Viceministrė: karantinas turėtų būti įvestas visiems – net ir pasiskiepijusiems | kl.lt

VICEMINISTRĖ: KARANTINAS TURĖTŲ BŪTI ĮVESTAS VISIEMS – NET IR PASISKIEPIJUSIEMS

  • 87

Susirgimų bangai ruošiasi ir Lietuva. Vyriausybė vėl grasina griežtu karantinu, sakydama, kad jis bus trumpas. Ankstesnis šalies uždarymas Lietuvoje truko septynis mėnesius, praneša Info diena.

„Pasirengimas turi būti. Jeigu mes žiūrėtume į kitas šalis, tai ten matome, kad per dvi tris savaites labai smarkiai padidėjo susirgimų skaičius. Ir matome, ir žinome, kad tai yra plitrus atmainos tipas, kuris, skirtingai negu delta, dominuoti pradeda per dvi tris savaites. Mūsų atveju, baigiasi antra savaitė, tai dar mes negalime pasakyti, kad jis dominuoja, bet kadangi neturėjome jokių apribojimų, o po šios savaitės tikrai matyti ir tarpušventis, ir šventės vykstančios, tai vis tiek daugiau susibūrimų, daugiau susitikimų. Taip pat randame laiko ir koncertams, ir teatrams, ir daugiau bendraujame, tai tikėtina, kad po Naujųjų metų apie savaitę ar dvi ir mes matysime, kokia situacija“, – komentavo Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė.

„Jeigu kalbėtume apie dabar, galime kalbėti apie tai, ar sprendimas yra reikalingas ir teisingas, tačiau pasirengimas turi būti. Matome taip pat iš kitų šalių, kad labiausiai veikia trumpesnis ir griežtesnis karantinas, nes kartais apribojimas vienokio skaičiaus arba dalinių priemonių taikymas tokio efekto ir rezultato neduoda. Be abejonės, mes tikimės, kad vis tik neprireiks pačios griežčiausios priemonės, tačiau apie pasirengimą kalbėti būtina“, – pridūrė moteris.

Karantino nauda esą yra mažesnė nei sukuriama žala, tačiau viceministrė mano, jog esant tam tikroms aplinkybėms, ši priemonė – privaloma.

„Mes svarstome, kad jeigu atsiradus atitinkamai situacijai, kada lovų skaičius bus užimtas pakankamai didelis – 240 – tada, kada sveikatos sistema gali patirti tam tikrų sunkumų, tai, deja, mes nesame šalis-išimtis, tada turėtume imtis tokių priemonių. Tačiau jeigu nekalbėtume ir vėliau, likus nebedaug laiko kalbėtume, tai vėl sakys, kad trūko laiko pasirinkti. Virusui išplitus, mes kaip sąmoningi piliečiai taip pat įsivertiname, žinome, kas buvo, kaip galėtų būti – vadinasi, mes tikrai turime galimybę dėvėti kaukes taip, kaip reikia, plauti rankas, laikytis atstumų, tada, kada blogai jaučiamės, neiti į polikliniką, nelankyti draugų, nevažiuoti pas tėvus, seseris, brolius, o į mobilų punktą atlikti nemokamą testą ir laukti atsakymo“, – sakė A. Bilotienė-Motiejūnienė.

Aušra Bilotienė-Motiejūnienė / Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Karantinas, anot SAM viceministrės, turėtų būti įvestas visiems – net ir pasiskiepijusiems.

„Kiekvienas sąmoningas pilietis gali būti pavyzdys kitiems, mažiau sąmoningiems. Ir labai dažnai mes galime sakyti, kad galbūt reikėtų įvesti nesivakcinavusių žmonių karantiną, bet kraštutinė priemonė yra ta, apie kurią kalbame – kad nebūtų jokių dalynių. Vakcina – efektyviausias būdas ir tą sakome ne tik mes, bet ir JAV, Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO), Europos komitetas. Vis tik visi nurodo, kad efektyviausia priemonė yra vakcina, ir todėl mes sudarome galimybes vakcinuotis“, – toliau kalbėjo viceministrė.

Nors omikron atmainos simptomai ir pasireiškia, ir baigiasi greičiau nei kitų atmainų, pasak A. Bilotienės-Motiejūnienės, griežtas karantinas būtų teisinga priemonė valdyti virusą.

Vakcina – efektyviausias būdas ir tą sakome ne tik mes, bet ir JAV, PSO, ir Europos komitetas.

„Mes niekada nesakom, kad bus karantinas, visus kviečiame ir sakome, kad efektyviausia priemonė yra vakcina. Tą sakome ne tiktai mes, kaip savo šalies atstovai – tačiau sakome, ką mini ir kitos šalys. Ten, kur daug atvejų, mažai hospitalizacijos ir yra vakcinacijos atitinkamas procentas. Mes, vėlgi, atsigręžiame į sąmoningumą, primename dėl atstumų, kaukių, prevencinių priemonių, bet nepamirštame ir pagrindinės – tai yra vakcinos. Omikron – nauja atmaina, kitos šalys imasi priemonių – galbūt testuoja, galbūt atšaukia skrydžius, galbūt Kalėdų laikotarpiui įveda vienokias ar kitokias priemones. Mes į tai atsakome, kad šiandien turime tam tikrą imunizuotų gyventojų skaičių, turime vakcinų ir visas galimybes. Matome, kad tiek, kiek yra įvežtinių atvejų, mes tarpinių priemonių netaikome ir neplanuojame. Jeigu būtų toks poreikis šalyje, būtų taikomas pats griežčiausias karantinas, tačiau mes siūlome visuomet pasižiūrėti, pasitikrinti ir pasivakcinuoti trečiąja doze, tas kas nesivakcinavo – pirma ir antra doze, nes yra aiškūs duomenys, kad vis tik vakcina apsaugo nuo pačių sudėtingiausių susirgimo atvejų“, – teigė pašnekovė.

Anot SAM viceministrės, žmonės iš anksto gauna visą informaciją ir patys gali nuspręsti, kaip elgtis.

„Visą informaciją mes komunikuojame, kad pradėjome anksčiau vakcinuoti – po keturių mėnesių, dabar – po trijų mėnesių. Visos šios komunikacinės žinutės yra tam, kad žmonėms būtų lengviau apsispręsti, daugiau turėtų informacijos ir laiko pagalvoti, kokiu keliu jie eina: ar vis tik toliau galvoja, kad jiems nereikalinga vakcina, kad jiems pakanka dviejų vakcinų, kad nereikalinga sustiprinančioji dozė, ir testuojasi, ar visgi pasirenka tą variantą, kad turi efektyvią apsaugą nuo pačios sudėtingiausios situacijos arba ligos eigos“, – sakė A. Bilotienė-Motiejūnienė.

GALERIJA

  • Viceministrė: karantinas turėtų būti įvestas visiems – net ir pasiskiepijusiems
  • Aušra Bilotienė-Motiejūnienė
Rašyti komentarą
Komentarai (87)

Dejauskersa

Petys uz laisve ,o kur ji karantinuose? Hahaha atsibuskit pilieciai ir ignoruokit visus ju nesamoningus ribojymus ir gugraujant jusu vel skiepyti nuo nezinia ko

Ar su galva

Viskas gerai. Baikit tas aferas.

Komentuoja

visi šūdmaišių palikuonys ! :-DDD
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS