Briuselyje – sprendimai dėl dujų kainos „lubų“ pratęsimo, deklaracija dėl sinchronizacijos | kl.lt

BRIUSELYJE – SPRENDIMAI DĖL DUJŲ KAINOS „LUBŲ“ PRATĘSIMO, DEKLARACIJA DĖL SINCHRONIZACIJOS

  • 0

Antradienį Europos Sąjungos (ES) Transporto, telekomunikacijų ir energetikos tarybos posėdyje Briuselyje už energetiką atsakingi Bendrijos ministrai sieks pratęsti pernai gruodį patvirtintų energetikos krizei suvaldyti skirtų priemonių, tarp jų ir viršutinės dujų kainos ribos, galiojimą.

Savo ruožtu, susitikimo fone ES energetikos eurokomisarė Kadri Simson bei už energetiką atsakingi Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos ministrai turėtų pasirašyti atnaujintą politinę deklaraciją dėl Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijos su Vakarų Europa 2025 metų vasarį.

Kaip skelbia ES taryba, šiemet vasario 1 dieną įsigaliojusį ir vienerius metus turėjusį galioti rinkos koregavimo mechanizmą, kuriame numatytos ir 180 eurų už megavatvalandę (MWh) dujų kainos „lubos“, numatoma pratęsti dar vieneriems metams, iki 2025-ųjų sausio 31 dienos.

Už energetiką atsakingų Bendrijos ministrų pernai gruodį patvirtinta viršutinė dujų kainos riba būtų aktyvuota tuomet, kai būsimo mėnesio Nyderlandų TTF biržoje 180 eurų už MWh kaina būtų viršyta tris darbo dienas ir per tą patį laiką būtų 35 eurais didesnė už suskystintų gamtinių dujų (SGD) kainų tarptautinėse rinkose vidurkį.

Šis sprendimas po ilgų diskusijų buvo priimtas ES narėms ieškant būdų, kaip sumažinti pernai antroje metų pusėje itin išaugusias dujų ir elektros kainas. Pastaraisiais mėnesiais didmeninės dujų kainos Europoje svyruoja tarp 40–50 eurų už MWh, tačiau 2022-ųjų rugpjūtį vieno mėnesio ateities sandorių dujų kaina buvo pasiekusi beveik 342 eurų rekordą.

ES energetikos ministrai antradienį turėtų sutarti vieneriems metams pratęsti ir kitas dvi pernai gruodį patvirtintas energetinei krizei suvaldyti skirtas priemones. Bendrus dujų pirkimus numatantį solidarumo stiprinimo mechanizmą – iki 2024-ųjų gruodžio 31 dienos, atsinaujinančių energijos išteklių plėtros spartinimo priemonę – iki 2025 metų birželio 30 dienos.

ES Tarybos fone Bendrijos energetikos eurokomisarė K. Simson bei už energetiką atsakingi Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos ministrai taip pat turėtų pasirašyti atnaujintą politinę deklaraciją dėl Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijos su Vakarų Europa 2025 metų vasarį. Joje turėtų būti numatyta ir anksčiau planuotos jūrinės elektros jungties tarp Lietuvos ir Lenkijos „Harmony Link“ sausumos alternatyva.

Dėl konkrečios sinchronizacijos datos 2025 metų vasarį susitarimą šiemet rugpjūtį pasirašė Baltijos šalių premjerai bei tinklo operatorės. Anksčiau su Vakarų Europa jos buvo numačiusios susijungti iki 2025 metų pabaigos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS