Privačiose gydymo įstaigose mokėsime tik iš savos kišenės? | kl.lt

PRIVAČIOSE GYDYMO ĮSTAIGOSE MOKĖSIME TIK IŠ SAVOS KIŠENĖS?

  • 9

Ne paslaptis, kad valdiškose gydymo įstaigose norint patekti pas kai kuriuos specialistus, gali tekti laukti ir kelis mėnesius. Tačiau paprastai dalį sumos kompensuoja Ligonių kasos. Kai kurie politikai tikina, kad Seime siūloma keisti įstatymą taip, kad jei už tavo paslaugas sumoka ligonių kasos, mokėti privačiai klinikai nebebūtų galima, teigia LNK.

„Pas akių gydytoją paskyrė rugsėjo 27 d. o būsiu tik lapkričio 21 d. “, – skundėsi poliklinikos lankytoja.

„Kaip tik kažkaip tuščia ganėtinai. Kiek tenka eiti su vaikais, tai gana greitai ir jokių eilių nebūna“, – sakė poliklinikoje kalbinta mama.

„Žiūrint pas kokį gydytoją. Jeigu turite problemų su širdimi, tai taip, reikia palaukti“, – patirtimi dalinosi pacientė.

„Nuo specialisto tikriausiai priklauso. Pas šeimos gydytoją gal lengviausiai patekti. O visi kiti... kartais bėda išsisprendžia belaukiant“, – sakė kalbinta moteris.

Kurie nenori laukti, renkasi privačias klinikas.

„Nes jeigu reikia mėnesį laukti, tai ką daryti?“ – svarstė moteris. 

„Jeigu labai prispirtų dėl sveikatos, tai taip, eičiau į privačią“, – atsiduso poliklinikos lankytoja.

„Bet kol kas dar taip neprispyrė?“ – teiravosi žurnalistas. „Dar kol kas ne“,–  atsakė pašnekovė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Beje, susimokėti už greitesnį patekimą pas specialistą, galima ir viešose poliklinikose, bet žmonės tą daro retai. „Dėl tų paslaugų galbūt dažniau kreipiasi į privačias įstaigas. Nors jeigu nori greitos konsultacijos arba konsultacijos be šeimos gydymo siuntimo, tikrai turi galimybę kreiptis į polikliniką“, – tikino Šeškinės poliklinikos direktoriaus pavaduotoja gydymui Ingrida Savickienė.

Privačioje gydymo įstaigoje už paslaugą reikia mokėti. Tačiau paprastai dalį sumos kompensuoja Ligonių kasos. Kai kurie politikai tikina, kad Seime siūloma keisti įstatymą taip, kad jei už tavo paslaugas sumoka Ligonių kasos, mokėti privačiai klinikai nebebūtų galima.

„Žmogus ateina į gydymo įstaigą, dalį finansuoja jam Ligonių kasos (30-80 proc.), o likusią sumą prisimoka pats. Siūloma tą panaikinti ir kad privačios gydymo įstaigos dirbtų tik iš Ligonių kasų apmokamų krepšelio“, – aiškino  Seimo narys Remigijus Žemaitaitis.

Jei Ligonių kasų kompensacijos privati įstaiga atsisakytų, anot R. Žemaitaičio, Labai pabrangtų jų paslaugos. Tad eilės valdiškose poliklinikose ir ligoninės dar labiau pailgėtų. „Plūstelės labai stipriai į poliklinikas, gydymo įstaigas žmonių skaičius, bet kadangi jos tikrai nėra jiems šiandien pasiruošusios, atlyginimai gydytojų ir medicinos personalo pakankamai maži, reiškia mums truks vėl gydytojų. Nes iš privačios jis vis tiek neis. Žmogus geriau sutiks mokėti 50 Eur daugiau negu laukti dvi savaites“, –  planus dėliojo R. Žemaitaitis.

Kiekvienas žmogus dirbdamas moka mokesčius ir kodėl iš jo atimama teisė gauti tą valstybės dengiamą bazinę kainą?

Tokių siūlymų nesupranta ir pacientų organizacijos. „Jeigu yra poreikis, jei jie paskaičiuoja, kad ta paslauga kainuoja brangiau, kad žmogus galėtų prisimokėti tik skirtumą nuo bazinės kainos, o ne 100 proc. pilną kainą. Juk kiekvienas žmogus dirbdamas moka mokesčius ir kodėl iš jo atimama teisė gauti tą valstybės dengiamą bazinę kainą?“ – klausė Lietuvos pacientų organizacijų atstovų pirmininkė Vida Augustinienė.

Privačių klinikų atstovai tikina, kad jei siūlymui Seimas pritars, iš pacientų būtų atimta teisė primokėti ir už tai gauti aukštesnės kokybės medicinos paslaugas.

„Jeigu būtų apribotos pacientų teisės rinktis ir susimokėti oficialiai kainų skirtumą, tai pacientai tai darytų neoficialiai. Kaip buvo senais laikais. Ir dabar sveiktos priežiūros sektorius užima lyderiaujančią vietą pagal korupcijos lygį tarp kitų sektorių. Tai dar labiau padidėtų korupcija sveikatos priežiūros sektoriuje“, – įsitikinęs  Lietuvos privačių sveikatos priežiūros įstaigų asociacijos vadovas Laimutis Paškevičius.

Tačiau siūlymo iniciatorius, konservatorius Antanas Matulas, primena, kad įstatymas draudžia imti priemokas už tas paslaugas, už kurias sumoka Ligonių kasos. Esą daugėja skundų, kodėl vienose privačiose įstaigose už gydymo paslaugas primokėti reikia, kitose – nereikia.

„Įstaigos piktnaudžiaus ir reketuos žmones. Ko neleidžia įstatymas. Tokį instrumentą siūlysiu Ligonių kasoms suteikti. Jeigu kartojasi grubūs įstatymo pažeidimai, suteikti teisę bent jau laikina nutraukti sutartį. Kol įstaiga susitvarkys“, – sakė Seimo narys Antanas Matulas.

A. Matului pritarė ir paprastai jam oponuojantis buvęs sveikatos ministras  Aurelijus Veryga.

„Sako: aš ateinu pas gydytoją, jis mane pakonsultuoja privačiai. O tyrimus jau daro (kompiuterinę tomografiją ar kompiuterinį rezonansą) ar nusiunčia atlikti kokią procedūrą į viešąją įstaigą. Tikrai reiktų sutvarkyti. Tik kaip tą padaryti – man dabar sunku pasakyti“, – sakė A. Veryga.

Tiek vienas, tiek kitas, manau, išsuks uodegą ir jokio sprendimo neįvyks

Ar reikia keisti tvarką dėl priemokų privačiose klinikose? Seime sudaryta darbo grupė. Joje yra ir R. Žemaitaitis, ir A. Matulas. Tačiau A. Veryga įsitikinęs, kad viskas liks kaip buvę. „Tiek vienas, tiek kitas, manau, išsuks uodegą ir jokio sprendimo neįvyks. Nė vienas nedrįs imtis atsakomybės tą situaciją išspręsti“, – įsitikinęs A. Veryga.

Skaičiuojama, kad pernai privačios gydymo įstaigos uždirbo beveik 60 mln. eurų pelno. 

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

R

Argi privačios klinikos neturėtų pačios save išlaikyti ? Kodėl valdžia jas remia iš ligonių kasų ?tie pinigai turi būti skirti valdiškoms poliklinikoms ligoninems .o privačios lai save išlaiko , čia juk biznis.o poliklinikose kabinetų daug bet eilės kilometrines bet jeigu susimoki iškart priims kitam kabinete.va čia ir prasideda betvarkė. ,valdiška įstaiga bizniuka daro

Jonas Lietuvis

Privačioje įstaigoje, gydytojas per pusę valandos aptarnauja kokius 6 ar daugiau pacientų, kurių paslaugos apmokamos iš ligonių kasos. Tokį faktą užfiksavo mano giminaitis ,kuris buvo vienas iš tų aptarnautų.Tai akivaizdus ligonių kasų plėšimas. Sosializmo laikais tai vadino atvirąja vagyste.

Jezusmarija !!!! Bukagalvis :)

Kol ministru buvo Veryga , mano vaistai man kainavo centus ! Likdavo ir " saldainiams " . Labai gera buvo kompensavimo sistema . O ką vaikams daržovių nereikia valgyti ? :) Bukena maitina čipsais :) kaip nusibodo kvailiai , nieko nežino ir tik iš savo " tuščios puodynės " pletkina ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS