Profesorius: omikron plinta greičiau, nei prognozavo patys didžiausi pesimistai | kl.lt

PROFESORIUS: OMIKRON PLINTA GREIČIAU, NEI PROGNOZAVO PATYS DIDŽIAUSI PESIMISTAI

  • 8

„Omikron atmaina plinta visur iš karto. Tikėtina, kad jau sausio mėnesį omikron bus apskriejusi visą Žemės rutulį. Tai nėra tik žiniasklaidos priemonių skleidžiamas nerimas. Tiesiog virusas plinta netgi aplenkdamas dezinformaciją ir greičiau, nei prognozavo patys didžiausi pesimistai“, – sako užkrečiamųjų ligų specialistas Saulius Čaplinskas.

Anot profesoriaus, nėra tokios stebėjimo sistemos, kuri neatsiliktų nuo tokiu greičiu plintančio viruso. Vis daugiau duomenų, kad koronaviruso omikron atmaina greičiausiai tarp žmonių plintantis virusas. 

„Ko galime tikėtis sausio mėnesį? Ateina šaltas oras + delta + omikron + šventiniai pasibuvimai + gripas = sergamumo pakilimas, – feisbuke rašė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas. – Net jei omikron mažiau virulentiška, kaip įtariama ir tikimasi, užsikrėtusiųjų žmonių vardiklis kelia nerimą. Net jei sunkiai sergančiųjų ir intensyvios terapijos skyrių užimtumas bus mažesnis, nei ankstesnių pandemijos bangų zenito metu, vien dėl didžiulio užsikrėtusiųjų žmonių skaičiaus  sveikatos sistemai gali grėsti perpildymas.“

Anot profesoriaus, panašu, kad taip intensyviai plintanti omikron viruso atmaina vėliau ar anksčiau palies kiekvieną. „Todėl tuos, kurie dar dvejoja, nesiskiepijo ar dar nepasiskiepijo sustiprinančiąja doze, kviečiu mesti dvejones iš galvos ir pasirūpinti savo imunine apsauga. Visgi, jei skiepai gali pilnai neapsaugoti nuo užsikrėtimo, ypač nuo užsikrėtimo omikron atmaina, tikimybė pasiskiepijusiems užsikrėsti ir sirgti sunkiai yra tikrai daug mažesnė. Realaus gyvenimo skiepijimų apimtys rodo, kad vakcinos reikšmingai sumažina užsikrėtimo riziką bei suteikia reikšmingą imuninę apsaugą nuo sunkių ligos formų ir mirties“, – teigė S. Čaplinskas.

Trečiadienio rytą paskelbta, kad Lietuvoje nustatyti du koronaviruso omikron atmainos atvejai.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) trečiadienį įspėjo, kad vien skiepai nesustabdys naujosios pandeminio koronaviruso omikron atmainos plitimo, ragindamas skubiai imtis „ryžtingų veiksmų“.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

peticijos.lt pasirasykite

pries gp, stabdyti gp visam laikui , greiciau pasirasykite

Ona

Bet kai ateis Optimum Prime su kolektyvu tada jau bus pi…c

koks sekantis vardas

ha-ha-ha..........
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS