PSO: praėjusiais metais Europoje labai padaugėjo tymų atvejų | kl.lt

PSO: PRAĖJUSIAIS METAIS EUROPOJE LABAI PADAUGĖJO TYMŲ ATVEJŲ

  • 1

Praėjusiais metais Europoje labai padaugėjo tymų atvejų: užregistruota 30 tūkst. susirgimų, ir tai yra 30 kartų daugiau nei ankstesniais metais, antradienį pranešė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

„Regione pastebėjome ne tik 30 kartų išaugusį tymų atvejų skaičių, bet ir beveik 21 tūkst. hospitalizacijų bei penkias su tymais susijusias mirtis. Tai kelia nerimą“, – sakoma PSO pareiškime.

Organizacija įspėja, kad susirgimų vis dar daugėja, todėl reikia imtis skubių priemonių, tokių kaip vakcinacija, kad būtų užkirstas kelias tolesniam plitimui.

„Skiepijimas yra vienintelis būdas apsaugoti vaikus nuo šios potencialiai pavojingos ligos“, – sakė PSO Europos regiono direktorius Hansas Kluge (Hansas Kliūgė).

Tymų virusas plinta aerogeniniu (aerozoliniu ir oro lašeliniu) keliu, taip pat per kvėpavimo takų sekretais suterštas rankas ar kitus aplinkos daiktus.

Liga pasireiškia karščiavimu, vėliau išsivysto konjunktyvitas (akių junginės uždegimas), sloga, kosulys, atsiranda dėmelės skruostų gleivinėje, 3–7 ligos dieną paprastai išberia, tačiau neniežti.

Pirmieji bėrimo elementai atsiranda ausų, veido, kaklo srityje, vėliau išberia liemenį, rankas, šlaunis, blauzdas, pėdas. Dažniausios tymų komplikacijos – vidurinės ausies uždegimas, plaučių uždegimas, laringitas (gerklų uždegimas), viduriavimas, encefalitas (smegenų uždegimas).

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ukrainos

desantas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS