A. Armonaitė: laisvėjant karantinui prioritetas bus teikiamas veiklų lauke atnaujinimui | kl.lt

A. ARMONAITĖ: LAISVĖJANT KARANTINUI PRIORITETAS BUS TEIKIAMAS VEIKLŲ LAUKE ATNAUJINIMUI

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako apgailestaujanti, kad slidinėjimo centrams taip ir nebuvo leista atsidaryti, tačiau priduria, kad prioritetas po truputį laisvinant karantino ribojimus, tikėtina, bus teikiamas būtent veikloms ir paslaugoms, teikiamoms lauke.

„Iš tiesų man labai gaila dėl šitos situacijos. Gal tik pasakysiu, kad kalbant apie ūkinės veiklos laisvinimą, matyt, reikės prioritetą teikti veikloms ir paslaugoms, kurios yra teikiamos lauke, nes jos yra saugesnės.

Kita vertus, kažkokios vienos šakos atidarymas vėlgi siunčia signalą kitoms šakoms, ir galbūt būtų buvęs lūkestis platesniam atsidarymui, kurio mes dar sau negalėjome leisti prieš porą savaičių, kai šie klausimai buvo keliami. Tikrai nuoširdžiai tikiuosi, kad greičiau galėsime atsidaryti, palaipsniui, atsargiai, ir atsidaryti pradedant būtent nuo paslaugų, kurios yra teikiamos lauke“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė ji.

Slidinėjimo centrų asociacija sausio 11 dieną kreipėsi į Vyriausybę, prašydama leisti atnaujinti veiklą.

Pasak asociacijos, slidinėjimas nuo kalnų, kaip ir šiuo metu leidžiamas bėgiojimas parke, važinėjimas dviračiu, slidinėjimas lygumų slidėmis, yra individualus sportas, kurio metu nevyksta nei fizinis, nei artimas kontaktas.

Savarankiškai dirbantiems planuojama subsidija, kuri būtų siejama su sumokėtu GPM

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako, kad svarstoma nuo pandemijos nukentėjusiems savarankiškai dirbantiems darbuotojams skirti subsidiją, kurios dydis priklausytų nuo sumokėto gyventojų pajamų mokesčio (GPM).

Trečiadienį „Žinių radijui“ A. Armonaitė teigė, kad dabartinė išmoka, kurią gauna šie darbuotojai, yra pernelyg maža.

„Labai nemažai girdime nuogąstavimų iš savarankiškai dirbančių ir tarsi ne visai mūsų laukas būtų, bet mes vis dėlto norime prisidėti ir spręsti savarankiškai dirbančių žmonių sunkumus. Dėl to šalia Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlomos mėnesinės 260 eurų išmokos, už kurią tikrai neįmanoma išgyventi, mes pasiūlysime subsidijos priemonę, tačiau tai bus jau vasarį“, – „Žinių radijui“ sakė A. Armonaitė.

„Idėja yra gana aiški: lygiai taip pat sieti su sumokėtais mokesčiais, GPM. Kaip žinoma, tas procentas, matyt, turi būti didesnis, kad išmoka būtų reikšmingesnė“, – pridūrė ministrė.

Savarankiškai dirbantys asmenys, kurių veikla buvo apribota dėl paskelbto karantino, šiuo metu gali gauti 260 eurų išmoką. Ekstremaliajai situacijai ar karantinui pasibaigus, išmoka dirbantiems savarankiškai dar bus mokama vieną mėnesį, o vėliau jos mokėjimas – nutraukiamas.

Nuomos kompensacijos nebus

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė dar kartą pabrėžė, kad kompensacijų nuomai priemonės šį kartą nebus.

„Deja, negalėsime atsižvelgti į pasiūlymus ir nebus (subsidijų nuomai – ELTA). Mes siūlome subsidijas, kas leistų apmokėti kaštus, kokie tai būtų – ar nuoma, ar komunaliniai. Gali būti, kad vasarį dar paintensyvinsime subsidijas, bet kadangi tai dar tik svarstoma, tai nenoriu lįsti į detales“, – „Žinių radijui“ sakė A. Armonaitė.

Anot jos, tai buvo sudėtinga paramos priemonė.

„Tačiau nuomos kompensacijos nebus, nes tai buvo ganėtinai sunkiai išjudėjusi, sudėtinga ir klampi priemonė. Ji dar turės problemų su skaidrumu. Vertindami visa tai, nenorime antrą kartą į tą pačią upę bristi“, – teigė ministrė.

Per pirmąjį karantiną ši priemonė buvo teikiama tiems, kurių vykdoma veikla atitiko veiklas, kurios karantino laikotarpiu buvo uždraustos ar ribojamos ir kuriems nuomotojas taikė ne mažesnę kaip 30 proc. nuomos mokesčio nuolaidą.

Didžiausias dalinio nuomos mokesčio kompensavimo dydis per mėnesį siekė 50 proc. nuo 2020 metų vasario nuomininkui taikyto nuomos mokesčio dydžio.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Hi

Juk valdo mumi iškrypeliai tai ko tikėtis

Anonimas

Kada baigs blokuoti savivaldybes? Ar proto neteko?

Čia ta laisva , kuri

Spalio pabaigoje " kovojo " prieš pasilinksminimo vietų darbo laiko trumpinimą ? Ir kritikavo " valstiečius " ? Tik seime atsisėdo ir " nuomonė " kita ? Griežtas karantinas ir jokie verslai net lauke uždaromi ? :) Už ką balsavote laisvūnai ? Už armonaičius ? Dabar nevirkaukite ir galvokite prieš rinkimus ką reiškia politikuojančių žodžiai kol ne valdžioje ir darbai laimėjus rinkimus . :) Armonaitė turėtų būti pavyzdys tos analizės :) Žinoma jei sugebate dirbti - mąstyti ir nesate užzombinti propagandos .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS