Trūkstant antibiotikų klesti nelegali prekyba? | kl.lt

TRŪKSTANT ANTIBIOTIKŲ KLESTI NELEGALI PREKYBA?

  • 3

LRT žurnalistai išsiaiškino, kad kol daugybė žmonių vargsta vaistinėse ieškodami tam tikrų antibiotikų, dalis verslininkų vaistus traukia iš po prekystalio ir nereikalauja receptų. Tokių antibiotikų galima įsigyti ir internete. Nelegalios prekybos nestabdo nei baudos, nei prekių konfiskavimas. Kodėl vaistinėse vis dar trūksta antibiotikų ir kaip valdžia ruošiasi kovoti su nelegalia receptinių vaistų prekyba? Apie tai buvo kalbama su Sveikatos apsaugos ministerijos Farmacijos politikos departamento direktore Andželika Oraite, skelbia LNK žinios.

– Šiuo metu antibiotikų mes turime. Dalis registruotų vaistų jau pasiekė Lietuvos rinką, kita dalis turi tiekimo sutrikimų, kurie bus iki birželio 30 dienos. Tačiau mes vis dar turime iš Lenkijos įvežtų antibiotikų. Taip pat turime ir vardinių vaistinių preparatų. Kitaip tariant, alternatyvų turime tiek vaikams, tiek suaugusiems, kuriems reikia vaistų – jie yra prieinami vaistinėse.

Kodėl trūksta – šis klausimas yra dažnai keliamas, o tam yra labai daug priežasčių. Viena iš jų yra karas. Kita svarbi priežastis yra labai išaugęs poreikis. COVID-19 pandemijos metu žmonės buvo namie, paskui atsilaisvinus sąlygoms žmonės pradėjo daugiau bendrauti ir natūraliai daugiau sirgti. Vaistų tiekimo sutrikimas, ypač antibiotikų, jaučiamas ne tik Lietuvoje, bet ir visoje ES. Gerą pusmetį ES mastu imamasi priemonių, kaip galima suvaldyti antibiotikų ir kitų vaistinių preparatų trūkumą.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Kol trūksta antibiotikų pasigirdo pranešimų, kad vyksta nelegali prekyba. Kaip ministerija vertina tokius pranešimus, kad nelegali prekyba antibiotikais klesti ir tokių rimtų vaistų galima įsigyti tiek turguje, tiek internete?

Vaistų tiekimo sutrikimas, ypač antibiotikų, jaučiamas ne tik Lietuvoje, bet ir visoje ES.

– Vienareikšmiškai vertiname neigiamai. Tai yra neteisėta veikla ir už tą veiklą yra numatyta administracinė atsakomybė. Mūsų Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba kartu su policijos pareigūnais, muitinės pareigūnais vykdo bendrus patikrinimus. Norime informuoti gyventojus, kad nepirktų vaistų iš neteisėtų vietų. Sveikatos apsaugos ministerija nuo 2019 metų iki šiandien tęsia projektą „Išmintingasis vaistų sąrašas“, pagal kurį dalis veiklų yra nukreiptos, kad vaistai turi būti vartojami racionaliai. Buvo organizuoti mokymai daug vaistų vartojantiems pacientams, ypač vyresnio amžiaus žmonėms. Medikai aiškino pacientams, kodėl yra svarbu vartoti tinkamai vaistus, kodėl negalima jų įsigyti iš neteisėtų vietų ir kas gali laukti tokių pacientų, kurie įsigyja vaistų iš turgaus ar kitų neteisėtų vietų.

– Policija teigia, kad tokie pardavėjai įkliūna pakartotinai. Ar tai nerodo, kad tai yra sisteminė bėda, kurią reikia spręsti? Galbūt reikėtų griežtinti ir didinti baudas?

– Šiuo metu numatytos baudos nėra pakankamai griežtos. Iš kitos pusės, svarbu užtikrinti nebaudžiamumą – bausmių neišvengiamumą. Jeigu kalbame apie kelis šimtus eurų baudą, kartu konfiskuojant ir vaistus, ir jeigu tie patys asmenys vėl prekiauja nelegaliais vaistais, tai galime kelti klausimą, kur yra pagrindinė problema ir kaip su tuo kovoti. Lietuva 2022 metais prisijungė prie MEDICRIME konvencijos, kurios tikslas yra kovoti su falsifikuotais vaistais tiek žmonėms, tiek veterinariniais vaistais, papildais, medicinos priemonėmis, prietaisais. Šiuo metu sudaryta tarpžinybinė darbo grupė, kuri apima kelias ministerijas, muitinę, policiją, Valstybinę vaistų kontrolės tarnybą, kurioje sprendžiama, kokios priemonės yra pakankamos, kokias veikas reikėtų kriminalizuoti, kokias numatyti administracinių nusižengimo kodekse. Darbo grupė vėliau pateiks vertinimą, kaip tinkamai įgyvendinti MEDICRIME konvenciją ir kokių pakeitimų reikėtų imtis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Užsispyrę lietuviai

Ko tik nesiima vyriausybė,kad išnaikint lietuvius,o tie vis dar gyvi. Matyt imasi vaistų mažinimo,kad tik pasiekt savo tikslo,išnaikinti tautą.

Kazkada

Lietuva isgelbejo knygnesiai,dabar - kontrabandininkai. Tiesa,pirmieji gelbejo ne nuo savos,o svetimos ponaujos.

ha

taigi prie mokyklu stovi barygos ir stumdo kanapiu antibiotikus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS