PSO baiminasi, kad omikron gali vėl paskatinti vakcinų kaupimą | kl.lt

PSO BAIMINASI, KAD OMIKRON GALI VĖL PASKATINTI VAKCINŲ KAUPIMĄ

  • 0

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ketvirtadienį teigė, kad kol kas dar neaišku, ar apsaugai nuo naujosios omikron atmainos reikalingos papildomos COVID-19 vakcinų dozės, ir paragino turtingąsias valstybes susilaikyti nuo jų kaupimo.

JT sveikatos agentūros patarėjai vakcinų klausimais perspėjo, kad skubant sukaupti kuo daugiau dozių, ypač neturint aiškių įrodymų, kad tai daryti būtina, tik dar labiau padidina jau ir taip didelę pasaulinę vakcinų paskirstymo nelygybę.

„Prasidedant kol kas dar neaiškiai omikron situacijai, esama rizikos, kad pasaulinė (vakcinų) pasiūla vėl bus nukreipta į turtingąsias šalis (...)“, – reporteriams sakė PSO imunizacijos skyriaus vadovė Kate O'Brien.

Ji savo komentarus išsakė po to, kai trečiadienį buvo paskelbti preliminarūs duomenys, kad tokiai pat organizmo apsaugai nuo omikron, kaip ir nuo deltos, reikalingos nebe dvi, o trys kompanijų „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcinos dozės.

K. O'Brien nurodė, kad PSO šiuo metu atlieka šių duomenų vertinimą ir gali paaiškėti, kad „papildomos dozės yra naudingos apsaugant nuo omikron“, tačiau pabrėžė, kad viskas dar yra ankstyvame etape.

K. O'Brien teigė, kad pasaulis dar tik pradėjo spręsti pavojingą pasaulinę vakcinų paskirstymo nelygybę. „Turime užtikrinti, kad tai tęstųsi“, – pridūrė ji ir perspėjo, kad vakcinų kaupimas turtingosiose šalyse tik pailgins pandemiją.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS