Darbdavys bankrutuoja ar tapo nemokus: kas priklauso darbuotojui | kl.lt

DARBDAVYS BANKRUTUOJA AR TAPO NEMOKUS: KAS PRIKLAUSO DARBUOTOJUI

  • 0

Pandemijai skaudžiai palietus darbo rinką, dalis įmonių bankrotus skelbia pačios ar yra likviduojamos, nes tapo nemokiomis. Abiem atvejais darbuotojai lieka su daugybe neatsakytų klausimų: ar atgaus jiems priklausantį darbo užmokestį, kokios išmokos priklauso, kur reikia kreiptis.

Garantijos bankrutuojant darbdaviui priklauso darbuotojams, kurių darbdaviams iškelta bankroto byla ar įmonė yra likviduojama, nes tapo nemoki. Tas pats galioja ir darbuotojams, kai jų darbdavio įmonė registruota Europos Sąjungos valstybėje ar kitoje Europos ekonominės erdvės valstybėje ir dėl kurių pradėti nemokumo procesai.

Garantinio fondo lėšos – bankrutavusių ar nemokių įmonių darbuotojams

Lėšos iš Garantinio fondo skiriamos tik tada, kai darbdavys tampa nemokus ir neturi pakankamai nuosavų lėšų atsiskaityti su darbuotojais.

Į Garantinio fondo išmokas darbuotojas gali pretenduoti, jeigu įmonėje pradėjo dirbti anksčiau, nei teismas nutarė iškelti bankroto bylą ar kreditoriai pradėjo vykdyti bankroto procedūras ne teismo tvarka. Šiuo atveju nėra svarbu, ar darbo santykiai tęsiasi toliau, ar darbo sutartis po teismo sprendimo baigėsi.

Garantinio fondo išmokos neskiriamos darbuotojams, kurie buvo įdarbinti po bankroto bylos iškėlimo.

Garantinio fondo išmokos dydis

Darbdaviui bankrutavus ar tapus nemokiu darbuotojui išmokama priskaičiuota su darbo santykiais susijusių pajamų suma, ne didesnė nei 3852 eurai (6 MMA).

Išmokos skyrimo tvarka

Išmoka skiriama, kai paskirtas bankroto administratorius „Sodrai“ pateikia paraišką. Joje nurodoma suma, kurią bankrutuojantis (bankrutavęs) darbdavys skolingas darbuotojui.

Išmoka neskiriama, jeigu:

skola darbuotojui nėra patvirtinta teismo nutartimi ar kreditorių susirinkimo sprendimu;

darbuotojams tokią išmoką skyrė kitų valstybių narių institucijos;

darbuotojui per 3 mėnesius iki teismo nutarties priėmimo nėra priskaičiuotų su darbo santykiais susijusių pajamų.

Darbuotojo žingsniai, jeigu darbdaviui iškėlė bankroto bylą:

darbuotojas turi raštu kreiptis į paskirtą nemokumo administratorių ir pateikti jam kreditorinį reikalavimą raštu;

pateikti „Sodrai“ prašymą išmokėti išmoką iš Garantinio fondo lėšų, jeigu nėra pateikęs neterminuoto prašymo skirti ligos išmoką ar per paskutinius 12 mėnesių iki bankroto bylos darbdaviui iškėlimo dienos nėra gavęs jokių socialinio draudimo išmokų.

Darbuotojo žingsniai, jeigu įmonė tapo nemoki ir darbdavys su jumis neatsiskaito:

darbuotojas turi pateikti „Sodrai“ prašymą išmokėti išmoką iš Garantinio fondo lėšų, jeigu nėra pateikęs neterminuoto prašymo skirti ligos išmoką ar per paskutinius 12 mėnesių iki bankroto bylos darbdaviui iškėlimo dienos nėra gavęs jokių socialinio draudimo išmokų.

Svarbu. Jeigu jūsų darbdavys bankrutuoja, paskirtą nemokumo administratorių rasite Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybos interneto svetainėje: www.anvt.lt.

Kokios papildomos išmokos priklauso atleistiems darbuotojams?

Nedarbo socialinio draudimo išmoka. Jeigu jus atleido, rekomenduojama kreiptis į Užimtumo tarnybą. Čia galėsite ieškoti naujo darbo, sulaukti pasiūlymų dalyvauti mokymuose, taip pat pateikti prašymą skirti nedarbo socialinio draudimo išmoką, kurią skiria ir moka „Sodra“. Prašymą skirti nedarbo socialinio draudimo išmoką galima pateikti ir asmeninėje „Sodros“ paskyroje.

Ši išmoka skiriama asmenims, kurie per paskutinius 30 mėnesių iki įsiregistravimo Užimtumo tarnyboje dienos turi bent 12 mėnesių nedarbo socialinio draudimo stažą. Nedarbo socialinio draudimo išmoka mokama 9 mėnesius.

Užsiregistravę Užimtumo tarnyboje, tampate drausti privalomuoju sveikatos draudimu ir nereikia kas mėnesį savarankiškai mokėti įmokų. Jeigu darbo netekęs žmogus neužsiregistruoja Užimtumo tarnyboje, nuo kito mėnesio privalo savarankiškai mokėti sveikatos draudimo įmokas.

Darbo paieškos išmoka. Į darbo paieškos išmoką gali pretenduoti Užimtumo tarnyboje registruoti ir bedarbio statusą turintys asmenys, nedalyvaujantys aktyvios darbo rinkos politikos priemonėse, darbo netekę ne anksčiau kaip 3 mėnesiai iki ekstremalios situacijos ar karantino paskelbimo.

Darbo paieškos išmokos negalės gauti asmenys, kurie turi teisę gauti nedarbo socialinio draudimo išmoką ar kai jos mokėjimo laikotarpis asmens kreipimosi į Užimtumo tarnybą metu yra pasibaigęs.

Atšaukus ekstremaliąją situaciją ar karantiną, darbo paieškos išmoka bus mokama dar 1 mėnesį. Darbo paieškos išmoka 2021 metais sieks 212 eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS