Brango privačių odontologų paslaugos: pacientų tai neatbaido, tad specialistai tuo naudojasi? | kl.lt

BRANGO PRIVAČIŲ ODONTOLOGŲ PASLAUGOS: PACIENTŲ TAI NEATBAIDO, TAD SPECIALISTAI TUO NAUDOJASI?

  • 4

Suskaudus dančiui, gyventojai dažnai susiduria su dilema: privačioje klinikoje teks išleisti nemažai pinigų, o miesto poliklinikoje eilėje pas odontologą gali tekti laukti ir mėnesį. Privatūs kabinetai tuo naudojasi, nes brangstančios paslaugos pacientų neatbaido, pasakojama LNK reportaže.

Vienoje didžiausių valstybinių odontologijos klinikų eilėje pas dantų gydytoją gali tekti palaukti mėnesį ar net kelis.

„Pradėjus registraciją, burnos chirurgų konsultacijų laikai užsipildo per dieną mėnesiui į priekį“, – teigė Žalgirio klinikos direktorius Linas Zaleckas.

Taip yra todėl, kad nėra norinčiųjų dirbti valstybinėje poliklinikoje.

„Šiuo metu mes turime tris dirbančius ortodontus, kurie sudaro vieną etatą“, – komentavo L. Zaleckas.

Vis dėlto Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) įsitikinusi, kad darbuotojų trūkumas – tik pavienių poliklinikų problema.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Visos šalies plotmėje mes tikrai neįžvelgiame gydytojų odontologų trūkumo. Ir tie priėmimo į studijas skaičiai, panašu, kad yra adekvatūs“, – informavo sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas.

Specialistų tikrai netrūksta privačiuose kabinetuose, tačiau ten kainos visai kitokios. Sugedusio danties taisymas čia kainuoja apie 100 eurų, o sudėtingesnės procedūros – dar brangesnės. Pavyzdžiui, protinio danties šalinimas gali kainuoti nuo 100 iki 500 eurų. Tiesa, Odontologų rūmai tvirtina, kad ir privačios klinikos kainą pakėlė minimaliai.

„Šiuo metu nestebiu, kad būtų kažkokie dideli kainų šuoliai, nes mes jautriai reaguojame į vartotoją, į mūsų pacientus. Ir iki lubų mes tų kainų kelti negalime“, – teigė Odontologų rūmų Vilniaus skyriaus vadovė Auristida Gerliakienė.

Anot ekonomisto, guostis, kad Lietuvoje brangu, bet užsienio dantų gydytojai brangesni, jau nebegalima.

Jeigu imtume pastaruosius 10 metų, pamatytume, kad Europos Sąjungoje kainos vidutiniškai yra išaugusios 13 proc., o Lietuvoje – 66 proc.

 

„Jeigu imtume pastaruosius 10 metų, pamatytume, kad Europos Sąjungoje (ES) kainos vidutiniškai yra išaugusios 13 proc., o Lietuvoje – 66 proc. Lyginant su kitomis šalimis, Lietuvoje tas kainų augimas yra labai didelis“, – tvirtino ekonomistas Algirdas Bartkus.

Anot Odontologų rūmų, dėl infliacijos odontologijos paslaugos brango 5 proc., tačiau pacientų srauto tai nesumažino.

„Tikrai tai pacientų neatbaidė, jų nesumažėjo. Infliacija buvo apie 20 proc., tad kainų pakėlimas 5 proc., manau, buvo iš bėdos, ne daugiau“, – sakė A. Gerliakienė.

Ekonomistas mato kiek kitokius skaičius. Esą odontologijos paslaugos brango ne 5 proc., o kone 10 proc. Ir tas brangimas prasidėjo anksčiau nei šoktelėjo infliacija.

„Pas mus odontologų paklausa yra tikrai didesnė nei pasiūla. Kadangi visur yra didelės eilės, tai šis paslaugos teikėjas diktuoja savo sąlygas“, – aiškino A. Bartkus.

Statistikos departamento duomenimis, lyginant su praeitų metų sausiu, šiemet odontologijos paslaugos brango kiek daugiau nei 9 proc. 2022 m. – beveik 8 proc., o 20221 m. – kone 4,5 proc. Tiesa, brango tik privačios odontologijos paslaugos.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Gerai gyvenasi

Tam kad nelaukti as skraidau i Gruzija. Ir silta, ir pigu, ir maistas geras, ir gyvenimas geras.

Dantistų mafija tokia galinga

kad net Stalinas jų neįveikė - vieninteliai sojūze turėjo teisę užsiimti „individualia“ veikla.

tulpių paštas, Stiklių restoranas, sklypas už 1 eurą

Alio, parašykit apie demonstracijas ir protestus Prancūzijoje, ko slepiat, na ir žurnalistai žemiau žolės po konslibų kabluku.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS