Po sąmyšio Italijoje – klausimas dėl pasienio kontrolės: kol kas liko nesvarstytas | kl.lt

PO SĄMYŠIO ITALIJOJE – KLAUSIMAS DĖL PASIENIO KONTROLĖS: KOL KAS LIKO NESVARSTYTAS

Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis teigia, kad pirmadienį iš Italijos atvykusio lėktuvo keleiviams buvo taikytos tokios pat prevencijos priemonės, kaip ir Kinijoje besilankiusiems asmenims. Pasak sveikatos apsaugos viceministro, iš Lietuvoje nusileidusio lėktuvo keleivių buvo surinkti kontaktiniai duomenys, specialistai stebės jų sveikatos pokyčius.

„Mes praplėtėme šiek tiek apibrėžimą dėl rizikos zonų (...) Ekstremalių situacijų centras sutvarkė visus dokumentus, tai šitas lėktuvas buvo priimtas kaip atskridęs būtent iš tos zonos, kur turi būti registruojami visi juo atvykę keleiviai“, – po Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos posėdžio patikino A. Šešelgis.

Anot sveikatos apsaugos viceministro, buvo surinkti visų lėktuvu skridusių asmenų kontaktiniai duomenys ir Nacionalinio sveikatos centro specialistai stebės jų sveikatos pokyčius.

„Tai reiškia, kad mes dabar turime visus jų duomenis, jiems yra pateikta informacija, kaip jie turėtų elgtis, o mūsų Nacionalinio sveikatos centro specialistai karantino laikotarpiu – per 14 dienų – susisieks su jais. Jie puikiai žino, kaip jie turėtų elgtis, jeigu jų sveikata pablogėtų“, – informavo A. Šešelgis.

„Jeigu tai būtų susiję su tuo virusu, tai į šeimos gydytoją kreiptis nereikėtų“, – pridūrė jis.

Šis klausimas yra Šengeno lygmens ir Lietuva kažkokių apribojimų be Europos lygmens sprendimų vienašališkai negali priimti.

Visgi, pasak A. Šešelgio, posėdyje nebuvo svarstytas pasienio kontrolės klausimas, nes Lietuva priklauso Šengeno erdvei ir tokie sprendimai gali būti priimti tik Europos lygmeniu.

„Šis klausimas yra Šengeno lygmens ir Lietuva kažkokių apribojimų be Europos lygmens sprendimų vienašališkai negali priimti“, – informavo sveikatos apsaugos viceministras.

Visgi, pasak A. Šešelgio, situacijai dėl viruso plitimo blogėjant gali būti svarstoma į Lietuvą įvažiuojančių asmenų prašyti pateikti tam tikrą informaciją, o keliautojų iš koronaviruso židinių – pasitikrinti temperatūrą.

„Galbūt būtų svarstoma prašyti asmenų, automobiliais atvykstančių iš Šengeno zonos erdvės, prašyti, kad jie pateiktų tam tikrą informaciją. Jeigu jie iš rizikos zonos važiuoja, jie turėtų pasimatuoti temperatūrą“, – teigė jis.

SAM pranešime spaudai informuojama, kad visi iš Italijos Veneto, Lombardijos, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionų atvykstantys asmenys bus tikrinami dar neišlipę iš lėktuvo (matuojama kūno temperatūra, vertinama bendra savijauta), bus surenkami jų kontaktiniai duomenys, kad dvi savaites Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai galėtų su jais susisiekti ir sekti jų sveikatos būklę.

Kaip anksčiau skelbė ELTA, Italijoje mažiausiai penki žmonės mirė nuo koronaviruso.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

butina tikrinti griztancias masinas:sunkvezimius, autobusus (daug turistu isvyke i Italija slidineti, i Venecijos karnavala) ir privacius automobilius, griztancius slidinetojus. Saviizoliacija, tai nesusipratimas. Kai uzkres vieni kitus, tai jau nebesustabdoma grandine nusites. Matome is pasaulio situacijos: kas uzkrete, isplatino liga, o tie kurie, buvo buve ligos zidinyje, nors patys dar ir nesirgo, o kitus uzkrete. Prevencija geriausias dalykas, ir labai greitai ta reikia organizuoti.

hm

kažkas kitas turėtų imtis prevencinės veiklos, nes iš dabartinių išsižiojusių mėmių jokis naudos, tik veblena kažką ir nieko nesprendžia. Vien jau jų patarimas "izoliuotis patiems" yra nusikalstamas, nes jie gali užkrėsti šeimos narius, kaimynus, o ir ar galima taip aklai pasitikėti, kad tie žmonės neišeis iš namų?. Turėtų grįžę iš tų šalių būti izoliuojami tam tikrose patalpose ir mažiausiai porai savaičių.

Maciau

Per lrt foruma viceministras pakalbejo tai supratau kad nieko nezino, situacijos net nemodeliuotos o kaip veliau paaiskejo kai kurios aktualios vietos kaip sienu apsauga liko net nesvarstytas klausimas..... Eh tu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS