Aiškina ekspertai: ar dujų taupymas nepabrangins elektros? | kl.lt

AIŠKINA EKSPERTAI: AR DUJŲ TAUPYMAS NEPABRANGINS ELEKTROS?

  • 0

Mažiausiai 15 proc. – tokia yra eurokomisaro ir visos Europos Komisijos (EK) rekomendacija, kiek šalys turėtų sumažinti dujų vartojimą. Lietuvos energetikos ministras Dainius Kreivys tikina, kad Lietuvai nekils problemų įgyvendinti šias rekomendacijas, skirtingai nei kitoms ES šalims. Esą, nėra rizikos artėjantį šildymo sezoną pritrūkti dujų, tačiau, ar dujų taupymas nepabrangins elektros? Lietuva didžiąją dalį elektros importuoja iš šalių, kurios bus priverstos taupyti, praneša LNK.

„Elektra gaminama iš daugelio šaltinių – ir iš vėjo, ir iš saulės, ir iš anglių, ir iš dujų. Elektros kainą rinkoje nustato brangiausias įrenginys, kuris dažniausiai yra dujos. Jeigu brangsta dujos, tai brangsta ir elektra, ir atvirkščiai. Jeigu dujos brangs ir žiemą, tai paskui save brangins ir elektrą. Jeigu žiemą taupysime dujas ir energiją, sumažės jų poreikis ir jos pigs“, – aiškino Lietuvos energetikos agentūros vadovas Virgilijus Poderys.

Lietuva pasigamina ir savo elektros, tačiau dujas vis tiek perkame iš kitur, todėl ir elektros kaina nesileidžia.

„Elektrėnuose turime modernų įrenginį, kuris ne visada, bet veikia. Dujos perkamos tarptautinėse rinkose – kokios kainos ten, už tokią ir perkame, o tada gaminame elektrą“, – sakė V. Poderys.

Jei Kremlius sugalvotų visai nebetiekti dujų Europai, kainos neabejotinai brangtų, todėl tam turime ruoštis iš anksto ir mažinti energijos suvartojimą.

15 proc. sumažinus savo dujų vartojimą, Europa išgyventų šitą žiemą.

„Iki mėnulio nebrangtų, bet brangimas būtų. Vėlgi tai priklausytų nuo to, kaip mes lietuviai elgiamės. Tiek mes, tiek mūsų kaimynai turime rezervų taupyti ar imtume pramonę, ar komerciją, ar namų ūkius. Kad ir EK kreipimasis į visas šalis – susitarkime ir geranoriškai bent šeštadalį, bent 15 proc. sutaupykime. Pateikiami pavyzdžiai ir rekomendacijos, kaip tą galima padaryti“, – teigė V. Poderys ir pridėjo: „Ekspertai yra paskaičiavę, jeigu iš Rusijos visiškai užsukamos dujos, tai 15 proc. sumažinus savo dujų vartojimą, Europa išgyventų šitą žiemą“, – tvirtino Lietuvos energetikos agentūros vadovas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Pasak pašnekvo, paskutinis dešimtmetis buvo itin mažų energetikos kainų laikas. 

„Praeitas dešimtmetis buvo mažų energetikos kainų dešimtmetis ir kažkuria prasme mes atsipalaidavome, pradėjome mažiau taupyti. Elektra buvo žymiai pigesnė negu dar ankstesniame dešimtmetyje, dujos taip pat. Dabar tai nėra papildoma našta, tiesiog reikia prisiminti, kad prieš penkiolika metų kainos buvo santykinai aukštesnės, ir grįžti prie senų taupymo įpročių“, – kalbėjo V. Poderys.

Energija atpigs tik tuomet, kai visiškai pakeisime jos išgavimo šaltinį.

„Žiūrint į priekį, tol, kol žalioji energetika neperims visos angliavandenilių energetikos, kas užtruks 5–7 metus, tol turėsime aukštesnes kainas“, – teigė V. Poderys.

Jeigu pamatysime, kad netaupome, EK turės teisę, kartu su šalimis narėmis nustatyti privalomus taupymo normatyvus.

Jeigu Europa vis tiek netaupys energinių resursų, EK bus priversta įvesti tam tikrus taupymo normatyvus, kurių privalės laikytis visos ES šalys.

„EK taip pat rašo, jeigu pamatysime, kad netaupome, kad yra dujų deficitas ir kainos kyla į padanges, tada EK turės teisę, kartu su šalimis narėmis nustatyti privalomus taupymo normatyvus arba privalomus 15 ar kiek procentų. Manau, kad tai – teisingas sprendimas“, – sakė V. Poderys.

Jo įsitikinimu, pataupyti gali kiekvienas ir tai nėra taip jau sudėtinga.

„Mes, europiečiai, praeitą dešimtmetį buvome atsipalaidavę ir tas pasispaudimas – vienu laipsniu susimažinti temperatūrą butuose, trumpiau maudytis karštame duše ar baseinai truputį šaltesni, lėčiau mašina važiuoti – tai nėra super išbandymas žmonėms“, – šypsojosi V. Poderys.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS