Tris infarktus išgyvenusio Kauno klinikų darbuotojo sukurti marškinėliai pelnė apdovanojimą | kl.lt

TRIS INFARKTUS IŠGYVENUSIO KAUNO KLINIKŲ DARBUOTOJO SUKURTI MARŠKINĖLIAI PELNĖ APDOVANOJIMĄ

  • 1

Prieš penkerius metus Kauno klinikų Aprūpinimo ir socialinių paslaugų tarnybos Skalbyklos technologui dr. Gediminui Mikulėnui gimusi idėja, kaip būtų galima užkirsti kelią gyvybei pavojingiems širdies sutrikimams, atnešė pergalę – šiemet jis pelnė „Lietuvos garbės“ apdovanojimą „Metų išradimas“. Vyras neslepia, kad jaučiasi puikiai, o sveikinimai plūsta ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio valstybių. „Visi sako, kad tai graži ir šauni iniciatyva“, – šypsosi dr. G. Mikulėnas.

Skalbyklos technologas išgyveno tris infarktus – tai ir paskatino jį domėtis, kas galėtų pacientams padėti laiku atkreipti dėmesį į savo sveikatos būklę ir kreiptis į gydymo įstaigą. „Pirmą kartą aš nesupratau, kad man – infarktas, o į gydytojus kreipiausi tik tada, kai jaučiausi jau visiškai prastai,  – atvirauja vyras. – Sunku suprasti, ar jau reikia kreiptis pagalbos, nes širdies skausmas ir rankų tirpimas gali pranešti ir apie kitą ligą. Kol žmogus dvejoja, laikas, per kurį būtų galima jį išgelbėti, senka.“

Norėdamas padėti kitiems atpažįstant pirmuosius infarkto simptomus, Gediminas sugalvojo marškinėlius, kuriuose įmontuotas kardiografas. „Šis prietaisas ištisą parą fiksuoja informaciją apie paciento širdies veiklą ir elektrokardiografijos duomenis, kurie siunčiami į gydytojo kardiologo kompiuterį. Gydytojas nuotoliniu būdu mato šią informaciją ir pastebėjęs pakitimus, gali pacientą laiku paraginti kuo greičiau vykti į ligoninę“, – pasakoja dr. G. Mikulėnas.

Kauno klinikų Reabilitacijos klinikos vadovas, gydytojas kardiologas prof. Raimondas Kubilius mano, kad marškinėliai – paprastas ir patogus būdas, leidžiantis nuolat stebėti ir vertinti pacientų širdies būklę. „Dalis pacientų gali nejausti ūminio prieširdžių virpėjimo. Kartais šie sutrikimai būna trumpalaikiai ir savaime praeinantys, o tai sunkina gydytojų kardiologų darbą nustatant teisingą diagnozę, – sako profesorius. – Nediagnozuotas ir tinkamai negydomas ūminis prieširdžių virpėjimas ne tik blogina pacientų savijautą ir fizinę būklę, bet ir lemia insulto ar infarkto išsivystymą.“

Tikimasi, kad marškinėliai, fiksuojantys pacientų širdies darbą, leis sutaupyti laiko tiek gydytojams, tiek pacientams. „Nors šie marškinėliai dar laukia išsamaus vertinimo, ar yra tinkami stebėti pacientų širdies veiklą, džiaugčiausi, jei ateityje jie prisidėtų prie pacientų sveikatos išsaugojimo ir realiu laiku suteiktų svarbią informaciją gydytojams“, – teigia Gediminas.

„Neabejoju, kad išmanieji marškinėliai galėtų būti medicininis proveržis ir įrankis, leidžiantis nuotoliniu būdu įvertinti ir sukaupti duomenis apie paciento širdies ritmą. Tai padėtų lengviau diagnozuoti įvairius širdies ritmo sutrikimus“, – antrina prof. R. Kubilius.

Dr. G. Mikulėnas neslepia, kad kuriant tokius marškinėlius reikėjo suderinti net kelias skirtingas sritis. „Dvejus metus internete rinkau informaciją apie naujausius išradimus, galinčius fiksuoti širdies darbą. Kadangi esu pabaigęs taikomosios matematikos studijas, reikėjo tik prisiminti, kaip apdorojami įvairūs signalai, – apie iššūkius kalba Gediminas. – Vėliau reikėjo parinkti tinkamą tekstilę, o aš kelis metus buvau Lietuvos aprangos ir tekstilės asociacijos narys, todėl pravertė ir ten įgyta patirtis.“

Šiuo metu marškinėliai jau visiškai sukurti, o Lietuvos Respublikos Ryšių reguliavimo tarnyba patvirtino, kad į juos įmontuoti įrenginiai yra saugūs ir tinkami naudoti. Gediminas teigia, kad sulaukus įvertinimo, ar šie marškinėliai gali būti naudojami sekant pacientų širdies veiklą, beliks išradimą užregistruoti kaip medicininį įrenginį.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Vartotojas

Šaunuolis

SUSIJUSIOS NAUJIENOS