Lietuviai vis mažiau remia savo artimuosius: priežastis – ne tik infliacija | kl.lt

LIETUVIAI VIS MAŽIAU REMIA SAVO ARTIMUOSIUS: PRIEŽASTIS – NE TIK INFLIACIJA

  • 14

Atlikta apklausa rodo, kad lietuviai penktadaliu sumažino finansinę paramą savo artimiesiems. Kaip tai juos veikia, kokios priežastys, LNK žurnalistas teiravosi „Citadele“ banko valdybos narės Rūtos Ežerskienės.

– Ką rodo jūsų banko statistika? Per visas Baltijos šalis, lietuviai patenka maždaug per vidurį...

– Palyginome praėjusių metų pabaigos ir šių metų pradžios, t. y. sausio mėnesio, duomenis. „Citadele“ banko užsakymu visose trijose Baltijos šalyse atlikome gyventojų apklausą, kuri parodė, kad sausį tik 22 proc., paremia finansiškai savo artimuosius panašiai arba daugiau nei praėjusių metų pabaigoje. Ir panaši dalis respondentų teigė, kad sumažino pagalbą savo artimiesiems.

– Apie kokią pagalbą čia buvo kalbama?

– Buvo kalbama apie finansinę pagalbą, prisidėjimą prie maisto, mokesčių sumokėjimo, drabužių įsigijimą ir pan.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kokias įprastai sumas gyventojai skirdavo savo artimiesiems?

– Tos sumos nebuvo labai didelės. Maždaug – nuo 100 iki 400 eurų per mėnesį, priklausomai nuo poreikių ir galimybių. Tačiau sumažinti penktadaliu yra gana daug. 

– Kokios priežastys lemia, kad mes mažiau finansiškai remiame savo artimuosius?

– Yra dvi medalio pusės. Iš tikrųjų infliacija vis dar niekur nedingo ir tiek lietuviai, tiek latviai, tiek estai labiau diržus susiveržė metų pabaigoje. Tad gali būti, kad metų pradžioje dar veikia tas psichologinis niuansas. Kita vertus, žmonės mato energijos kainų stabilizavimąsi, kad nebuvo tokios didelės ekonomikos krizės, kaip buvo prognozuota, kad viskas kur kas stabiliau. Tad gali būti, kad dalis gyventojų padidino savo išlaidas drabužiams, kelionėms, pramogoms, kurias buvo gerokai apkarpę metų pabaigoje. Tai irgi gali turėti įtakos.

– Sakoma, Baltijos šalys panašios, bet pagal infliaciją skiriamės. Ar tik dėl infliacijos gyventojai mažiau ėmė remti savo artimuosius. Pagal atliktą tyrimą, latviai – pirmoje vietoje, lietuviai – antroje, o estai – trečioje.

– Infliacija lėmė tik iš dalies. Latvijoje, jei pasižiūrėtume darbo užmokesčio, pensijų vidurkius, jie yra mažiausi. Darome prielaidą, kad būtent dėl to jie finansiškai remia artimuosius daugiausiai. Estai šių metų pradžioje išlaikė didžiausią discipliną ir nepadidino išlaidų, ką padarė lietuviai bei latviai.  Estai galbūt taupo labiau tų nebūtinųjų išlaidų sąskaita.

– Kodėl estams pavyksta sutaupyti, ko negalima būtų pasakyti apie lietuvius ir latvius?

– Iš tikrųjų sunku pasakyti, ar tai yra tendencija, nes buvo gruodis, dabar turime sausį. Tačiau rekomenduojame, kad tas padidėjęs išlaidavimas netaptų ilgalaike tendencija. Net jei pajutome šiokį tokį psichologinį ir finansinį atsipalaidavimą, patartina išlaikyti discipliną, nes taupymas leidžia mums turėti tvarius asmeninius ar šeimos finansus.

– Pakalbėkime ir apie išlaidas. Daugelis atsisakė nebūtinų išlaidų tik dėl infliacijos, ar yra kitų priežasčių – gal jau pradedame suvokti, kas yra taupymas?

–  Tai atsiremia ir į infliaciją. Kita vertus, gruodį daugelis buvo priversti pataupyti, nes reikėjo atriekti dalį pajamų didesniems mokesčiams. Bet sausio mėnesio duomenimis, dar to nepavadinčiau taupymu. Norėčiau ir linkėčiau, kad taip būtų. Be abejo, dalį žmonių ne tiek infliacija, kiek neapibrėžtumas priverčia taupyti, pasverti, susimąstyti, kad vis dėlto reikia turėti atsidėjus santaupų nenumatytiems atvejams.

– Pagal statistiką, labiausiai žmonės atsisako maisto į namus. Suvokėme, kad tai yra visiškai nebūtinos išlaidos?

– Žinote, kartais maisto užsakymas į namus gali atsieiti pigiau, kiekvienu atveju reikėtų pasiskaičiuoti. Nėra čia visiškai vienos taisyklės, bet neskaičiuodami to nesužinosime. Tad pirmiausiai reikėtų įvertinti, ar bus pigiau pačiam pasigaminti, ar užsisakyti.

– Ką patartumėte tiems, kurie norėtų pradėti labiau taupyti. Ar reikia visko atsisakyti?

– Visko atsisakyti nereikia, reikia gyventi gyvenimą. Tačiau vertėtų laikytis pagrindinės taisyklės – 50 proc. skirti būtinosioms išlaidoms, 30 proc. – kintamoms išlaidoms ir 20 proc. – taupymui, investavimui. Disciplina šiuo atveju gali tik padėti.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Boba

Kada gyveni draugiskai viskuo dalinies tai visai nesunku ramiai gyvent. O valdzios politikos nepakeisi . Straipsniai ilgiausi apie taupyma. Is ko taupyt? Cia ziuri kad skolintis nereiketu. Raso tie,kurie gauna tukstancius ir neisivaizduoja kaip galima isgyvent uz 500-600 simtus. Vat valdzia nusprende kad uz tiki minimuma puikiai gyveni. Tai tegu patys toki atlyginima sau nusistato ir puikiai gyvena! Valdziazmogiai pabandykit!!!

juk perimam ir isisavimam graziausias vakaru vertybes

kodel tureciau padet savo artimajam ? juk valstybe mane ismokino ka butina apmokestint PVM ir GPM teva ir motina uz ju suteikta siluma ir meile... santikiai pagal rasteli...

Daug metu padedu

tarnybos draugui,neigaliam po Afganistano. Jo pensija vos 75 eurai,nes "neturi stazo"! Is kur ji gauti vaikiui,vos 19 numestam i kara,kur "ne mes siunteme",a,svolociai!? Paremciau ji ir dar daugiau,bet negauname kompensacijos dujoms,nes namie registruotas sunus. Gyvena ir dirba ne cia,darbo ir nuomos sutarti pateike,bet... Gi - registruotas,tai lengvata pensininkams nepriklauso! Va jums iskart 2 absurdo atvejai. "Geroves valstybes" grimasos...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS