D. Kreivys su ESO vadovu aptars stichijos padarinius elektros tiekimui | kl.lt

D. KREIVYS SU ESO VADOVU APTARS STICHIJOS PADARINIUS ELEKTROS TIEKIMUI

  • 5

Energetikos ministras Dainius Kreivys antradienį su „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) generaliniu direktoriumi Mindaugu Keizeriu kalbėsis apie snygio poveikį elektros tiekimui, praėjusią savaitę be elektros likus dešimtims tūkstančių vartotojų.

„Susitinkame su ESO vadovybe aptarti stichijos padarinių elektros tiekimui ir kaip to išvengti ateityje“, – BNS komentavo ministro patarėja Vita Ramanauskaitė.

Lietuvą užklupus snygiui, lėmusiam daugybinius elektros tiekimo sutrikimus, ESO siūlo Aplinkos ir Energetikos ministerijoms šalia elektros linijų šalinti tuos medžius, kurie yra aukštesni nei atstumas iki elektros linijų.

ESO skaičiavimu, medžių šalinimas galėtų kainuoti 50-60 mln. eurų, kai visų oro linijų pakeitimas požeminėmis kainuotų 2,5 mlrd. eurų.

Pasak bendrovės, šį siūlymą ESO dar praėjusių metų pavasarį pateikė abiem ministerijoms, tačiau formalūs sprendimai dar nėra priimti. Pranešime teigiama, kad praėjusią savaitę M. Keizeris naujos Vyriausybės ministrams taip pat pristatė šią idėją, o artimiausiu metu atnaujintą siūlymą ESO pateiks specialistų lygmeniu.

Pagal ilgalaikį ESO investicijų planą, per 10 metų planuojama papildomai įrengti 11 tūkst. kilometrų požeminių kabelių – šis prioritetas yra numatytas ir patvirtintas ilgalaikiame investicijų plane, atitinkamai kabelinės linijos miške sudarys 67 proc. tinklo (dabar nesiekia 40 proc.).

ESO pirmadienį paskelbė, kad elektros tiekimas atstatytas visiems Lietuvos gyventojams. Jis buvo nutrūkęs, ant elektros linijų dėl gausaus snygio nuvirtus medžiams.

ESO teigimu, pirmadienį po pietų buvo likę tik pavieniai atvejai Varėnos ir Druskininkų savivaldybėse, ten buvo vežami generatoriai.

Nuo sausio 25 dienos įskaitant trumpalaikius ir pasikartojančius gedimus, elektros tiekimas buvo nutrūkęs ir atnaujintas apie 520 tūkst. namų ūkių.

Unikalių atsijungusių klientų buvo apie 290 tūkst., iš jų 50 proc. elektra atsijungė pakartotinai.

Šalinant gedimus dalyvavo 200-250 brigadų, jose dirbo apie 600 žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

KREIVĮ pažadino s n y g i s,

bet ne ŠIMONYTĖ !

Baltasis Pagonis Kriviu krivis

kirsti medzius ir sakas po elektros laidais - nusikalitimas dievui Perkunui, kadangi saku ir medziu kirtimas reikalauja dar pakelti aukstesnes elektros kainas...taip, kad nekelkite balso, nes perkunas, pasijungs perkunaicius ir tada pamtysite kas bus....

Juozas

Tai kodėl gi neiškirsti platesnių proskynų? Paprastas būdas, dar net pelno duosiantis- malkos ir padarinė mediena. Kažkodėl ESO sužiūri, kur metalinės tvoros šalia linijos eina ir reikalauja įžeminti- mat buvo atvejis, kai kažką nutrenkė. Geriau tegul medžius sužiūri ir reikalauja, kad iškirstų ar sužemintų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS