PSO: Lenkija pranešė apie paukščių gripo atvejus tarp kačių | kl.lt

PSO: LENKIJA PRANEŠĖ APIE PAUKŠČIŲ GRIPO ATVEJUS TARP KAČIŲ

  • 6

Lenkija yra pirmoji šalis, pranešusi apie didelį skaičių paukščių gripu užsikrėtusių kačių plačioje teritorijoje, pirmadienį paskelbė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) bet pridūrė, kad žmonių užsikrėtimo rizika išlieka maža.

PSO pranešė, kad nuo praėjusio mėnesio, kai Lenkijos sveikatos priežiūros institucijos ją informavo apie neįprastus kačių gaišimo atvejus visoje šalyje, 29 katėms testais nustatytas H5N1 paukščių gripas.

Iš viso 46 katės ir vienas nelaisvėje laikytas karakalas buvo ištirti dėl viruso, sakoma PSO pranešime. 14 užsikrėtusių gyvūnų buvo eutanazuoti, o dar 11 nugaišo.

Paskutinį kartą apie nugaišusį gyvūną pranešta birželio 30 dieną.

„Šiuo metu kačių užsikrėtimo virusu šaltinis nežinomas, vyksta epizootiniai tyrimai“, – teigiama PSO pranešime.

Kai kurioms katėms pasireiškė sunkūs simptomai, įskaitant pasunkėjusį kvėpavimą, kruviną viduriavimą ir neurologinius požymius, o kai kuriais atvejais gyvūnų būklė greitai pablogėjo ir jie nugaišo.

Nuo 2021 metų pabaigos Europa susiduria su didžiausiu per visą istoriją paukščių gripo protrūkiu, o Šiaurės ir Pietų Amerikoje taip pat būta didelių protrūkių.

Dėl to visame pasaulyje buvo paskersta dešimtys milijonų naminių paukščių, kurių daugelis užsikrėtė H5N1 viruso atmaina, pirmą kartą pasirodžiusia 1996 metais.

Pastaruoju metu pastebimas nerimą keliantis žinduolių užsikrėtimo atvejų pagausėjimas.

Jungtinių Tautų sveikatos agentūra nurodė, kad anksčiau buvo pranešta apie pavienius atvejus, kai katės užsikrėtė H5N1 virusu.

„Tačiau tai pirmas pranešimas apie didelį užsikrėtusių kačių skaičių dideliame geografiniame šalies plote“, – teigiama pranešime.

PSO teigė, kad iki liepos 12 dienos nė vienas žmogus, turėjęs kontaktų su užsikrėtusiomis katėmis nepranešė apie ligos simptomus, ir pridūrė, kad visų kontaktų stebėjimo laikotarpis baigėsi.

Ji pabrėžė, kad žmonių užsikrėtimo rizika, susidūrus su infekuotomis katėmis, Lenkijos gyventojams vertinama kaip maža.

Tuo tarpu rizika kačių savininkams, veterinarijos gydytojams ir kitiems asmenims, galintiems dažniau susidurti su H5N1 virusu užsikrėtusiomis katėmis ir nenaudojantiems asmeninių apsaugos priemonių, vertinama kaip maža arba vidutinė.

Žmonės paukščių gripu užsikrečia retai, tačiau užsikrėtę gali susirgti sunkia liga, nuo kurios mirtingumas yra didelis.

Žmonių užsikrėtimo H5N1 atvejai paprastai atsiranda dėl tiesioginio ar netiesioginio sąlyčio su infekuotais gyvais ar nugaišusiais naminiais paukščiais arba užkrėsta aplinka.

PSO teigė, kad nuo 2020 metų gavo 12 pranešimų apie žmonių užsikrėtimo H5N1 atvejus visame pasaulyje. Keturi iš jų buvo sunkūs atvejai, o aštuoni – lengvi arba besimptomiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

D.

KODĖL "minusuojami" komentarai žmonių, kurie turi galvas ant pečių ?

ogi

lauksim Trumpo veiksmu likviduojant visas parazitynes organizacijas nesancias zmonems mirti ir perduodant sias KT -;;-;;-;;-;;-;;-;;-;;-

P.

PSO nuolat ieško naujos pandemijos, kad galėtų vėl visus laikyti uždarytus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS