Apie bankų solidarumo mokestį: galėjo ir turėjo būti didesnis | kl.lt

APIE BANKŲ SOLIDARUMO MOKESTĮ: GALĖJO IR TURĖJO BŪTI DIDESNIS

Gegužę Lietuvoje įteisintas laikinasis bankų solidarumo įnašas galėjo ir turėjo būti didesnis, sako Darbo partijos lyderis Andrius Mazuronis.

„Kai tos pataisos buvo svarstomos, buvo tokių pasiūlymų. (...) Mes buvome ir esame šalininkai griežtesnės pozicijos. Manome ir toliau, kad tas mokestis galėjo ir turėjo būti didesnis dėl to, kad tie viršpelniai atsirado ne dėl komercinių bankų įprastos veiklos, o tiesiog dėl susiklosčiusių aplinkybių, pavyzdžiui, Centrinio Europos Banko keliamų palūkanų ir kitų priežasčių“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė A. Mazuronis. 

Parlamentaro teigimu, didesnis tarifas nenustatytas dėl valdančiosios koalicijos dviprasmiškos pozicijos.

„Tai valdančiosios daugumos atstovai nusprendė eiti tokiu kompromisiniu keliu ir bandymu šiek tiek ir bankų poziciją palikti, ir savo poziciją, kad tą mokestį reikėtų įvesti. (...) Iš vienos pusės – lygtai apmokestina, bet apmokestina tiek, kiek prašo patys bankai, procesas buvo šitaip vairuojamas“, – tvirtino A. Mazuronis. 

Lietuvos Seimas gegužę priėmė įstatymą, pagal kurį bankai laikinai – dvejus metus – mokės solidarumo įnašą. Šį mokestį turės mokėti visi bankai bei kredito įstaigos, o jo lėšos – daugiau nei 400 mln. eurų – bus naudojamos gynybai ir karinei bei civilinei transporto infrastruktūrai.

Iš vienos pusės – lygtai apmokestina, bet apmokestina tiek, kiek prašo patys bankai, procesas buvo šitaip vairuojamas.

Lietuva yra ketvirta valstybė Europos Sąjungoje, įvedusi tokį mokestį bankams. 

Mokestis įvestas šalies bankams šiemet, tikėtina, uždirbsiant virš 1 mlrd. eurų pelno, kuris laikomas netikėtu – jie pelnosi iš ECB didinamų palūkanų normų. Įstatymas numato, kad įnašas sudarys 60 proc. bankų grynųjų palūkanų pajamų, daugiau kaip 50 proc. viršijančių keturių įprastų finansinių metų šių pajamų vidurkį.

Lietuvos bankų asociacijos (LBA) vadovė Eivilė Čipkutė ne kartą teigė, kad įvedus mokestį bus iškraipyta konkurencija tarp bankų, nes „Revolut“ jo nemokės ir gaus neteisėtą valstybės pagalbą. Be to, pasak jos, mokestis pažeidžia Konstituciją, nes verslui nesuteikiama pakankamai laiko pasiruošti mokesčiui. 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

ekonomistas

Kažkaip nesigirdi svaraus JE aukšto ir gražaus bankininko nuomonės?????? Kiek prisimenu JAV per bankų krizę 2008/9 metais , bankinikai trynė rankas dėl numatomų didelių dividendų. Deja, tuometis prezidentas viršpelnį apmokestino 90 procentų ir visi nurimo be kalbų.(Kas netikit- pasidomėkit. aš gal kažkiek ir primiršau)

Kad

Per mazi mokesciai tokie prekybos centraa tiek uzdirba darbuotojams menkai moka , ir kitos imones didziausi pelnai ES o algos menkos paziurekit rinkvizituose cia tik minimalus pelnas daug ir slepia , kol nebus dalinimosi , neturesim Geroves Valstybes ir bus didziausia socialine ayskirtis ES , bus turtingi ir skurstantys .

Jonas

Ir iš kur tas pelnas???Reketuojami paskolų turėtojai ,gal valdžia gali padirbėti ir savo pilirčių labui, o netuk sukti smdgenis kaip paslėpti Igničio akcijas, o gal ir bankų, nuo rinkėjų....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS