Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos – siekiant išvengti bylos ES Teisingumo Teisme | kl.lt

ALKOHOLIO KONTROLĖS ĮSTATYMO PATAISOS – SIEKIANT IŠVENGTI BYLOS ES TEISINGUMO TEISME

  • 0

Lietuva neketina atsisakyti apribojimų alkoholio plastiko tarai, o Alkoholio kontrolės įstatymas kiek taisomas, siekiant išvengti bylos Europos Sąjungos (ES) Teisingumo Teisme, tvirtina ūkio viceministras.

Mindaugas Skarupskas Vyriausybės posėdyje nurodė, kad 2012 metais įteisinus draudimus tarai, apie tai tinkamai nebuvo informuota Europos Komisija.

„Jie (EK - BNS) vistiek mano, kad toks principas turėtų būti notifikuotas, tačiau priimto įstatymo notifikuoti negalima. Jie siūlo padaryti tam tikrus techninius pakeitimus (...) Europos Komisija leistų tokį įstatymo projektą notifikuoti. Po priėmimo Vyriausybėje mes teiktume šį įstatymo projektą Europos Komisijai notifikuoti“, - posėdyje sakė M.Skarupskas, pristatydamas Ūkio ministerijos parengtas įstatymo pataisas.

Anot jo, dabar galiojančių draudimų tarai atsisakyti neketinama, tačiau norima apjungti du įstatymo punktus, nekeičiant jų esmės.

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė posėdyje klausė, ar nevertėtų išplėsti gėrimų sąrašo, kurių tarai taikomi apribojimai. Konkrečių gėrimų, kuriais reikėtų papildyti sąrašą, ministrė nenurodė.

Pasak M.Skarupsko, šiuo metu EK siekiama notifikuoti iš esmės jau galiojančius draudimus, kurie jau dabar yra pakankamai griežti.

„Mes kalbėjome su Europos Komisija, kad leistų tokį pakeitimą duoti į notifikavimą. Mes tikrai nenorime dėti dar papildomų ribojimų“, - tvirtino M.Skarupskas.

Lietuvoje šiuo metu draudžiama prekiauti alumi, fermentuotais gėrimais, įskaitant sidrą, alkoholiniais kokteiliais didesnėje kaip 1 litro talpos plastiko taroje, o stipresni nei 7,5 proc. gėrimai turi būti iki 0,5 litro plastiko taroje. Stiklinei, keraminei, medinei ar metalinei tarai apribojimai netaikomi.

Vyriausybė trečiadienį pritarė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms ir nusprendė apie pakeitimus informuoto EK, kuri atlieka tyrimą dėl laisvo prekių judėjimo ribojimo.

Anot Ūkio ministerijos, draudimai gali nesmarkiai riboti alkoholio importą iš ES, jie įvesti, siekiant pakeisti žmonių, ypač jaunimo, alkoholio vartojimo įpročius, mažinti nesaikingą jo vartojimą.

Nurodoma, kad didesnėje nei 1 litro taroje alaus 2011-2012 metais buvo importuota tik iš Latvijos ir Estijos - tai sudarė iki 1 proc. visų alaus pardavimų Lietuvoje. Kiek daugiau alaus įvežta iš trečiųjų šalių, daugiausiai iš Baltarusijos, tačiau jis sudarė tik 3,2 proc. šalies rinkos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS