinio pagalbinio darbininko .Komentuojate ir patys nesuprantate apie ką.

O kalčiausi antivakseriai skelbiantis įvairias nesamones ir itikinėjantis bukus ,kad viruso nėra ir nesiskiepytu.Tokius net į ligonine neisileisti tegu dusta namuose.Per juos ir turime sėdėti tarp keturių sienų.Ir dar kiti kalti pagal juos.

Tegul nemeluoja valdzia

Pinigų yra kaip šieno, projektai simtamilijoniai, valdininkai priedus gauna, jų nemažėja, bankai giriasi ir valdIa kad ekonomikos BVP augimas bus vienas didžiausių ES ir net pandemijos metu nenukrito...pinigų yra, jei nėra, tai nebukit kvailiai ir pasikolinkit juk neigiamos palūkanos....be to Lietuva iš ES yra viena mažiausiai prasiskolinusiu šalių..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS