Centralizuoti viešieji pirkimai padėjo sutaupyti beveik 68 mln. eurų biudžeto lėšų | kl.lt

CENTRALIZUOTI VIEŠIEJI PIRKIMAI PADĖJO SUTAUPYTI BEVEIK 68 MLN. EURŲ BIUDŽETO LĖŠŲ

Ekonomikos ir inovacijų ministerija suskaičiavo centrinės perkančiosios organizacijos CPO LT viešųjų pirkimų rezultatus – 2019 m. buvo sutaupyta 67,9 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų vykdant viešuosius pirkimus. Tokie skaičiai pasiekti sudarius patrauklias sąlygas perkančiosioms organizacijoms labai paprastai, patogiai ir greitai įsigyti prekių, paslaugų ir darbų.

„Praėjusiais metais bendra per CPO LT elektroninį katalogą įvykdytų pirkimų vertė sudarė beveik 316,2 mln. eurų. Vieno vykdomo pirkimo metu vidutiniškai sutaupoma 22,8 proc. skiriamų lėšų. Tai leidžia padaryti sistema, kuriai neįmanoma daryti įtakos pirkimų rezultatui, todėl pirkimai vykdomi skaidriai, išvengiant korupcijos pasireiškimo grėsmių“, – sako ekonomikos ir inovacijų viceministras Elijus Čivilis.

Šiuo metu CPO LT sukurtais ir el. kataloge administruojamais 43 pirkimo moduliais naudojasi visos šalies perkančiosios organizacijos, kurios 2019 m. atliko daugiau nei 18 898 pirkimus, iš kurių 30 proc. – Vyriausybės valdymo srities įstaigos, o likusius 70 proc. – savivaldybių administracijos, savivaldybėms pavaldžios įstaigos ir kitos perkančiosios organizacijos. Apklausų duomenimis, CPO LT pasitiki 95,6 proc. perkančiųjų organizacijų.

CPO LT valdoma pirkimų informacine sistema gali naudotis neribotas skaičius pirkėjų ir tiekėjų, šiuo metu joje varžosi 720 tiekėjų.

CPO LT valdoma sistema yra svarbus bendros šalies viešųjų pirkimų sistemos įrankis ir reikšmingai prisideda įgyvendinant vieną iš Vyriausybės prioritetų – užtikrinti skaidresnius ir efektyvesnius viešuosius pirkimus juos centralizuojant, kad viešuosius pirkimus vykdytų tik tinkamos kvalifikacijos ir gebėjimų specialistai.

CPO LT, kuriai pavesta atlikti nacionaliniu lygmeniu veikiančios centrinės perkančiosios organizacijos funkcijas, Vyriausybės sprendimu įkurta 2013 m. siekiant viešųjų pirkimų sistemos pokyčių. Siekiama, kad CPO LT taptų pagrindiniu ir didžiausią dalį pirkimo procedūrų perimančiu kompetencijų centru patikint jai ir Vyriausybei pavaldžių įstaigų viešųjų pirkimų poreikio valdymą ir plečiant teikiamų paslaugų spektrą.

Sukaupusi didelę viešųjų pirkimų patirtį, CPO LT aktyviai sprendžia viešųjų pirkimų problemas ir suranda geriausius sprendinius dėl daug ginčų keliančių pirkimų. Vienas geriausių pavyzdžių – maisto produktų modulis, kuris veikia taip, kad išspręstų nusistovėjusią ydingą, šio sektoriaus pirkimams būdingą vieno tiekėjo praktiką ir skatintų regionuose veikiančių smulkiųjų ūkininkų įsitraukimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS