Baltijos uostuose – grūdų bumas | kl.lt

BALTIJOS UOSTUOSE – GRŪDŲ BUMAS

Šiemet visuose Baltijos jūros regiono uostuose kraunami gerokai didesni grūdų kiekiai nei pernai. Tai aiškinama ne tik gerais grūdų derliais Lietuvoje, Latvijoje, bet ir Rusijoje, Ukrainoje, Kazachstane.

Šiemet visuose Baltijos jūros regiono uostuose kraunami gerokai didesni grūdų kiekiai nei pernai. Tai aiškinama ne tik gerais grūdų derliais Lietuvoje, Latvijoje, bet ir Rusijoje, Ukrainoje, Kazachstane.

Grūdų šuolis Latvijoje

Ventspilio uoste grūdų krovos augimas siekia net 186 procentus. Iš viso šiemet šiame uoste krauta per 250 tūkst. tonų grūdų. Ventspilio uoste kraunami ne tik Latvijos žemdirbių grūdai, bet ir Rusijos eksportuojami kviečiai. 

Rygos uoste šiemet jau krauta per pusė milijono tonų grūdų. Tai net 17,2 proc. didesnis grūdų kiekis nei pernai. Rygos uoste grūdus krauna net penkios kompanijos

Iš visų Latvijos uostų daugiausiai grūdų krauna Liepojos uostas. Šiemet jo krova siekė 1,87 mln. tonų arba 7,9 proc. daugiau nei pernai. Grūdai sudaro net 47 proc. visos Liepojos uosto krovos.

Dideli Latvijos uostų grūdų krovos rezultatais aiškinami ir tuo, kad Latvijos ūkininkai šiemet gavo didžiausią visų laikų 2,6 mln. tonų grūdų derlių.

Klaipėdoje – pilni aruodai

Nors Klaipėdos  uoste veikia net penki grūdų terminalai, tačiau gali būti ir taip, kad Latvijos uostai dalį grūdų eksporto nugriebia ir iš Lietuvos, ypač iš šiaurinių regionų.

Nors Klaipėdos uoste jau prieš kurį laiką iškeltas tikslas nė vienos Lietuvos žemdirbių grūdų tonos neišleisti į kitus uostus.

Preliminariais vertinimais, šiemet Lietuvos žemdirbių grūdų derlius siekia apie 5,9 mln. tonų. Pernai Lietuvos žemdirbiai gavo 5,3 mln. tonų derlių.

„Aš labai džiaugiuosi dėl nuolat didėjo Lietuvos žemdirbių grūdinių kultūrų derliaus. Iš to laimi ir uostas“, - pripažino Klaipėdos valstybinio jūrų uosto generalinis direktorius Arvydas Vaitkus. Jis teigė lankęsis dalyje grūdus kraunančių uosto kompanijų ir matęs pilnus aruodus grūdų.

Įvairūs kroviniai, o tarp jų ir grūdai, šiemet Klaipėdos uostui leidžia tikėtis ir rekordinės metinės krovos.

Sulaukia tranzitinių grūdų

Šiemet rekordinius grūdų derlius skaičiuoja ir Ukraina. Iš viso jie siekia apie 60 mln. tonų. Ukraina yra numačiusi eksportuoti iki 20 mln. tonų grūdų. Didžiausi kiekiai grūdų bus eksportuojami per pačios Ukrainos uostus. Didžiuliai grūdų elevatoriai yra Ukrainos Odesos, Nikolajevo, Iljičovsko uostuose. 

Ukraina yra skelbusi duomenis, kad jos uostai per metus gali krauti net iki 26 mln. tonų grūdų. Ilgą laiką per Ukrainos uostus buvo kraunami ir Rusijos grūdai.

Pernai Rusijoje buvo surinktas rekordinis 105 mln. tonų grūdų derlius. Šiemet Rusijos grūdų derlius siekė 103,8 mln. tonų. Per 2014/2015 metų sezoną Rusija eksportavo 37 mln. tonų grūdų. Didžiausias grūdų eksporto pikas yra nuo rugpjūčio iki sausio. Šiemet planuojama eksportuoti apie 35 mln. tonų. Pagrindinis Rusijos grūdų krovėjas yra Novorosijsko uostas.

Kazachstane šiemet buvo prikulta apie 20 mln. tonų grūdų. Iš jų apie 7 mln. tonų planuojama eksportuoti.

Perkrovusios lietuviško derliaus grūdus Klaipėdos uosto kompanijos kaip ir kiekvienais metais tikisi dalies tranzitinių grūdų iš Kazachstano. 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Zenka dx

Ką čia pjauni?

Zenonas Priekuliškis

Pasidomėkit ir įspėkit. Kiek žmonių jau yra nuskendę grūduose? Pamiršote, o aš jų neskaičiavau. Prisiminsite kai vėl nuskęs.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS