D. Kreivys: Astravo elektra šiai dienai į Lietuvą nebepatenka | kl.lt

D. KREIVYS: ASTRAVO ELEKTRA ŠIAI DIENAI Į LIETUVĄ NEBEPATENKA

Lietuvai pradėjus kontroliuoti elektros pralaidumą per Lietuvos ir Baltarusijos jungtis, Astravo atominės elektrinės (AE) elektra į Lietuvą nebepatenka, sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

„Astravo elektra šiai dienai į Lietuvą nebepatenka. (...) Šiandien galiu garantuoti 110 procentų. Tam reguliuojamas mūsų pralaidumo dydis, kad nepatektų“, – ketvirtadienį Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijoje pareiškė D. Kreivys, aptariant VERT tyrimo ataskaitą dėl Lietuvos ir Latvijos elektros kainų skirtumo.

„Ateityje galimi įvairūs variantai: galimi skundimai, neskundimai, bet tai labai ilgas procesas“, – pridūrė D. Kreivys.

Ministras pabrėžė, kad dėl trišalės metodikos siūloma Latvijai ir Estijai toliau derėtis.

„Kad būtų sprendimas vis dėlto trišalis“, – teigė D. Kreivys.

Lietuvai siekiant, kad nesaugia laikomos Astravo AE elektra nepatektų į Baltijos šalių rinką, rinkos reguliuotoja rugsėjo viduryje vienbalsiai pritarė vienašaliam Lietuvos planui mažinti maksimalų elektros perdavimo pralaidumą iš Baltarusijos į Lietuvą. Lietuvos institucijų teigimu, naujoji Lietuvos metodika užtikrina būtiną techninį srautą tarp Lietuvos ir Baltarusijos.

Iki tol Latvija prekiavo su Rusija pagal Lietuvos nepatvirtintą metodiką, leidusią vertinti Baltarusijos-Lietuvos jungties maksimalų perdavimo pralaidumą.

Lietuvos pareigūnai įsitikinę, kad per Latviją į Lietuvą patekdavo Astravo AE elektra ir dėl to buvo pažeidžiamas vadinamasis „antiastravo“ įstatymas. Latvija teigė, kad prekiavo tik rusiška elektra.

Lietuva komercinį elektros importą iš Baltarusijos nutraukė nuo pernai lapkričio, kai Astravo AE pradėjo gaminti elektrą.

Trys Baltijos šalys kartu su Rusija ir Baltarusija šiuo metu veikia posovietiniame BRELL žiede, kuriame elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Sinchronizuotis su Europa Baltijos šalys planuoja iki 2025 metų pabaigos. Po šios datos Lietuvos elektros linijų su Baltarusija likti neturėtų.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

ale

tu cia rasai kaip tikras runkelis, arba kaip zemo lygio trolis pasamdytas

Otto

Kai elektra buvo tiekiama iš Astravo, tai ir lemputės ryškiau švietė, ir visa technika tvarkingai ir nuosekliai dirbo, dabar kai nuo rusų atjungė, tai ir Led perdeginėja, TV pastoviai šnypščia, varikliai sudega, o virdulys net vandens neužvirina, o moketi reikia dvigubai, kokį čia fuflo mums įkišo, kas atsakys biedniens runkeliams???!)

Anonimas

Keistai kalba svolocius Kairys kuris yra tarpininkas perkant elektra is Astravo AE. Cia tas pats kaip ir chaholu duju ,,reversas,, is Europos. Rusiskos dujos net nedaeina iki Europos kaip staiga ,,reversuojamos,, uz 30 kartu didesne kaina chaholams. Tokia pat isbandyta ir patikima chema veikia ir Lietuvoje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS