A. Anušauskas remia idėją dėl bankų solidarumo mokesčio | kl.lt

A. ANUŠAUSKAS REMIA IDĖJĄ DĖL BANKŲ SOLIDARUMO MOKESČIO

Krašto apsaugos ministras konservatorius Arvydas Anušauskas sako palaikantis idėją įvesti bankų solidarumo mokestį, iš kurio surinktos lėšos būtų panaudojamos karinio mobilumo projektams.

Pasak jo, to naudą pajustų visa visuomenė, nes už pinigus būtų tvarkoma viešoji infrastruktūra, kuria naudojasi ne tik kariuomenė.

„Karinis mobilumas, tai yra tiltai, viadukai, aplinkkeliai reikalingi ir mums, ir sąjungininkams, (...) bet visa ta infrastruktūra naudosis visi“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė A. Anušauskas.

„Aš palaikau, nes tai reikalingas dalykas visiems“, – pridūrė jis.

Šiemet Lietuvos komerciniams bankams, tikėtina, uždirbsiant apie 1 mlrd. eurų bendro pelno, Finansų ministerija ir Lietuvos bankas pasiūlė jiems įvesti laikiną solidarumo įnašą, kuris sudarytų 60 proc. jų grynųjų palūkanų pajamų, daugiau kaip 50 proc. viršijančių keturių įprastų finansinių metų šių pajamų vidurkį.

Mažiau mokesčio bankai mokėtų tuo atveju, jeigu didintų indėlių ir mažintų paskolų palūkanas ir tokiu būdu gautų mažiau grynųjų palūkanų pajamų.

Įnašą mokėtų finansų įstaigos, kuriose laikomos rezidentų indėlių lėšos 2022 metų gruodžio 31 dieną buvo ne mažesnės kaip 400 mln. eurų – tai yra 1 proc. visų rezidentų indėlių.

Remiantis Lietuvos banko skelbiamais komercinių bankų veiklos 2022 metų spalio 1-osios duomenimis, solidarumo įnašą turėtų mokėti keturi ar penki didžiausi šalies bankai: „Swedbank“, SEB, „Luminor“, Šiaulių ir galbūt „Revolut“ – didžioji dalis pastarojo banko indėlių gali būti nerezidentų. 

Iš mokesčio per dvejus metus tikimasi surinkti apie 0,5 mlrd. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Jooo

Visi apie viska raukia ir vistiek s....... galutiniam rezultate ,neber musu Lietuveles neber ,isporceliuota

adfgghjjk

saunu-keliu ,tiltu,estakadu stiprinimas-senai reikejo

bairaktarą į anusą

prie ko čia tas pedermotas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS