Asociacija: rekordinės pensijų santaupos Lietuvoje artėja prie 5 mlrd. eurų | kl.lt

ASOCIACIJA: REKORDINĖS PENSIJŲ SANTAUPOS LIETUVOJE ARTĖJA PRIE 5 MLRD. EURŲ

  • 1

Lietuvos dirbančiųjų pensijai kaupiamo turto vertė – netoli rekordinės 5 mlrd. eurų ribos, praneša Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacija (LIPFA). Naujausiais asociacijos duomenimis, vasario pabaigoje II ir III pakopos pensijų fondai valdė 4,85 mlrd. eurų turto, arba daugiausiai per visą laikotarpį nuo veiklos pradžios.

Kaip praneša LIPFA, II pakopos pensijų fondų, kurių paslaugomis naudojasi apie 80 proc. šalies dirbančiųjų, valdomo turto vertė vasario pabaigoje sudarė 4,67 mlrd. eurų, o III pakopos – 174,6 mln. eurų.

Pandeminius 2020 metus Lietuvos II pakopos pensijų fondai užbaigė valdydami iš viso 4,496 mlrd. vertės būsimųjų pensininkų turto. „Naujo“ milijardo riba paskutinį kartą buvo peržengta pernai rugpjūčio pabaigoje, kai II pensijų pakopoje sukaupto turto vertė pasiekė 4,09 mlrd. eurų.

Pasak asociacijos vadovo Tado Gudaičio, po koronaviruso COVID-19 sukelto šoko ir laikinos sumaišties finansų rinkose, pandemijos efektas būsimųjų pensininkų turto vertės pokyčiui buvo ribotas.

„Nors pandemijos iššūkiai vis dar turi kritinės įtakos mūsų profesiniams ir asmeniniams gyvenimams, tačiau rinkose milžiniškų pokyčių nebevyksta, o vertybinių popierių svyravimai grįžo prie įprastinių ribų. Turbūt būtų argumentų galvoti ir taip, kad jei ne pandemija, fondų turtas, o kartu ir ateities pensininkų santaupos augtų didesniu greičiu.

Vis dėlto, atsižvelgiant į jau antri metai sunkiai suvaldomos pandemijos veiksnį, akivaizdu, kad ją pavyksta atlaikyti gerai. Pandemijos pažymėtais 2020-aisiais Lietuvos pensijų fondai aplenkė infliaciją ir kaupiantiesiems uždirbo 5,2 proc. svertinę grąžą“, – teigia jis.

Valstybinę socialinio draudimo sistemą papildančioje Lietuvos II pakopos pensijų sistemoje dalyvauja daugiau kaip 80 proc., arba 1,37 mln. Lietuvos dirbančiųjų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

O kai

Jusu\musu fondai bankrotos, kas tada:)! Valstybe padeeeek?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS