Bankai – pikti: solidarumo įnašą reikės skaičiuoti iš naujo | kl.lt

BANKAI – PIKTI: SOLIDARUMO ĮNAŠĄ REIKĖS SKAIČIUOTI IŠ NAUJO

  • 5

Komerciniai bankai iki vasaros pabaigos turi sumokėti pirmąjį solidarumo įnašo avansą. Tačiau kaip mokestis skaičiuosis, sužinojo tik praėjusią savaitę. Mokesčių inspekcija paskutinę akimirką suskubo keisti bankų mokesčio apskaičiavimo tvarką. Bankų asociacija teigia, kad įmokos didės, praneša LNK.

„Pirmasis mokėjimas yra jau šį ketvirtadienį, rugpjūčio 31 d., ir turime jau penktą mokesčių inspekcijos išaiškinimą“, – teigė Lietuvos bankų asociacijos prezidentė Eivilė Čipkutė.

Mokesčių inspekcija patikslino, kaip skaičiuosis mokestis, likus savaitei iki įmokos, kaip teigia, pačių bankininkų prašymu.

„Privertė mus dar kartą įvertinti tuos klausimus, sistemiškai pažvelgti į įstatymą, jo tikslus. Dėl to patikslinome sąvokų traktavimą, tai turėjo įtakos įnašo bazei“, – sakė VMI Teisės departamento vadovė Rasa Virvelienė.

„Lizingas buvo įtraukiamas, dabar pasikeitė. Tai yra esminiai pokyčiai“, – kalbėjo E. Čipkutė.

Bankai jau pikti, jau susiplanavo, kiek mokės, o dabar reikės skaičiuoti iš naujo solidarumo įnašą.

„Paskutinis pakeitimas padidins mokestinius įsipareigojimus“, – teigė E. Čipkutė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Ką skelbia komerciniai bankai, tai yra tai, ką jie patys pasiskaičiavo. Jei klausysime jų, jie pasiskaičiuos, kad jiems iš viso nereikia mokėti mokesčio“, – sakė Seimo narys Andrius Mazuronis.

Bankai mokės solidarumo įnašą dalimis, kas tris mėnesius avansą, o metinį įnašą turės sumokėti birželio 15 d. Inspekcija neduos daugiau laiko pirmajam avansui.

„Bankai sumokės avansą rugpjūčio 31 d. Tačiau jei atlikus perskaičiavimus, reikės patikslinti deklaraciją, jie tą padarys per mėnesį, o mokesčio administratorius netaikys jokių papildomų sankcijų dėl to“, – kalbėjo R. Virvelienė.

Valdžia viliasi, kad šiemet bankai atiduos bent 100 mln. eurų pelno biudžetui. Banko asociacijos manymu, Vyriausybė apsiskaičiavo prognozuodama ir dabar bet kokiais būdais bando surinkti daugiau pinigų. Finansų ministerija nekomentuoja.

„Skubotas įstatymų priėmimas atveda į šitokią situaciją. Labai mažai tariamasi tiek su įtraukiamomis pusėmis, tiek su Mokesčių inspekcija. Įstatymas priimamas kažkur už uždarų durų, o po to jau žmonės turi įgyvendinti tai realiame gyvenime“, – teigė mokesčių ekspertė Asta Dagilė.

Įstatymas priimamas kažkur už uždarų durų, o po to jau žmonės turi įgyvendinti tai realiame gyvenime.

Bankai sulaukė specialaus solidarumo mokesčio dėl savo rekordinių pelnų, kuriuos lėmė smarkiai padidėjusios palūkanos. Tačiau ir keli šimtai milijonų mokesčių per kelis metus opozicijai atrodo per mažai, palyginti su milijardiniu pelnu vien per šiuos metus.

„Solidarumo mokestis turėjo būti didesnis“, – sakė A. Mazuronis.

Bankų mokestį turi Ispanija, Vengrija, Čekija. Vokietija diskutavo apie mokestį, tačiau galiausiai jo atsisakė. Italija siekė įvesti 40 proc. vienkartinį mokestį pelnu iš palūkanų. Bet po akcijų nuosmukio, Vyriausybė persigando ir mokestį sumažino penkis kartus.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Nebankas

Nieko nesutrydo ..tiesog pasistatė už babkes tokias šimonytes su anukėliais ir neria banditėliai iš liaudies palūkanas o tz ivazdi kad verkia čia tik vaidinimas banditėlių .

Ir aš noriu 10 % mokesčių!!!!

Keistas tas bankų solidarumas ,kai sumokės 100 milijonų iš gauto 1 milijardo papildomo pelno.

Romas

Nesijaudinkiit, paskaičiuos iš naujo kiek reikia padidinti bankų paslaugų tarifus ir sumokės tą laikiną solidarumo mokestį. Tik vat mokestis tikrai gali būti laikinas, o padidinti paslaugų tarifai išliks visam laikui.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS