Darbo ginčų komisijoms padaugėjo darbo – vis dažnesni nesutarimai tarp darbuotojų ir darbdavių | kl.lt

DARBO GINČŲ KOMISIJOMS PADAUGĖJO DARBO – VIS DAŽNESNI NESUTARIMAI TARP DARBUOTOJŲ IR DARBDAVIŲ

  • 0

Darbo ginčų komisijos pernai gavo beveik 7,5 tūkst. prašymų spręsti darbuotojų ir darbdavių nesutarimus – 27 proc. daugiau nei užpernai, pranešė Valstybinė darbo inspekcija (VDI).

VDI darbo ginčų komisijų darbo organizavimo skyriaus vedėja Irina Janukevičienė pastebi, kad tokios bylos sudėtingėja – padaugėjo ginčų dėl nekonkuravimo ir konfidencialumo susitarimų, ikisutartinių santykių, psichologinio smurto.

Daugiausia prašymų gauta iš statybų (17 proc.) ir transporto bei saugojimo (17 proc.) įmonių. 

Apie 40 proc. visų reikalavimų buvo išspręsta ieškovų naudai reikalavimus tenkinant visiškai arba iš dalies. 22 proc. (4 proc. daugiau nei 2022 metais) bylų baigėsi taikos sutartimi, o 14 proc. skundų buvo atmesta.

Pernai apie 27 proc. padidėjo priteistos piniginės sumos: Darbo ginčų komisijos priteisė 10,24 mln. eurų, iš kurių 10,09 mln. eurų – darbuotojų, o 0,14 mln. eurų – darbdavių naudai.

VDI teigimu, kaip ir anksčiau, pernai dominavo (apie 74 proc.) reikalavimai išieškoti nesumokėtą darbo užmokestį ir kitas susijusias išmokas. Antroje vietoje, kaip ir 2022-aisiais, – ginčai dėl atleidimo iš darbo teisėtumo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS