PSO atstovas iš Afrikos: gydydami beždžionių raupus tik Europoje ir Amerikoje bėgame nuo problemos | kl.lt

PSO ATSTOVAS IŠ AFRIKOS: GYDYDAMI BEŽDŽIONIŲ RAUPUS TIK EUROPOJE IR AMERIKOJE BĖGAME NUO PROBLEMOS

  • 2

Pasaulyje plintantys beždžionių raupai jau ir Lietuvoje. Virusas patvirtintas trim žmonėms.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros centre (NVSC) trečiadienį buvo gautas teigiamas atsakymas – Lietuvoje užfiksuotas pirmasis beždžionių raupų atvejis.

O ketvirtadienį pranešta apie dar du užsikrėtimus. Beždžionių raupai naujai diagnozuoti 20-29-erių ir 30-39-erių metų amžiaus grupėms priklausantiems asmenims. Abu asmenys kreipėsi į ligoninę, išleisti gydytis ambulatoriškai.

„Tai 49-erių metų Lietuvos pilietis, atvykęs į Lietuvą iš kitos Europos šalies“, – kalbėdama apie pirmąjį, rugpjūčio 3-iosios atvejį, LNK teigė sveikatos apsaugos ministerijos specialistė Galina Zagrebnevienė.

Turimais duomenimis, vyrui kol kas sunkūs simptomai, tokie kaip bėrimas, nepasireiškė. Ligonio būklė stabili, jis gydosi namie.

Kokiame mieste gyvena pacientas neatskleidžiama, tačiau, pasak epidemiologų, nesaugų kontaktą su užsikrėtusiuoju dar iki pasireiškiant pirmiesiems ligos simptomams turėjo penki žmonės. Jų būklė stebima.

„Šis žmogus, kai jam pasireiškė pirmieji simptomai, daugiau su nieko nebendravo. Turime nedidelės rizikos asmenis“, – komentavo NVSC atstovė Rasa Liausėdienė.

Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas, asmenims, bendravusiems su užsikrėtusiuoju, izoliuotis nereikia.

„Tiek didelės, tiek mažos rizikos sąlytį turėję asmenys nėra izoliuojami, jie yra stebimi 21 dieną matuojant temperatūrą du kartus per dieną. Tik tuomet, jeigu asmeniui, turėjusiam sąlytį su beždžionių raupais sergančiu asmeniu, prasideda bet kokie ligos požymiai, jis yra izoliuojamas ir stebimas“, – aiškino G. Zagrebnevienė.

Inkubacinis ligos periodas ilgas – trunka nuo penkių iki 21 dienos, bet paprastai – savaitę ar dvi.  Liga nėra labai užkrečiama. Virusas plisti gali per tiesioginį sąlytį, pavyzdžiui, liečiant pažeistą odą, drabužius ar per nesaugius lytinius santykius.

„Beždžionių raupai daugiausiai plinta tarp vyrų, kurie anamnezėje nurodo turintys lytinių santykių su vyrais ir dažniausias amžius – 30–40 m.“ – sakė G. Zagrebnevienė.

Užsikrėsti gali ir kiti kartu gyvenantys žmonės.

„Taip pat daug lytinių partnerių, atsitiktinių lytinių santykių turintys asmenys, asmenys, kurie kartu gyvena su sergančiu asmeniu ir galbūt dalinasi drabužiais, patalyne, indais ir t. t.“ – galimus užsikrėtimo variantus vardino G. Zagrebnevienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Su užsikrėtusiu asmeniu patariama vengti bet kokių kontaktų.

Jei gydysime tik tuos, kurie gyvena Europoje ir Amerikoje, gydysime tik beždžionių raupų simptomus, bet ne tikrąją ligą.

„Vengti fizinio kontakto, ypač su mažais vaikais, besilaukiančiomis moterimis, asmenimis, kurių nusilpusi imuninė sistema. Vengti net ir saugių lytinių santykių ir artimo fizinio kontakto su kitais asmenimis. Prezervatyvų naudojimas negali užtikrinti visiškos apsaugos nuo beždžionių raupų viruso perdavimo“, – tvirtino R. Liausėdienė.

Visame pasaulyje už Afrikos ribų jau registruota daugiau kaip 23 tūkst. beždžionių raupų atvejų. Liga aptikta 78 šalyse. 70 proc. šių atvejų užregistruoti Europoje, trečdalis – Amerikos žemynuose. Ispanijoje du žmonės nuo šios ligos jau mirė. Po vieną auką liga nusinešė Brazilijoje ir Indijoje. Ligos lopšyje – Afrikoje – mirtys skaičiuojamos dešimtimis.

„Daug atvejų Konge, Nigerijoje, Centrinėje Afrikos Respublikoje, Kamerūne ir pavienių atvejų Ghanoje, Benine ir kitur. Manau, atėjo laikos pasauliui investuoti, kad gyventojai, gyvenantys kaimo vietovėse, miškuose būtų apsaugoti. Jei gydysime tik tuos, kurie gyvena Europoje ir Amerikoje, gydysime tik beždžionių raupų simptomus, bet ne tikrąją ligą. Svarbu, kad pasaulis mobilizuotųsi kovai su šia liga“, – teigė PSO atstovas Ibrahima Soce Fall.

Beždžionių raupai pasireiškia gripui, peršalimui, koronavirusui būdingais simptomais – dažnai kamuoja karščiavimas, galvos bei nugaros raumenų skausmai, trūksta energijos, padidėja limfmazgiai. Pagrindinis simptomas – bjaurus odos bėrimas.

Priklausomai nuo viruso padermės, iš šimto užsikrėtusių gali mirti nuo vieno iki dešimties žmonių.

Yra patvirtinta ir beždžionių raupų vakcina. JAV prie jos – žmonių eilės. Lietuva taip pat laukia 1 400 vakcinos dozių. Jas tikimasi gauti šį mėnesį. Vakcina daugiausiai bus skirta užsikrėtusių asmenų artimiesiems, kurie turėjo kontaktą, taip pat su ligoniais dirbantiems medikams.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kawenskas

PSO parsidavėliu komanda dirbanti ne žmonių labui, o super turtingam pasaulio elitui! Direktorius PSO yra skandalingai pagarsėjęs korupcijos bylose, kurios dabar kruopščiai slepemos! PSO pinigus gauna iš privačių fondų tokiu kaip B. Gate, Rotčialdu ir t.t.

tai

pso nigeri pasikviesk obam ir varyk i afrika gydyt bezdzioniu nes tai tavo kaimynai o mes su savo turistglusiais patys susitvarkysim ar paliksime jum ten ir gydykites nuo muses CECE ikandimo ir nemalkit europos sudo kuri patys issivalysim ir lauksim pokyciu po kuriu tikiuosi jusu nebeliks?===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS