Aiškėja, kaip valstybės institucijoms sekasi taupyti: džiaugtis per anksti? | kl.lt

AIŠKĖJA, KAIP VALSTYBĖS INSTITUCIJOMS SEKASI TAUPYTI: DŽIAUGTIS PER ANKSTI?

  • 2

Valstybinė ligonių kasa tiek tamsos dar nematė. Koridoriuose net taupios lemputės išjungtos. O avarines apšviečia tik ryte. Šviesos tiek, kiek jos patenka natūraliai pro langus ir duris, praneša LNK.

Tamsu todėl, kad jau daugiau kaip mėnesį valstybės institucijos laikosi energijos taupymo plano. Paaiškėjo ir pirmieji rezultatai, kaip sekasi.

„Vien per rugsėjo mėnesį Turto banko valdomose pastatuose buvo sutaupyta 20 proc. energijos“, – skaičius įvardijo energetikos viceministrė Inga Žilienė.

Tiek sutaupyti Vyriausybė siekė tik per ateinančius dvejus metus.

„Deja, tačiau džiaugtis kažkuo dar labai per anksti, kadangi pateiktas rezultatas yra momentinis – vieno mėnesio“, – pažymėjo Kauno technologijos universiteto (KTU) ekonomikos profesorius Rytis Krušinskas.

Didžiausią pažangą padarė Lietuvos teismo ekspertizės centras, sutaupęs net 86 proc. energijos. Žemės ūkio ministerija, Mokesčių inspekcija, Ligonių kasa pastatų vartojimą sumažino perpus. Energetikos ministerija buvo taupi, bet ne pati taupiausia.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

„Lygindami rugpjūčio ir rugsėjo mėnesius, mes sutaupėme beveik dvigubai kilovatų ir truputį daugiau nei dvigubai pinigine išraiška“, – skaičiavo Valstybinės ligonių kasos veiklos administravimo skyriaus vedėjas Vytautas Vansavičius.

„Jeigu jau galima sutaupyti daugiau nei 50 proc. energijos ir daugiau, kyla klausimas dėl efektyvumo. Visiškai paprastas ekonominis uždavinys: kaip ta elektra buvo vartojama seniau?“ – retoriškai klausia R. Krušinskas.

Tačiau yra įstaigų, kurioms sutaupyti nepavyko. Sąskaitos gerokai didesnės nei praėjusiais metais, tačiau Turto bankas jų įvardyti nenori.

„Tam reikalinga detalesnė analizė, nes kai kuriuose pastatuose yra duomenų centrai, kiti pastatai neturi centralizuoto šildymo, tik elektrinį šildymą“, – teigė Turto banko vadovas Mindaugas Sinkevičius.

Sutaupymą lėmė patys darbuotojai: mažiau naudojosi elektriniais virduliais, liftais, šildytuvais, išeidami iš kabineto išjungė šviesą. Kai kas ėmėsi ir savų iniciatyvų.

„Turėdavome vandens aparatus, kurie šildo ir šaldo vandenį, tai tokius aparatus išjungėme“, – sakė V. Vansavičius.

Ar iš didelio noro sutaupyti valdininkai nesušalo?

„Sunku pasakyti, tokios apskaitos nevedame. Tačiau nebuvo padidėjęs sergamumas nei įprastai“, – šmaikštavo M. Sinkevičius.

Jei darbovietėse taupyta, tai namuose išlaidauta. Darbininkams liepta per savaitę dvi dienas dirbti iš namų.

„Gyventojams išlaidos komunaliniams truputį padidės, keli eurai yra suskaičiuoti, jie žinomi“, – akcentavo Lietuvos energetikos agentūros vadovas Virgilijus Poderys.

Turto bankas skaičiuoja, kad per mėnesį sutaupyta 400 tūkst. eurų. Jei tokį tempą pavyktų išlaikyti per metus – susitaupytų 2 mln. eurų. Tačiau mažesnės sąskaitos daliai tiesiog reikš mažesnes skolas.

„Institucijos net neturi pinigų susiplanavę biudžete, joms trūkumas. Jos turės mažesnį trūkumą šių metų biudžete“, – situaciją komentavo M. Sinkevičius.

Energijai įpareigotos taupyti visos valstybinės įstaigos, bet rezultatai aiškūs tik 5 proc. – maždaug 500 pastatų, kuriuos valdo Turto bankas.

Gyventojai daugiausia laimi taupydami ne energiją, o degalus.

„Šeimos ūkis apie 3,5 tūkst. išleidžia komunaliniams mokesčiams ir transportui. Transportas sudaro didžiąją dalį išlaidų – apie 45 proc. iš visų 3,5 tūkst.“, – sakė V. Poderys.

Skaičiuojama, kad Turto banko pastatuose išlaidos už elektrą šiemet sieks iki 13 mln. eurų. Pernai – 8 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

tik

si administracine saika dziaugiasi kad gali plesikaut pensininku saskaita o apie pasalpinius ir bedarbius isvis tyla /tragedija/???===

taupymo planas

vadovams padvigubinti alga ir paleisti i nuotolini darba, tokiu kabinete nereikes ijungyneti sviesos ir imone taupys elektra

SUSIJUSIOS NAUJIENOS