Tymų ir kokliušo atvejų daugėja, o besiskiepijančių mažėja | kl.lt

TYMŲ IR KOKLIUŠO ATVEJŲ DAUGĖJA, O BESISKIEPIJANČIŲ MAŽĖJA

  • 0

Praėjusiais metais sumažėjo nuo tymų skiepijamų vaikų. Specialistų teigimu, jei yra nepakankamai pasiskiepijusių asmenų, tymai yra nevaldomi. Ima daugėti ir žmonių, sergančių kokliušu.

Pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausiosios specialistės Daivos Razmuvienės, praėjusiais metais buvo paskiepyta 85,72 proc. septynmečių vaikų. Ji pabrėžia, kad gerais vakcinacijos rodikliais laikoma, kai pasiekiamas  90–95 proc. pasiskiepijusių asmenų skaičius.

„Praėjusiais metais sumažėjo besiskiepijančių asmenų nuo tymų, jų nėra net 86 proc. Esant tik tiek procentų pasiskiepijusių asmenų, tymai yra nevaldomi“, – teigia D. Razmuvienė.

NVSC duomenimis, nuo 2005 m. septynmečių vaikų skiepijimo nuo tymų, epideminio parotito ir raudonukės apimtis krito 9,2 proc. Pasak D. Razmuvienės, prognozės rodo, kad sergančių tymais asmenų skaičius per ateinančius metus augs visoje Europoje. Tymais sergantis asmuo gali užkrėsti iki 18 nesergančių aplinkinių.

Pagrindine priežastimi atžalas skiepyti atsisakantys tėvai įvardija baimę dėl šalutinių poveikių. Tačiau, pabrėžia specialistė, kiekvieną nepageidaujamą reakciją gydytojai privalo registruoti.

„Nepageidaujamos reakcijos yra registruojamos. Praėjusiais metais registruota 90 (vaikų ir suaugusiųjų), iš jų tik 7 yra po tymų, raudonukės, epideminio parotito“, – sako D. Razmuvienė.

Specialistė primena, kad suaugusieji taip pat gali būti skiepijami nuo tymų. Ji pabrėžė, kad asmenys, turėję kontaktą su šia liga sergančiais, yra skiepijami nemokamai.

2023 m. sumažėjo skiepijimo nuo 5 ligų apimtys: hepatito B, tymų, raudonukės, epideminio parotito, žmogaus papilomos viruso (ŽPV). Tačiau 2022 m. sumažėjo skiepijimo nuo 12 užkrečiamų ligų apimtis.

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Pediatrijos centro Vaikų infekcinių ligų skyriaus vedėjos Ingos Ivaškevičienės teigimu, pastaraisiais metais ėmė daugėti kokliušu sergančių vaikų.

„Tai liga, kurią daug metų buvome pamiršę, o dabar teko prisiminti. Skiepijant buvo pavykę pasiekti, kad sergamumas stipriai sumažėjo, o šiais metais vėl ėmė daugėti sergančių. Daugiausia serga kūdikiai ir mažamečiai“, – tikina I. Ivaškevičienė.

Pasak jos, kokliušas pasižymi itin užsitęsusiu kosuliu, kuriam būdingi priepuoliai, jie gali baigtis ir vėmimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS