Baltijos šalių ministrai susitarė sinchronizuoti tinklus su Europa iki 2025 metų vasario | kl.lt

BALTIJOS ŠALIŲ MINISTRAI SUSITARĖ SINCHRONIZUOTI TINKLUS SU EUROPA IKI 2025 METŲ VASARIO

  • 2

Už energetiką atsakingi Lietuvos, Latvijos ir Estijos ministrai antradienį Rygoje susitarė bendrai siekti Baltijos šalių sinchronizavimo su kontinentinės Europos tinklais ne vėliau kaip 2025 metų vasarį.

Energetikos ministras Dainius Kreivys sako, kad Lietuva yra pasirengusi sinchronizuotis jau kitąmet, tačiau šaliai svarbi Baltijos šalių vienybė.

„Latvijai ir Estijai sutikus šiek tiek paankstinti sinchronizaciją ir pritarus datai tapo įmanomas šis susitarimas. Tai didelis pasiekimas, nes pirmą kartą nustatyta tiksli atsijungimo nuo UPS/IPS sistemos data, kuri reiškia, kad 2025 metų vasarį Lietuva atsikratys paskutinės grandinės, jungusios su sovietų imperijos palikimu”, – komentare BNS sakė D. Kreivys. 

Susitarimą įtvirtinantys dokumentai tarp Baltijos šalių premjerų ir perdavimo sistemos operatorių turi būti pasirašyti rugpjūčio pradžioje, pranešė Energetikos ministerija.

Įgyvendinant susitarimą operatoriai bus įpareigoti 2024 metų rugpjūčio mėnesį pranešti partneriams apie bendrą sprendimą nebepratęsti Maskvos kontroliuojamos posovietinės energetikos sistemos (BRELL) sutarties ir sinchronizuotis su Europa iki 2025 metų vasario.

„Sprendimas priimtas atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę saugumo situaciją regione karo Ukrainoje kontekste. Juo dar kartą patvirtinama Baltijos šalių vienybė siekiant bendrų energetinio saugumo tikslų“, – rašoma pranešime. 

Estijos klimato ministras Kristenas Michalis po susitikimo pareiškė, kad nuo Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios išaugo ir Baltijos valstybių energetiniam saugumui kylančios rizikos.

„Ministrų šios dienos susitikimas yra bendros Baltijos šalių energetinio saugumo stiprios politikos išraiška“, – sakė K. Michalis.

Pasak jo, nors Baltijos valstybės neprekiauja elektra su Rusija, taip pat nemoka jai už buvimą bendro dažnio zonoje, istoriškai Baltijos šalys vis dar yra fiziškai prisijungusios prie valstybės agresorės energetikos sistemos.

„Atsižvelgdamos į susiklosčiusią geopolitinę padėtį Baltijos šalys yra pasirengusios dėti bendras pastangas, kad pasitrauktų iš Rusijos elektros sistemos ir prisijungtų prie Europos sistemos greičiau nei planuota iš pradžių“, – sakė  Estijos ministras.

Energetikos ministras Dainius Kreivys antradienį Rygoje susitiko su Latvijos klimato ir energetikos ministru Raimondu Čudaru ir K. Michaliu, kuriems pristatė Valstybės gynimo tarybos (VTG) sprendimą pavesti Vyriausybei sutarti su Latvija ir Estija dėl sinchronizacijos su Europos tinklais 2025 metų vasarį.

D. Kreivys antradienį teigė, jog toks susitarimas turėtų būti pasirašytas rugpjūčio pradžioje. Jo teigimu, siekiama, kad būtų pasirašyti du susitarimai: politinis – premjerų lygiu ir kitas – trijų Baltijos šalių tinklų operatorių.

Lietuva anksčiau siekė, kad sinchronizavimas įvyktų dar anksčiau – 2024-aisiais, tačiau tam nepritarė Latvija su Estija.

Latvijos ir Estijos elektros perdavimo tinklų operatorės BNS pirmadienį sakė, jog 2025-ųjų metų pradžia yra anksčiausia galima bei techniškai ir ekonomiškai tinkamiausia Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimo su Vakarų Europa data.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kosmaras

35 metu reikejo kgbistams, kad atsiribotu nuo kremliaus pavaldumo… Geda net pagalvoti kokia betvarke valstybeje ir kas ja valdo…

Suplanuota

vogti - desimtmeciams i prieki!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS