UNICEF: dėl koronaviruso tėvai priversti praleisti vaikų skiepijimą | kl.lt

UNICEF: DĖL KORONAVIRUSO TĖVAI PRIVERSTI PRALEISTI VAIKŲ SKIEPIJIMĄ

  • 0

Dėl naujojo koronaviruso pandemijos, privertusios milijardus žmonių visame pasaulyje likti namuose, tėvai priversti praleisti įprastą savo vaikų skiepijimą, ketvirtadienį perspėjo Jungtinių Tautų vaikų fondas UNICEF.

Tokią padėtį dar labiau sunkina tai, kad sveikatos priežiūros institucijos šiuo metu yra itin apkrautos, o medicinos darbuotojai yra atitraukiami nuo vakcinų skyrimo, kad sutelktų visą dėmesį į COVID-19 suvaldymą.

Kai kurioms vyriausybėms gali net tekti atidėti masines skiepijimo kampanijas, kad būtų galima sulėtinti koronaviruso plitimą, tvirtino UNICEF.

UNICEF vykdomoji direktorė Henrietta Fore teigė, kad reikalavimas žmonėms likti namuose ir laikytis socialinio atstumo paskatino tėvus „priimti sunkų sprendimą atidėti įprastinį skiepijimą.“

Ypač didelį susirūpinimą kelia nuskurdintos ir karo nuniokotos šalys, kovojančios su tymų, choleros ar poliomielito protrūkiais, tokios kaip Afganistanas, Kongo Demokratinė Respublika, Somalis, Filipinai, Sirija ir Pietų Sudanas.

„Tokiu metu, kaip šis, tokios šalys negali sau leisti papildomų ligų, kurių galima išvengti pasitelkiant skiepus, protrūkių“, – sakoma H. Fore pranešime.

„Medicinos prekių trūksta, o dėl transportavimo sutrikimų tiekimo grandinės patiria istorinę įtampą. Šalių atšaukti skrydžiai ir prekybos apribojimai stipriai apribojo būtiniausių vaistų, įskaitant vakcinas, prieinamumą“, – teigė ji.

H. Fore pridūrė, kad netolimoje ateityje vyriausybėms gali tekti atidėti prevencines visuotinės vakcinacijos kampanijas, kurių metu žmonės susirenka tam, kad gautų skiepus. Siekiama užtikrinti, kad tokios kampanijos neprisidėtų prie COVID-19 plitimo.

UNICEF rekomendavo vyriausybėms pradėti griežtą planavimą, kad skiepijimo kampanijos būtų sustiprintos, kai tik koronaviruso pandemija bus kontroliuojama.

Afganistanas yra viena iš trijų šalių, kartu su Pakistanu ir Nigerija, kuriose poliomielitas išlieka endeminis.

Dar prieš koronaviruso krizę Afganistanas ir kaimyninis Pakistanas susidūrė su sunkumais skiepijant vaikus, nes vietiniai gyventojai įtariai žiūrėjo į skiepijimo komandas.

Įtarumas išaugo po to, kai Jungtinių Valstijų Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) surengė suklastotą skiepų kampaniją tam, kad galėtų susekti buvusį „Al Qaeda“ lyderį Osamą bin Ladeną Pakistano mieste Abotabade.

Praėjusią savaitę Talibanas pažadėjo bendradarbiauti su sveikatos priežiūros darbuotojais kovojant su koronavirusu.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS