Trys Lietuvos gydymo įstaigos pirks žmogaus genomo sekoskaitos tyrimų įrangą | kl.lt

TRYS LIETUVOS GYDYMO ĮSTAIGOS PIRKS ŽMOGAUS GENOMO SEKOSKAITOS TYRIMŲ ĮRANGĄ

  • 0

Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos su Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligonine Kauno klinikomis ir Nacionaliniu vėžio institutu pirks naujausią žmogaus genomo sekoskaitos tyrimų įrangą, trečiadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

„Genomo sekoskaitos tyrimas užtikrina gerokai tikslesnę ir greitesnę ligų diagnostiką, ypač neaiškiais arba dar Lietuvoje nežinomais atvejais. Šiuo tyrimu nustatomi ligą lemiantys arba jos atsiradimą ateityje lemsiantys genų pokyčiai“, – sakė ministerijos Specializuotos sveikatos priežiūros skyriaus patarėja Anželika Balčiūnienė.

Anot jos, tai leis pacientui parinkti efektyviausią ir saugiausią, personalizuotą gydymą arba, atsižvelgiant į polinkį susirgti ateityje, skirti individualią ligos profilaktiką.

Be to, įsigyta įranga sudarys sąlygas didinti atliekamų tyrimų apimtis, diagnozuoti retas ligas, onkologinius susirgimus. Ji padės ir personalizuojant gydymą sergantiesiems kardiologinėmis, nefrologinėmis, neurologinėmis ar dermatologinėmis ligomis.

Santaros klinikų Medicininės genetikos centro Molekulinės genetikos ir citogenetikos laboratorijos vyresnioji medicinos genetikė Laima Ambrozaitytė pabrėžė, kad genomo sekoskaitos tyrimų įranga sudarys galimybę kurti nacionalinį genominės medicinos ir personalizuotų duomenų kaupimo bei saugojimo tinklą.

Be to, bus galima kurti standartizuotus pacientų su paveldimų ligų rizikos veiksniais stebėsenos algoritmus, plėtoti poligeninių rizikos veiksnių vertinimo algoritmus, kurie pasitarnaus greičiau diagnozuojant ligas ir skiriant reikiamą gydymą.

Lietuva su 23 Europos Sąjungos (ES) valstybėmis 2018 metais pasirašė deklaraciją, kuria susitarta ne tik atlikti žmogaus genomo tyrimus, bet ir užtikrinti žmogaus genomų duomenų pasiekiamumą ES.

SAM teigimu, vykdant šį projektą, iki 2026 metų pabaigos bus atlikta mažiausiai 1570 Lietuvos gyventojų genomo tyrimų ir gautų duomenų analizė.

Viso projekto vertė – 7,6 mln. eurų, jį finansuoja ES fondai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS