Rubrika „Klausk specialisto“: ar CE ženklu nepažymėtos kaukės – kokybiškos? | kl.lt

RUBRIKA „KLAUSK SPECIALISTO“: AR CE ŽENKLU NEPAŽYMĖTOS KAUKĖS – KOKYBIŠKOS?

  • 1

Vaistinėje įsigijau vienkartinių medicininių kaukių dėžutę. Tik grįžusi namo pastebėjau, kad pakuotė nepažymėta CE ženklu, nors neseniai viešai skelbta, kad kaukės turi būti žymimos šiuo ženklu. Ar CE ženklu nepažymėtos medicininės kaukės apsaugo nuo COVID-19, ar jas galima saugiai naudoti? Kaunietė N.

Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos direktorė Nora Ribokienė:

"Informuojame, kad, paskelbus ekstremalią situaciją Lietuvoje, įvedus kaukių privalomą dėvėjimą bei rinkoje pritrūkus pagal teisės aktų reikalavimus įvertintų medicinos priemonių, siekiant užtikrinti medicininių kaukių nenutrūkstamą teikimą, Sveikatos apsaugos ministro 2020 m. kovo 12 d. įsakymu Nr. V-334 "Dėl medicinos priemonių (prietaisų) teikimo į Lietuvos Respublikos rinką ir naudojimo valstybės lygio ekstremaliosios situacijos visoje šalyje dėl naujojo koronaviruso (COVID-19) plitimo grėsmės laikotarpiu" buvo leista teikti į rinką atskiras medicinos priemones, kurios nėra įvertintos pagal taikomus reikalavimus. Ši išimtis taikoma ir vienkartinėms nesterilioms medicininėms kaukėms. Tokios vienkartinės nesterilios medicininės kaukės CE ženklu neženklinamos.

Norime atkreipti jūsų dėmesį, kad ir pagal teisės aktus įvertintos bei atitikties ženklu CE paženklintos medicininės kaukės pagal jų paskirtį bei savybes negali apsaugoti nuo COVID-19 infekcijos, nes jos nėra tam skirtos. Pagrindinė medicininių veido kaukių paskirtis yra sudaryti barjerą ir sumažinti tiesioginį infekcijų sukėlėjų perdavimą tarp asmens sveikatos priežiūros specialistų ir pacientų. Taip pat jos gali būti skirtos dėvėti pacientams, siekiant apsaugoti nuo galimai užkrėstų skysčių purslų, taip mažinant infekcijų plitimo riziką.

Tuo atveju, jei veido kaukės paskirtis yra apsaugoti asmenį nuo infekcijų sukėlėjų (bakterijų, virusų arba grybelių), tokios veido kaukės yra priskiriamos asmeninėms apsaugos priemonėms ir jos turi būti ženklintos atitikties ženklu CE."

Lina Zimnickienė, Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnybos vyriausioji specialistė:

"CE ženklas reiškia, kad produktą įvertino gamintojas ir kad jis laikomas atitinkančiu ES saugos, sveikatos ir aplinkos apsaugos reikalavimus. Juo turi būti pažymėti bet kurioje pasaulio vietoje gaminami produktai, kuriais prekiaujama ES. Medicininės kaukės turi atitikti Europos standarto EN 14683:2014, respiratoriai EN 149:2001+A1:2009 reikalavimus. Ant kaukių pakuočių gali būti CE ženklas arba ir CE ženklas, ir EN standarto numeris."

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

akivaizdu

Nuo kada skudurėlis ant snukio apsaugos nuo "mirtino" viruso? Atvira turebrkuliozės forma sergantiems kaukės neprivalomos, o čia dėl menko gripo išpūsto iki daungaus visi varomi į ekonominę krizę. Idijotų ir korumpuotų kvailių gauja

SUSIJUSIOS NAUJIENOS