D. Razmuvienė: barai ir kavinės nėra vieta, kurioje virusas negali plisti | kl.lt

D. RAZMUVIENĖ: BARAI IR KAVINĖS NĖRA VIETA, KURIOJE VIRUSAS NEGALI PLISTI

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė akcentuoja, kad baruose ir kavinėse koronavirusas gali plisti, todėl savivaldybės į tai turėtų atkreipti dėmesį.

„Plitimas baruose vyksta, tai nėra jokia paslaptis. Dabartiniu metu yra žinomi šeši susirgę asmenys, kurie yra siejami su vienu (Vilniaus – ELTA) senamiestyje esančiu baru, ir yra dar trys susirgę asmenys, kurie lankėsi kitame Vilniaus senamiestyje esančiame bare“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė D. Razmuvienė.

Ji taip pat pateikė pavyzdžių, kokių priemonių, suvaldant koronaviruso plitimą šiose vietose, imasi kitos šalys.

„Vokiečiai tiek Berlyne, tiek Frankfurte įvedė taisykles, kad barai, restoranai turi (...) nedirbti per naktį, gali dirbti iki 23 valandos. Tos rekomendacijos yra pratęstos iki spalio pabaigos ir, jei bus matoma, kad atvejų skaičius nebus registruojamas mažesnis, jie imsis tos taisyklės pratęsimo“, – sakė D. Razmuvienė.

„Frankfurte taip pat uždrausta prekiauti alkoholiu nakties metu. Škotija barams, restoranams ir kavinėms 16 dienų uždraudė prekiauti alkoholiu uždarose patalpose. Ir jie privalės užsidaryti 18 valandą, išskyrus viešbučių restoranus“, – sakė epidemiologė.

Jos teigimu, Jungtinėje Karalystėje taip pat yra panašūs ribojimai.

„Tai nėra vieta, kurioje virusas negali plisti. Į tai reikia atkreipti dėmesį visų apskričių savivaldybėms ir į tai reaguoti“, – apibendrino D. Razmuvienė.

NVSC: nesilaikant saugumo verslas turės užsidaryti

Iš 255 per praėjusią parą registruotų naujų koronaviruso atvejų beveik pusė, t. y. 111 registruoti Vilniaus apskrityje. Keli nauji užsikrėtimai siejami su sostinės barais, švietimo įstaigomis.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras savivaldybei rekomenduoja laikinai riboti grupines sporto treniruotes, šokių, dainavimo studijų veiklą, kai negalima užtikrinti kaukių dėvėjimo, trumpinti barų darbo laiką. Taip pat pasiūlyta išplėsti gydymo įstaigų ir socialinės globos įstaigų darbuotojų testavimo apimtis, suteikti galimybę intensyviau testuotis 20–29 metų jaunimui, atlikti tikslinį barų ir klubų darbuotojų testavimą, skatinti nuotolinį įmonių ir įstaigų darbą.

„Verslas privalo ieškoti būdų, kaip užtikrinti, jog būtų laikomasi visų infekcijos prevencijos reikalavimų. Antraip infekcijos plitimas taps nevaldomas ir verslo uždarymo nebus išvengta. Tai reiškia, kad tiek laisvalaikio leidimo vietų savininkai, tiek jose besilankantys žmonės patys šiuo metu yra atsakingi už tai, ar neprireiks griežčiausių priemonių“, – nurodo NVSC.

Sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė sakė, kad Vilnius yra „didžiausias miestas, kuriame gyvena daugiausiai žmonių“ ir būriuojantis sudaromos palankiausios sąlygos virusui plisti. Viceministrė pabrėžė, kad sugriežtinimus jau taiko ir kitos savivaldybės, pavyzdžiui, Raseinių rajonas, Šiauliai.

„Kai matome ženklų šuolį Vilniaus savivaldybėje, yra pats laikas susirūpinti, diegti griežtesnes priemones. Gal dabar užtektų sukontroliuoti tik sporto klubų, barų veiklą ir tam tikrus renginius, kad vėliau nereikėtų uždarinėti ligoninių, mokyklų, turėti skaudesnes pasekmes, įvesti dar griežtesnes priemones (...), kad vėliau nereikėtų uždaryti visos šalies“, – sakė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS