S. Čaplinskas – apie vakcinų veiksmingumą, antikūnus ir revakcinacijos svarbą | kl.lt

S. ČAPLINSKAS – APIE VAKCINŲ VEIKSMINGUMĄ, ANTIKŪNUS IR REVAKCINACIJOS SVARBĄ

  • 1

Profesorius Saulius Čaplinskas feisbuke pasidalijo mintimis apie delta viruso plitimą, vakcinų efektyvumą ir vakcinacijos bei revakcinacijos svarbą.

„„Moderna“ sako, kad jos COVID-19 vakcinos apsauga išlieka šešis mėnesius. „Moderna“ bendrovės vakarykščiame pranešime teigiama, kad per pirmuosius šešis mėnesius po antrosios dozės įskiepijimo COVID-19 vakcinos apsauga nesumažėja. „Moderna“ duomenys buvo gauti iš naujos 2020 m. liepos pabaigoje vykdytos 30 000 JAV savanorių klinikinio tyrimo analizės, kuri parodė, kad vakcinos veiksmingumas yra įspūdingas – 94,1 proc. ir per šešis mėnesius jis labai nepasikeitė (sudarė 93 proc.). Tyrimo metu buvo nustatyta, kad vakcinos veiksmingumas apsaugant nuo sunkaus „COVID-19“ buvo 98,2 proc. Mirė trys placebą gavę savanoriai ir nė vienas vakcinuotas savanoris“, – statistiką aptarė S. Čaplinskas.

„„Moderna“ įvertino vakcinos efektyvumą dar prieš pradedant plisti delta variantui JAV, todėl jie dar negalėjo nustatyti, kaip vakcina apsaugo žmones nuo delta. Tačiau jie jau nustatė, kad vakciną gavusių žmonių antikūnai buvo vidutiniškai mažiau veiksmingi blokuojant ląstelių užkrėtimą delta variantui.„Moderna“ klinikinių tyrimų metu išbandė skirtingus revakcinacijos (trečios vakcinos dozės) variantus ir pranešė, kad pusę pradinės vakcinos dozės turinti revakcinacijai skirta vakcina žymiai padidino antikūnų prieš delta variantą kiekį. Bendrovės vadovai mano, kad šiaurės pusrutulyje būtume kuo saugesni žiemos sezono metu, sparčiai plintant delta variantui, greičiausiai šį rudenį prireiks revakcinacijos – trečiosios imunitetą sustiprinančios vakcinos dozės. Vokietija, Izraelis ir Prancūzija jau nusprendė revakcinuoti potencialiai pažeidžiamiausias gyventojų grupes“, – apie kitų šalių sprendimus mintis dėstė profesorius.

S. Čaplinsko teigimu, nors revakcinacija yra svarbi, tačiau taip pat svarbi prieiga ir pirmai bei antrai vakcinos dozei. „Praėjusią savaitę „Pfizer“ ir „BioNTech“ taip pat paskelbė išsamią ataskaitą apie savo mRNR vakcinos efektyvumą. Per pirmuosius du mėnesius po antrosios dozės vakcinos veiksmingumas buvo 96,2 proc., kuris po šešių mėnesių sumažėjo iki 83,7 proc. Po 6 mėnesių apskaičiuotas vakcinų veiksmingumas sumažėja daugiau nei 12 proc. Tyrimų duomenys rodo, kad vakcinos yra labai veiksmingos, mažėjantys antikūnai kartu su pastaruoju metu augančiu naujų infekcijos atvejų skaičiumi turėtų paskatinti revakcinaciją, tačiau pasauliniu mastu pirmenybė turi būti teikiama visuotinei prieigai prie pirmosios ir antrosios dozių, pabrėžia dauguma ekspertų“, – įrašą socialiniame tinkle baigė profesorius.

Primename, kad praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 528 nauji koronaviruso atvejai, nuo šios infekcinės ligos mirčių nefiksuota.

14 dienų naujų susirgimų skaičius 100 tūkst. gyventojų pakilo iki 167 atvejų, o teigiamų diagnostinių testų dalis – iki 3,2 procento.

Šalyje per praėjusią parą atlikti 6505 molekuliniai (PGR) ir 8704 antigeno tyrimai dėl įtariamo koronaviruso.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo 285 tūkst. 209 žmonės, iš jų tebesergančių per parą padaugėjo iki 4152. Nuo šios ligos iš viso mirė 4424 žmonės, tiesiogiai ir netiesiogiai su COVID-19 siejamos 9052 mirtys.

Ketvirtadienį skelbta apie 218 naujų susirgimų, tačiau vėliau Statistikos departamentas pranešė, kad dėl neplaninių Registrų centro darbų e. sveikatos sistemoje tądien gavo netikslius duomenis, o tai atsispindėjo ir kasdien skelbiamoje statistikoje. Penktadienį atnaujintoje informacijoje matyti, kad per trečiadienį iš viso buvo nustatyti 462 nauji atvejai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Čiaplinskai

Sistema neatleidžia tokių akibrokštų!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS