APVA: 12 mln. eurų saulės elektrinėms išdalinta per pusantros valandos | kl.lt

APVA: 12 MLN. EURŲ SAULĖS ELEKTRINĖMS IŠDALINTA PER PUSANTROS VALANDOS

Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA) antradienį pradėjus priimti paraiškas paramai gyventojų saulės elektrinėms įsirengti, tam skirta 12 mln. eurų suma išdalinta per pusantros valandos, sako APVA atstovė Eglė Pliuskuvienė.

„Kvietimas startavo apie 8 valandą, o uždarytas buvo apie pusę dešimt“, – BNS antradienį sakė APVA Komunikacijos skyriaus vadovė.

Jos teigimu, norinčiųjų buvo tiek, kad APVA interneto puslapio veikla sulėtėjo, tačiau sistemos apkrovą atlaikė.

„APVA sistemos tikrai nelūžo, APVA tiek puslapis, tiek pati sistema veikė kaip veikusi, tiesiog buvo sulėtėjęs prisijungimas esant tokiai apkrovai – prie valstybės Registrų centro ir kitų duomenų bazių, tiesiog buvo didelės apkrovos ir procesai sulėtėjo“, – sakė ji.

Anot APVA atstovės, antradienį gautos iš viso 4358 paraiškos.

„Kaip žinote, buvo keturi kvietimai: kvietimas naujai planuojančių įsirengti saulės elektrines Sostinės regione  – į šį kvietimą pateiktos 974 paraiškos už 2,85 mln. eurų, 2925 paraiškos pateiktos Vidurio ir vakarų Lietuvos regione įsirengti (...) už 8,5 mln. eurų. Likę dar buvo kvietimai padidinti jau esamos elektrinės galias – tai tie skaičiai jau nedideli, Sostinės regione pateikta 116 paraiškų, o Vakarų ir vidurio Lietuvos regione – 343 paraiškos“, – aiškino  E. Pliuskuvienė.

Tiek savo puslapyje, tiek Energetikos ministerija yra paskelbusi, kad šiais metais jie planuoja apie 85 mln. eurų paramos būtent saulės elektrinėms įsirengti.

 

Tai buvo jau antras toks kvietimas šiais metais – pirmojo metu sausio 30 dieną parama taip pat buvo išdalinta itin greitai – 8 mln. eurų rezervuota per mažiau nei dieną.

E. Pliuskuvienės teigimu, toks gyventojų susidomėjimas rodo, kad tokios paramos reikia daugiau.

„Taip, iš tiesų (paramos reikėtų daugiau – BNS) ir oficialiai pranešime, tiek savo puslapyje, tiek Energetikos ministerija yra paskelbusi, kad šiais metais jie planuoja apie 85 mln. eurų paramos būtent saulės elektrinėms įsirengti“, – BNS sakė ji.

APVA atstovės teigimu, šiuo metu dar neaišku, kada planuojamas kitas paramos kvietimas, „bet kad ji bus šiais metais – tai tikrai“.

Energetikos ministerija skelbė, kad kitą kvietimą gyventojams numatoma skelbti trečiąjį metų ketvirtį. Jo sąlygos bus tikslinamos pagal saulės elektrinių plėtrai skirtos paramos rezultatų vertinimą, įrengimo kainų rinkoje analizę ir siūlymus dėl paramos sąlygų atnaujinimo.

Įsigyjant ir įsirengiant naują saulės elektrinę skiriama 323 eurų už vieną kilovatą (kW) įrengtosios galios, o didinant elektrinės galingumą – 243,2 euro. Vienos elektrinės galia gali siekti iki 10 kW.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Stasys

Tai pasityčiojimas iš žmonių! Pusantros valandos paskyra buvo nepasiekiama arba nutraukinėjama.

GGG

Ne išdalinta nei ką...pabandykite pamatysite, kaip ten dalina ir dar dadeda...

Slidus

tie ubageliu pinigai,kai i monstru rankas patenka!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS