1 mlrd. eurų vertės planas: NPD didės iki 540 eurų, augs pensijos, išmokos | kl.lt

1 MLRD. EURŲ VERTĖS PLANAS: NPD DIDĖS IKI 540 EURŲ, AUGS PENSIJOS, IŠMOKOS

Tarp Vyriausybės siūlomų antiinfliacinių priemonių numatyta didinti pensijas,  kompensacijas ir kitas socialines išmokas mažiausiai uždirbantiems žmonėms, taip pat didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD).

Tai paaiškėjo po valdančiosios koalicijos atstovų pasitarimo su premjere ir keliais ministrais ketvirtadienį Seime.

BNS žiniomis, kompensuoti gyventojams ir verslui išaugusias energetikos, maisto ir kitas kainas iš valstybės biudžeto  planuojama skirti apie 1 mlrd. eurų.

Neoficialiomis žiniomis, NPD ketinama didinti 80 eurų iki 540 eurų, „Sodrai“ iš valstybės biudžeto siūloma skirti 60 mln. eurų didinti senatvės pensijoms – jos didėtų 5 proc.

Bendrovei „Ignitis“ numatoma skirti apie 500 mln. eurų padengti skirtumą tarp rinkoje perkamos elektros ir dujų kainų bei buitinių vartotojų mokamų tarifų. Tai leis gerokai mažiau didinti elektros ir dujų kainas vartotojams nuo liepos.

Dalį pinigų šioms išlaidoms Vyriausybė numato skolintis.

Dar maždaug 1 mlrd. eurų ketinama ilgainiui skirti energetinei nepriklausomybei stiprinti – finansuoti ilgalaikius projektus: gamybos iš atsinaujinančių energijos išteklių plėtrai, vėjo jėgainių jūroje statybai, energijos kaupikliams.  

„Planas įspūdingas ir ne mažiau socialiai jautrus – plane numatoma ir parama gyventojams, ir verslui kompensuoti išlaidas dėl išaugusių resursų kainų“, – BNS sakė Seimo Ekonomikos komiteto narys konservatorius Andrius Kupčinskas. 

Liberalų frakcijos vadovas Eugenijus Gentvilas BNS sakė manantis, kad planas nėra populistinis.

„Iš principo bendras vaizdas tenkina, o detales žiūrėsime. Tai nėra populistinis planas. Tai ilgam laikui skirtas planas, kuris turi ir atsipirkinėti, o ne vien tik ištaškyti pinigus ir didinti infliaciją“, – teigė E. Gentvilas. 

„Jis (gyventojas – BNS) gaus kompensacijas, bus didinamas NPD, pensijos“, – po posėdžio Seime žurnalistams sakė Laisvės partijos atstovas Artūras Žukauskas.

„Kiek valstybė pajėgi, protingos skolos ribose lėšos bus mestos“, – pridūrė jis. 

Pasak A. Žukausko, gyventojams bus kompensuojamos itin išaugusios elektros ir dujų kainos, paramos gaus ir verslas. Jo teigimu, Vyriausybės planas yra kompensacinė reakcija į šoką dėl išaugusių kainų.

Planą penktadienį Vyriausybėje rengiamoje spaudos konferencijoje pristatys finansų ministrė Gintarė Skaistė, socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė ir energetikos viceministrė Inga Žilienė.

2022 metų biudžeto pataisas valdantieji Seimui žada pateikti iki Velykų, o jas priimti numatoma gegužę.  

 

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Europa

Čia pize yra slepkite tuos savo varganus 500e ar kiek ten...

Olga

Visus sveikinu su Balandzio 1 ąja.

Kaunietis

Svarbiausia-šalies ginyba
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS