A. Veryga: po Vėlinių savaitgalio labai išaugo vyresnių žmonių sergamumas | kl.lt

A. VERYGA: PO VĖLINIŲ SAVAITGALIO LABAI IŠAUGO VYRESNIŲ ŽMONIŲ SERGAMUMAS

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia, kad dėl neatsakingo gyventojų elgesio Vėlinių savaitgalį fiksuojamas labai ženkliai išaugęs koronavirusu užsikrėtusių vyresniojo amžiaus asmenų skaičius. Ministras teigia, kad dėl saugos rekomendacijų nesilaikymo nemaža dalis COVID-19 užsikrėtusių rizikos grupei priklausančių garbingo amžiaus gyventojų atsidurs ligoninėse, bus prarasta ir dalis gyvybių.

„Jau matome tam tikrus rezultatus lapkričio 1-osios ilgojo savaitgalio ir, deja, bet šie rezultatai yra labai liūdni, nes matome, kad labai ženkliai išaugo vyresniojo amžiaus asmenų, kuriems buvo diagnozuotas COVID-19, skaičius“, – Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM) surengtoje spaudos konferencijoje teigė A. Veryga.

„Nemaža dalis šių asmenų, deja, bet atsidurs gydymo įstaigose, tai sukels dar didesnį krūvį mūsų medikams ir, deja, bet žinant, kad tai yra pati rizikingiausia visuomenės grupė, tai bus prarasta ir dalis gyvybių“, – pridūrė jis, ragindamas gyventojus elgtis atsakingai, laikytis karantino sąlygų ir reikalavimų.

Bendradarbiavimu tarp gydymo įstaigų ir savivaldybių rūpinsis ministerijos koordinatorius

Daugėjant COVID-19 pacientų, su protrūkio valdymu susijusias problemas tarp gydymo įstaigų ir savivaldybių spręsti SAM deleguotas koordinatorius, sako ministras.

„Yra sudėliota tokia kaip koordinavimo schema, koordinavimo planas, pajungiant papildomus žmones. Kas keisis šitoje tvarkoje tai, kad atsiras vienas koordinatorius, t.y. ministerijos atsakingas valstybės tarnautojas, kuris ne tik yra profesionalas asmens sveikatos priežiūros paslaugų organizavime, bet ir leis užtikrinti visų šitų darbų perimamumą“, – žurnalistams pirmadienį sakė sveikatos apsaugos ministras.

Anot jo, tai nebus politinės komandos žmogus, jis taip pat nepriiminės sprendimų vienas, o bendradarbiaus su penkiomis pagrindinėmis regioninėmis ligoninėmis.

„Bus kuriama koordinacinė grupė, bus derinami veiksmai su savivaldybėmis, merais, administracijų direktoriais dėl gydymo įstaigų pasitelkimo teikiant paslaugas“, – sakė A. Veryga.

Jis tvirtina, kad daliai įstaigų pertvarkyti paslaugas tampa sunkiu iššūkiu, kai kurios jų atsisako vietoje dalies kitų paslaugų priimti COVID-19 ligonius, kitos kelia reikalavimus – prašo pinigų ne tik dirbtinės plaučių ventiliacijos ar kitai įrangai, automobiliui, lovoms, bet ir kapitaliniam remontui.

„Kartais susidaro įspūdis, kad iki tol tokia gydymo įstaiga apskritai neveikė nei kaip terapinė ligoninė, neteikė paslaugų, nes, panašu, kad ji neturi nei lovų, nei įrangos, rentgeno, nei automobilio. Covidas negali būti pretekstas atsinaujinti ligoninei, dabar tikrai ne tas etapas, kada reikėtų atlikinėti kapitalinius remontus skyriuose“, – kalbėjo ministras.

Spaudos konferencijos vaizdo įrašas:


Primename, kad per pastarąją parą Lietuvoje patvirtinti 1056 nauji COVID-19 ligos atvejai, nuo koronaviruso mirė trys žmonės. Dėl kitų priežasčių mirė vienas žmogus.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 liga šalyje užsikrėtė 25 tūkst. 755 asmenys, 19 tūkst. 629 – tebeserga, 5813 – pasveiko.

Nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 210 žmonių, dėl kitų priežasčių – 70 užsikrėtusiųjų.

Izoliacijoje šiuo metu yra 44 tūkst. 688 žmonės.

Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje registruota 430 įvežtinių atvejų.

Praėjusią parą ištirti 4 tūkst. 489 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso. Iš viso iki šiol ištirta 1 mln. 106 tūkst. 660 ėminių.

Daugiausia naujų atvejų – Kauno apskrityje

Iš 1056 naujų atvejų 305 patvirtinti Kauno, 293 – Vilniaus, 157 – Klaipėdos, 76 – Telšių, 75 – Panevėžio, 41 – Alytaus, 36 – Šiaulių, 35 – Marijampolės, 26 – Tauragės ir septyni – Utenos apskrityse.

NVSC informuoja, kad 28 asmenų užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios, be to, šiuo metu neatlikti 579 atvejų epidemiologiniai tyrimai.

Centro teigimu, per praėjusią parą didesni protrūkiai fiksuoti Dūseikių socialinės globos namuose Telšių apskrityje, Eišiškių asmens sveikatos priežiūros centro Globos skyriuje Šalčininkų rajone, Švenčionių rajono ligoninėje, LSMU Kauno klinikose, Jurbarko ligoninėje, Mažeikių ligoninėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Jo

Gandragalviai loja-virusas plinta

pritariu

Labas vakaras ministru nepatenkinti alchašai, narkomanai ir antivakseriai, suprantu, kad "lomkės", bet pakentėkite dar savaitę ir bus naujas seimas, nauja vyriausybė, naujas -ja SAM ministras ir nušvis žydroji Laisvės saulė ir bus atšaukta corona ir vynas liesis laisvai legalizuotos žolės dūmų fone.

Druzgius

žiauriai išaugo ten per pus daugiau Lietuvoje suskaičiuoto sergamumo, manau sveikatos ir saugumo ministerijai atėjo rimtu išbandymu metas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS